Askerleri zehirleyen Rota'nın kirli sicili

Askerleri zehirleyen Rota'nın kirli sicili

Manisa’daki askerlerin zehirlenmesiyle gündeme gelen Rota Yemekçilik’in, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde verdiği hizmet için çalıştırdığı işçilere de tuhaf bir uygulama yaptığı ortaya çıktı. İşten atılan işçiler dava açtıklarında bir ay içinde 15 ayrı işyerine giriş-çıkış yaptırıldıklarını gördüler. Yürütülen soruşturma kapsamında aralarında yemek şirketinin genel müdürünün de bulunduğu 6 kişi tutuklandı

Manisa’da kışlada askerlerin zehirlenmesi skandalıyla adını duyuran Rota Yemekçilik, Samsun’da da çalıştırdığı işçileri işten çıkardı. İşe iade davası açan iki işçinin Ocak 2016’da Rota Yemekçilik’e ait 15 ayrı işyerine, bir işçinin de 7 ayrı işyerine giriş ve çıkış yapmış gibi gösterildiği belirlendi. Ayrıca işçilerin Eren Tabldot adına işe alındığı, Rota’dan çıkış verildiği anlaşıldı.

Şaban Köksal, 1 Kasım 2011’de Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi’nde aşçı olarak işe girdi. 5 yıl çalışan Köksal, 14 Şubat 2016’da işten çıkarıldı. Köksal, Eren Tabldot Ticaret Anonim Şirketi aleyhinde işe iade davası açtı. Samsun 4. İş Mahkemesi’nde açılan davada, Köksal’ın sigorta primlerinin Rota Yemekçilik tarafından ödendiği, 2 şirketin Ankara’da aynı binada faaliyet gösterdiği anlaşıldı. Rota Yemekçilik ikinci, asıl işveren sayılan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu üçüncü sanık oldu.

Dava, 28 Şubat 2017’de bitti. Kararda, Köksal’ın farklı taşeronlarda çalıştığı, sözleşmesine Rota tarafından son verildiği belirtilerek, “Davalı işveren tarafından fesih nedenine ilişkin delil ibraz edilemediği” belirtildi. Köksal’ın işe iadesine karar verildi. Dava dosyasına Köksal’in işe giriş çıkış evrakları girdi. Buna göre Köksal’a 1-15 Ocak 2016 tarihleri arasında yedi ayrı şirkete giriş ve çıkış yaptırıldığı anlaşıldı. Benzeri bir uygulamanın, 2005 yılından bu yana Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nde taşeron olarak çalıştırılan ve 15 Şubat 2016’da işten atılan Hüseyin Karataş’a da yapıldığı saptandı. Eren Tabldot’ta çalışan Karataş’ın Ocak 2016 içerisinde 15 aynı şirkete işe giriş ve işten çıkış yaptırıldığı tespit edildi.

İŞE İADE EDİLDİ

Samsun 2. İş Mahkemesi, 20 Nisan 2017’de Karataş’ı işe iade etti. Kararda, “Davacı 2005’ten bu yana taşeron şirketlere bağlı olarak çalışmakta olup firmalar değiştiği halde aynı yerde çalışmaya devam etmiştir” denildi. Hastanede çalışırken, Karataş ile aynı gün işten çıkarılan Fatma Erekli’nin de Ocak 2016’da 15 işyerine giriş ve çıkış kaydı olduğu belirlendi. Erekli’nin davası devam ediyor. Toplam 6 işçinin işten çıkarıldığı belirtiliyor. İşçilerin avukatı Uğur Arslan, Ocak 2016’da yemek ihalesinin gecikmiş olmasından ötürü işçilerin bir ay boyunca günübirlik hizmet alımı yapılmış gibi gösterilerek, işe giriş çıkış yaptırıldığını söyledi. Arslan, “Bir usulsüzlük olduğu kesin ama nasıl bir durum olduğunu bilemiyorum” dedi.

SUÇDUYURUSU

Öte yandan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bakanlık yetkilileri, Manisa 1’inci Piyada Tugayı Numune Kontrol, Levazım subayları, ROTA Yemekçilik AŞ ortakları, denetim sorumluları ve gıda mühendisleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Biçer, yemek şirketine Türk Ceza Yasası’nın “Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, bozulmuş ve değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti, görevi ihmalen kötüye kullanma” maddelerinden ceza verilmesini talep etti.

ARALARINDA GENEL MÜDÜRÜN DE BULUNDUĞU 6 KİŞİ TUTUKLANDI

Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'ndaki gıda zehirlenmesi şüphesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında aralarında yemek şirketinin genel müdürünün de bulunduğu 6 kişi tutuklandı.

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü iki soruşturma kapsamında gözaltına alınan 40 şüpheliden adliyeye sevk edilen ve aralarında yemek şirketinin genel müdürü, şirketin Manisa'daki yöneticileri ile Doğu Kışla ve Batı Kışla'daki çalışanlarının da bulunduğu 25 kişiden 16'sı serbest bırakıldı.

Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 9 zanlıdan aralarında yemek şirketinin genel müdürü Ahmet Türkmen, şirketin Manisa sorumlusu V.A.G. ve 4 aşçı tutuklandı.

Biri gıda mühendisi 2'si yardımcı aşçı olmak üzere 3 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bugün haklarında yakalama kararı verilen ve gözaltına alınan kışlada yemek dağıtım ve kontrol heyetinde bulunan 6 subay ve astsubay ile 15 şüphelinin ise emniyetteki işlemleri sürüyor.

Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 17 Haziran'da yemekten sonra çok sayıda asker, kusma ve bulantı şikayetiyle hastanelere kaldırılmış, olayla ilgili soruşturma kapsamında 6'sı asker 46 kişi gözaltına alınmıştı.

Kaynak: İsmail Saymaz