'Anka Bebek'e Destek Konseri

Bir müzisyen dostumuzun bebeği küçücüklüğüne aldırmadan, çağın vebası o illet hastalıkla yaklaşık bir yıldır savaşıyor. Ülkemizin sağlık sistemi hepimizce malum. Katılım paylarına son dönemde yapılan artışları da biliyoruz. Ayrıca, kanser türü hastalıklardaki masraflar diğerlerinden çok daha fazla. Bu genç aileyle dayanışma için bir konser etkinliği düzenlendi. Konser bu Cuma akşamı (7 Şubat) saat 20:00’de Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde. Konsere önemli sanatçılar katılımlarıyla destek veriyorlar. YURT Gazetesi’nin duyarlı okurlarının bu etkinliğe ilgi göstereceklerini umuyorum. Ben de orada olacağım. Konser biletleri Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nden temin edilebiliyor. Ayrıca Facebook üzerinde ‘Anka Bebek’ dayanışma sayfası var. Konserle ilgili daha geniş bilgiye buradan da erişebilirsiniz. Bu duyurunun ardından, çalışma hayatı sorularınıza dönelim. 
 
Merhabalar Hüseyin Bey,
 
12 yıldır çalıştığım özel sektörde işten çıkarıldım. Baskı kurarak ibraname imzalatmaya çalıştılar ancak imzalamadım.15 gün işyerine gittim. Sonunda noterden ihtarname ile tazminat talebinde bulundum. Bu süreçte rahatsızlandım ve rapor alarak işyerine teslim ettim.12 yıl çalıştırıp tazminat vermeden çıkarmaya çalışmaları sağlığımın bozulmasına neden oldu. 20.08.2013’te tarafıma 3 gün devamsızlık tutanağı nedeniyle ihtarname gönderildi. Hiçbir prim ödemeksizin çalışıyor (sigorta prim ödemesi olmadan) göstermişler.12 yıllık işini aksatmayan bir işçi (üstelik kendisi ayrıldığında 3.600 iş gününden tazminat hakkı olan) kendisi devamsızlık yapıp tazminat almamayı göze alır mı hiç ve hakim bu şekilde karar verir mi? Görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Saygılar.
 
F. S.
 
Merhaba Sayın Okuyucumuz,
 
Öncelikle herhangi bir ödeme almaksızın ibraname imzalamamakla doğru davranışta bulunmuşsunuz. Raporlu bulunduğunuz süre, işe devam etmediğiniz süreyi de kapsıyorsa, zaten raporlu olan bir kişinin devamsızlık sebebiyle işten çıkarılması mümkün değildir. Ayrıca bu tür davalarda, aynen sizin de işaret ettiğiniz gibi, işyerinde uzun yıllar kıdemi olan bir çalışanın, işe devam etmeyerek kendisini tazminatsız olarak işten çıkartılmasına sebebiyet verecek bir eylemde bulunması, mahkemece şüpheyle yaklaşılacak bir durumdur. Ayrıca, sizin 15 yıl ve 3.600 gün şartını yerine getirip zaten kıdeme hak kazanmanız da sizin açınızdan önemli bir argümandır. Yüksek Mahkeme (Yargıtay) benzer durumlarda verdiği pek çok kararında işçinin böyle bir davranışta bulunmasının ‘hayatın olağan akışına aykırı olduğu’ görüşünde bulunmakta ve davalar genellikle işçi lehinde sonuçlanmaktadır. Örneğin; 9. H. D'nin 2002/6370 E. 2002/21497 K. sayılı kararında şöyle söylemiştir: "Öte yandan 11 yıldan fazla kıdemi olan davacı işçinin devamsızlık yapması hayatın olağan akışına aykırı bulunmaktadır".
 Ancak işçinin usulsüz (nedensiz) devamsızlığı işveren tarafından kanıtlanırsa, dava işçinin aleyhinde de sonuçlanabilir. Bu nedenle, işçinin kendini güçlü delillerle savunması önem arz etmektedir.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar