20 bin mağdur aile için sokağa çıktılar!

20 bin mağdur aile için sokağa çıktılar!

İnşaat şirketleri tarafından dolandırıldıklarını iddia eden vatandaşlar Bakırköy Adliyesi önünde eylem yaptı. Emlak davaları konusunu bir tek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözebileceğini belirten vatandaşlar, “Esenyurt’ta hırsız var, bu devlet nerede” şeklinde slogan attı.

Bulut İnşaat, Makrom Yapı, Osmanoğlu İnşaat gibi binlerce mağduru bulunan Esenyurt’taki emlak mağduru davalarının görüldüğü Bakırköy Adliyesi önünde yaklaşık 200 mağdur toplanarak eylem yaptı. Ellerinde “Müteahhit mafyasına son”, “Esenyurt’ta yeni belediye başkanı istiyoruz”, “Cumhurbaşkanım Esenyurt’taki büyük vurguna bir son verin” yazılı dövizler tutan grup “Esenyurt’ta hırsız var, bu devlet nerede” sloganları attı. Grup adına basın açıklamasını davaların avukatı olan Orhan Boran yaptı. 

'BU İNSANLAR NE OLACAK?' 

Davaların sürdüğü Bakırköy Adliyesi önünde bir araya gelen mağdurlar bir kez daha dolandırıldıklarını dile getirdi. Adliye önünde basının karşısına çıkan mağdurlar ‘Mağdurlar burada devlet nerede?’ diyerek slogan attı. 2011 yılından bu yana Osmanlı İnşaat mağduru olduğunu ifade eden Abdülmuttalip Çelik, “Daire sahibi olmak için 40 bin TL peşinat yatırdım. Geri kalanda bankaya yatırmak üzere ayda 1200 TL’lik senet yapıldı ve bu senetleri bankaya günü gününe yatırdım. Dairemi teslim alamayacağımı anlayınca avukat tutttum ve senet ödemelerimi durdurdum. 2013’te teslim alacaktım 4 yıldan bu yana ayda 1000 TL kira ödüyorum. Ortalama 20 bin kişi Esenyurt’ta mağdur. Aileleri ile birlikte 80 bin kişiyi bulur. Bu insanlar ne olacak? Ben emeklilik paramı yatırdım" dedi. 

'MAĞDURLARLA DALGA GEÇİYORLAR'

Bulut inşaat mağduru olduğunu söyleyen ve firmanın ismi ile aynı soyadını taşımaktan utandığını belirten Dursun Bulut ise "Bulut İnşaat’ın Uçar Grup’la yapmış olduğu projesi var. Bunlar ‘Yaşam Merkezi' diye bir proje kuruyorlar. Sadece kaba inşaatı yarımken kaldı. Buna rağmen Gümüş City adında bir proje başlatıldı. Bu projede yarım kalınca başka bir proje başladı. Amaç projeden projeye geçerek para toplamak. Biz mahkemelerimizi kazandık. Tüketici Mahkemesi haciz kararı aldı. Ama bu anlaşılınca kendileri sahte çek senet imzalayıp borcumuz varmış gibi yapıp ilk 50-100 sırayı kendilerine ayırmışlar yer ayırır gibi. İcraya da gidemiyorum çünkü ben 140. sıralardayım. Bu sefer Ceza Mahkemesi’nde dava açtık. Mahkemede bizim ifadelerimiz alınıyor. Onların avukatları savunmada yapmıyor. Temel Bulut’un yakalanma emri var. Arkadaşları ile gezdiği bir fotoğrafı var. Tutuklanma emri var ama tutuklayan yok. İki tane oğlu bir gelini bizle alay ediyorlar. Bize heryer bulut inşaat diye sosyal medyadan hareket yapıyorlar. Bunu benim gibi mağdurlara yapıyorlar. Sadece mağdurlarla dalga geçiyorlar” feryadında bulundu.  

'ÜZÜNTÜDEN KALP HASTASI OLDUM'

Sadece maddi değil manevi duygularlada oynandığını söyleyen Dursun Bulut sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu daireyi alırken şehit ailelerine kampanya yapıyoruz dediler. Benim eşimin kardeşi şehit olmuştu. Böyle bir kampanyamız var diyerek indirim yaptılar. Parayı aldılar, ben o zaman 55 yaşındaydım şimdi 62 yaşındayım, üzüntüden sinirden kalp hastası oldum. Bize kim bakacak, biz hangi devletin kanunlarına, mahkemelerine başvuralım?" diye sordu. 

'4 KAT RUHSATINA 15 KAT'

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun sorunların çözüldüğü yönünde açıklaması olduğunu söyleyen ancak sorunu çözülmediğini vurgulayan Muhammer Demir ise "Bu işlerin başlıca sebebi İmar Kanunu’nun değişmesi. İmar kanunu değişmeden önce Esenyurt Belediyesi 4 kat imar izni olan yere 15 kat imar izni veriyor. Bunu nasıl yapıyorsunuz dedik, Osmanlı İnşaat çalışanlarına. Onlar 'biz 4 kat olarak ruhsat alıyoruz inşaata başlıyoruz, inşaatın kabası çıktıktan sonra tadilat ruhsatı alıyoruz o çıktıktan sonra 15 katı dikiyoruz' diyor. Ondan sonra ceza kesmeye geliyor belediye biz cezasını ödüyoruz yine gönderiyoruz cevabını veriyor. Tamam dedik aldık 85 bin TL verdim. Firma iki kere el değiştirdi. Şimdi inşaat bitti başkalarına satıyor. Sahibini arıyorsun hakaret ediyor görüşmüyor. İBB yasayı değiştirince anlaşanla anlaştı devam eden etti. Osmanlı İnşaat’ın yarım yamalak siteleri var, kimse sormuyor bu projeler neden yarım kalıyor diye" açıklamasını yaptı. 

'AKP'Lİ BAŞKAN BİZE HAKARET ETTİ'

Bulut İnşaat mağduru sigortacı Filiz Porsuk şunları anlattı: “Bu durum Esenyurt’un genelinde tüm inşaatlarda var. Tamamıyla imar sorunundan kaynaklandı. Bu iş İBB’den çıkıp Esenyurt Belediyesine döndü. Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ile toplantı yaptık, bizi adam yerine koymadı. Hakaret etti. İnsanları güvenlikle dışarı attırdı. Bizim parasını ödediğimiz Gümüş City projesi Bulut İnşaat tarafından toprak sahibi Uçar Gruba devredildi. Uçar Grup da şu an bizden metrekaresine 1450 TL para istiyor. Biz ödemelerimizi bitirmiştik. Parayı verirseniz dairelerinizi alırsınız diyor. Önceden verdiğiniz paraları bana vermediniz, Bulut İnşaat’a verdiniz diyor. Biz evlerimizi sattık o evleri satın alabilmek için. Paramızı verdik. Kirada oturuyoruz şu anda. Devlet büyüklerinden özellikle Cumhurbaşkanından istiyoruz bu konuya el atmasını. İsterse 7 yıldır Esenyurt’ta kanayan bu yarayı halledebilir. Dolandırıcı müteahhitlerden bizi kurtarabilir" dedi.  

'20 BİN AİLE MAĞDUR OLDU'

Mağdurlar adına açıklama yapan Avukat Orhan Boran davalardaki binlerce mağdurun tek beklentisinin adaletin tecelli etmesi olduğunu belirterek, "Bu insanlar seslerini duyurmak için buraya geldiler. Ailesini kaybetmiş, yuvası dağılmış, düşük gelir grubu, şehit gazi projesi denilerek istismar edilmiş insanlar, engellilere yüzde 15 indirim denilerek kandırılmış insanlar" dedi. İlgili projelerin reklamlarında ünlülerin kullanıldığını ifade eden Boran, "İnsanlar bütün mal varlıklarını kaybettiler. Birçoğu yaşama inancını bile kaybetmiş. Esenyurt’ta 20 bin aile mağdur. Dolayıysa mağdur sayısı yaklaşık 100 bin kişi. Biz Cumhurbaşkanlığı ya da Başbakanlık makamından bir müdahale bekliyoruz. Bu insanları toplayıp bir uzlaşma kurulu oluşturulup konunun uzlaşıyla çözülmesini bekliyoruz. Adaletten sonuç alınamadığı zaman insanlar kendi adaletlerini arayacaklar. Bu daha büyük infialleri ortaya çıkarabilir" ifadelerini kullandı. (Ufuk Çoban / Gazetemistanbul)