Yürekler bir okka vicdanlar sıfır gram

Ankara Tabip Odası, açıklamalarına kuşkusuz baktığımız bir kurum.
İhraç edildikleri işlerini geri alabilmek için açlık grevi yapan akademisyen Nuriye Gülmen, öğretmen Semih Özakça ve Esra Özakça ve Mehmet Güvel’in sağlık durumu ile ilgili açıklama yaptığı açıklamalarda ilk dikkat çeken ağırlıklar.
Sadece işlerini geri alabilmek için bu eğitimcilerin uyku bozukluğu, ayak ve bacaklarda ağrı ve yanma hissi, denge kaybı, kas-iskelet sistemine ait problemler, tansiyon düzensizlikleri, sindirim sistemi rahatsızlıkları çektiklerini belirten hekimler, açlık grevinin 243. gününde olan Esra Özakça’nın 57 kilodan 37 kiloya, 316 gündür açlık grevi yapan Semih Özakça’nın 86 kilodan 45 kiloya, Nuriye Gülmen’in ise 59 kilodan 33 kiloya düştüğü bilgisini verdi.
Üç eğitimcinin de sıvı alımını engelleyen ağız içi yaraları olduğunu son bir haftadır sıvı alımında ciddi azalma olduğunu aktaran hekimler,
“Sağlık durumlarının kritikliği ve anlık değişimlere açık olması nedeniyle; açlık grevcilerini her gün farklı uzmanlık alanlarından, en az iki hekim muayene etmektedir. Derin kaygılar çerçevesinde, bireylerin özerkliğine saygı duyarak yaşamdan yana tavır almanın herkesin insani sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz” dediler.
“Nuriye ve Semih başta olmak üzere direnenler, aslında bu ülkede, kötücüllerin baskın olduğu bir ortamda umut ışığı oldu.
Büyük kazanım yarattılar.
Bizim tahmin edemeyeceğimiz kadar kötücüllermiş.
‘Vicdanı olan var mıdır’ diyerek onlara bir şans verildi.
Ancak hiçbir karar alamıyorlar.
Asıl yok olan bu kötücüllerdir” dedi.
Açlık grevcileri sivil ölüme direnip yaşamı savunuyorlar.
“Bu yaşama olan inanç ve çabadır.
Hepimize çok şey öğrettiler.
Tıp ortamının bilgi birikiminin yeniden gözden geçirmemizi sağladığı bu süreçte yaşama olan inançlarıyla çok özel bir örnek oluşturdular.
‘Aslolan onurlu yaşamdır’.
Bunu bir kez daha hepimize öğrettiler.
Onlar aslında kazandılar.”
Bu sözler, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Metin Bakkalcı’ya ait.
Nuriye ve Semih, haklı olduklarına inandıkları davalarında “Bir okka yürekleri” ile dimdik dururken, iktidar sahipleri yönetimlerini sürdürme uğruna “Vicdanlarını sıfır grama” eşitlediler.

Önceki ve Sonraki Yazılar