3 günde 147 orman yangını

3 günde 147 orman yangını

30 Haziran'da sıcaklıkların aniden artışıyla 3 günde 147 yangına müdahale edildi. Yangınlarda en büyük zarar gören ormanlarsa Alanya ve Menderes'tekiler oldu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 3 günde 147 orman yangını çıktığını ve yangınların tamamen söndürüldüğünü belirtti. Eroğlu, “3 günde 147 orman yangını gerçekten görülmemiş bir şey, orman teşkilatımız ve bütün kurumlar hepimiz teyakkuz durumunda kaldık” dedi.

Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi’nde düzenlediği toplantıda haritalar ve rakamlar üzerinden orman yangınları ile ilgili mevcut durumu anlattı.

Orman yangınların çıkış sebebinin yüzde 87’sinin insan kaynaklı olduğu bilgisini veren Bakan Eroğlu, “Maalesef yüzde 87’isi insan kaynaklı. Yüzde 3 de kasıt var. Ama kastın azaldığını ifade etmek istiyorum. Neden kasıt azaldı? Hükümetimiz karar verdi. Yanan alanları hiçbir şekilde tahsis etmeyeceğiz. Dolayısıyla kasıt azaldı. Geçmişte ormanlar sahipsizdi; bunu açıkça şöyleyim. Yakıyorlardı, ev yapıyor, gecekondu yapıyorlardı. Ama Allah’a şükür bakanlığımız bu konuda çok kararlı. Kasıt o yüzden daha önceleri çok fazlaydı; yüzde 15 oranlarda ancak yüzde 3’e indi. Bunun dışında yıldırım gibi tabii bir takım hususlar var. Onları da dikkate alırsak yüzde 87’si insan kaynaklı, geri kalan yüzde 13’de genel ve tabii kaynaklı” diye konuştu.

Geçen hafta 147 orman yangını çıktığını ve bu yangınların tamamının söndürüldüğünü söyleyen Eroğlu, "30 Haziran Cuma günü 18 yangınla mücadele ettik. Orman yangını 30 tane de kırsal zirai yangın. Cumartesi günü bu 18 dışında yine 19 tane çıktı, 34 zirai yangın, Pazar günü 23 orman yangını, 23 zirai yangın çıktı. Böylece 60 orman yangını ile 87 zirai yangınlar çıktı. 3 günde 147 Orman yangını görülmemiş bir şey. 147 orman yangını ile gerçekten orman teşkilatımız ve bütün kurumlar, vilayetler hepimiz teyakkuz durumunda kaldık. Şu ana kadar 774 orman yangını çıkmış, buna müdahale etmişiz. 616 da bakın neredeyse ona eşit zirai yangın, kırsal alan yangını çıkmış, bunlara da müdahale ettik” açıklamasını yaptı.