Akın: Doğa ve hayvancılık adına kaygı verici

Akın: Doğa ve hayvancılık adına kaygı verici

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın Balıkesir Marmara Adası’nın meralarının bir kısmının özel kişi ve kurumlara tahsisi sonucu bölgede hayvancılığın bitme noktasına gelmesini meclise taşıdı.

Akın ayrıca meraların devrinin kimlere yapıldığının bilinmediğini ifade etti. Akın Torba Yasa ile meraların tekrar gündeme gelmesi hakkında da açıklama yaptı. Akın, “İktidar ‘Üretim Reformu’ paketiyle yapamadığı düzenlemeyi Torba Yasa iledüzenledi. Bu düzenleme hayvancılık, toprak koruma, su üretimi ve biyolojik çeşitlilik bakımından büyük önemi olan mera alanlarını yok edecektir. İktidarın meralar konusunda iyi niyetli olmadığının en büyük göstergelerinden biri Marmara Adası’dır. Kimlere tahsis edildiği bile belli olmayan meralar üzerinde hayvancılık bitmiş durumdadır” dedi.

Akın: Meralarımız talan edilecek

Milletvekili Akın’ın soru önergesi şu şekilde;

Türkiye’nin en büyük ikinci adası olan Marmara Adası’nın meralarının bir kısmı özel ağaçlandırma gerekçesiyle özel kişi ve kurumlara tahsis edilmiş ve bölgede hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Meraların dikenli tellerle çevrili olması nedeniyle vatandaşlarımız hayvanlarını otlatamaz hale geldiğinden hayvanlarını satmak zorunda kalmıştır. Ziraat Mühendisleri, bir bölümü doğal sit alanı olan bu arazilerde ceviz yetişmeyeceğine dair raporlar hazırlamasına rağmen tahsis gerçekleşmiştir. Özel ağaçlandırma için tahsis edilen arazilerde yeterli verim elde edilemezse ilerleyen yıllarda tahsis değişikliğine gidilebileceği belirtilmiştir. Bu konuyla ilgili olarak;

1) Konuyla ilgili daha önce verilen soru önergelerinde hangi kişi ve kurumlara
tahsis gerçekleştirildiğine cevap verilmemiştir. Halkımızı yardımlarla geçinecek
duruma düşürerek, mağduriyet yaratan bu tahsis hangi özel kuruluşlara yapılmıştır?

2) Balıkesir’in ve Marmara Adası’nın hayvancılıktaki özel konumu göze
alındığında böyle bir tahsisin bölge ekonomisine ve vatandaşın ekonomik durumuna
doğrudan yansıyacağı tespit edilmemiş midir? Vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi
için bir çalışma yapılmış mıdır?

3) Tahsis edilen bölgeden verim alınmış mıdır? Alındıysa rakamlar nelerdir?
Verim alınmadıysa yeniden tahsis yapılacak mıdır? Yeni tahsis tarihleri ne zaman yapılacaktır?