Anne durumundan mahkûm çocuklar 

Anne durumundan mahkûm çocuklar 

Bakanlık, CHP’li İlgezdi’nin soru önergesini cevapladı. Annelerinin mahkûmiyetinden dolayı tam 516 çocuğun da birer mahkûm gibi cezaevlerinde oldukları ortaya çıktı 

Gamze Akkuş İlgezdi 
YURT Gazetesi

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi annesiyle beraber cezaevlerinde bulunan çocuklarla ilgili soru önergesi vermişti. Adalet Bakanlığı tarafından yanıt olarak hazırlanan raporda, 2017 yılı Nisan ayı itibariyle 171’i tutuklu, 345’i hükümlü olmak üzere 516 kadının ceza ve infaz kurumlarında çocuğuyla kaldığı belirtildi. 

Gri duvarların ardında yaşıyorlar Yani bu rapora göre 560 çocuk anneleriyle birlikte ceza ve infaz kurumlarında yaşıyor. 

Annesiyle kalan çocukların 291’inin erkek, 269’unun ise kız olduğu belirtilirken, birden fazla çocuğuyla cezaevinde olan kadınların 16’sı tutuklu, 28’i hükümlü olmak üzere toplam sayısının 44 olduğu ifade edildi. 

Annesinin yanında kalan çocukların 114’ünün 1 yaşından küçük olduğu, 1 yaşındakilerin sayısının ise 128 olduğu belirtildi. 

Bakanlık verileri üzerinden hazırlanan raporda, ayrıca hapishanelerde annesinin yanında yaşamak zorunda kalan 560 çocuktan 100’ünün açık havayı görebildiği ifade edildi.  

Raporda, “Açık hapishanede kısmen de olsa dışarıdakine benzer bir ortamda yaşayan bu çocukların dışında kalan 460 çocuk ise bir bölümü yüksek güvenlikli olan hapishanelerde, kuşları, bulutları öğrenemeden, gri duvarların ve dikenli tellerin ardında yaşamaya çalışıyorlar” denildi


HDP’li vekil kızını istedi 

HDP’NİN,19 Nisan’da hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Muş’ta tutuklanan Milletvekili Burcu Çelik, kaldığı Ankara Sincan Cezaevi yönetimine başvurarak annesinin baktığı 3 yaşındaki kızı Asmin Mira’yı yayına almak istediğini bildirdi. 

Cezaevi yönetiminin kararı beklenirken, HDP’nin Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, “Biz Milletvekili arkadaşımızın bırakılmasını bekliyorduk ve çocuğunun cezaevi ortamını görmesini arzu etmiyorduk. Ama maalesef bırakılmadığı için çocuğunu yayına almak istiyor” dedi.