Ardahan'ın meşhur Kaz etinden kötü haber

Ardahan'ın meşhur Kaz etinden kötü haber

Kars Ardahan bölgesinin vazgeçilmezi olan 'kaz'lar son iki aydır hastalık sonucu art arda telef oluyor. Büyük emekler sonucu yetiştirilen kaz'ların ellerinden gitmesinin şaşkınlığını yaşayan halk, bölgenin süratle karantinaya alınıp, aşı çalışması yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Bölgenin kışın vazgeçilmez yiyeceklerinin başında gelen kaz etinden kötü haber geldi. Yaklaşık iki aydır bilinmeyen bir nedenle hastalanan yüzlerce kaz ve hindi heba oldu. Durum karşısında ne yapacaklarını şaşıran kaz ve hindi yetiştiricisi aileler, İl Tarım Müdürülüğünün duyarsızlığından yakınıyor. 

Yalancı Veba Gerçek Tehlikeye Neden Olacak

İlkbahardan itibaren büyük emekler vererek yetiştirdikleri ve kışa doğru kesip hem kışlık yiyecek olarak hem de satarak geçimlerini sağlayan bölge halkı ellerinde ki Kazlar ve Hindilerin art arda telef olması karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda. Konu hakkından görüşlerine başvurduğumuz Veteriner Hekim Olgun Gözcü bölgede büyük bir veba yani tıp dilinde Salmonella denen hastalığının yaşandığını ve başta Hoçvan'da olmak üzere il genelinde neredeyse Kaz ve Hindikalmadığına dikkat çekti. Veteriner Hekim Olgun Gözcü yerelde Yalancı Veba olarak adlandırılan bir hastalık sonucu şimdiye kadar yüzlerce kazın ve hindinin telef olduğunu ve bu hayvanların ölümü ardından akarsulara, çöplere atılması dolaysıyla ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalındığına da dikkat çekti. 

Aşı Başlatılmazsa Kaz ve Kanatlı hayvan Kalmayacak

Ardahan'ın Hoçvan Bölgesinin yanı sıra Hanak, Çıldır, Posof ve Damal'da yoğun şekilde görünen Göle ve kent merkezinde de etkili olmaya başlayan Yalancı Vebanın önüne geçilmesi için bölgenin süratle karantinaya alınıp, aşı çalışması yapılması
gerektiğine dikkat çeken Veteriner Hekim Olgun Gözcü yağmurların etkisiyle geniş bir alana yayılan hastalık için şimdiye kadar İl Tarım ve Valilik tarafından bu konuda özel veterinerlere bir talebinin olmadığını ancak vatandaşın yoğun bir talebinin olduğunu da sözlerine ekledi. Vebanın Ardahan dışında getirilen kanatlı hayvanlarda bulaştığında dikkat çeken Gözcü ciddi bir çalışmanın yapılmaması halinde önümüzde ki gün ve aylarda önüne geçilemez bir kanatlı hayvan ölümünün ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hastalıkların yaşanabileceğine de dikkat çekti.