'Belediye Yönetişim Karnesi'nde' Avcılar zirvede

'Belediye Yönetişim Karnesi'nde' Avcılar zirvede

Belediyelerin, Stratejik Plan, Bütçeleri, Faaliyet Raporları, Performans Programları ve İnternet siteleri üzerinden paylaştıkları bilgiler incelendi. 625 puan üzerinde yer alan Avcılar, Bağcılar ve Kadıköy Belediyeleri “Belediye Yönetişim Karnesi” en iyi olan 3 Belediye arasına girdi.

Avcılar Belediyesi adından söz ettirmeye devam ediyor. Avcılar Belediyesi’nin adı başarı göstergelerinin üst sıralarında yer alıyor. Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli ile yeni bir vizyon kazanan Avcılar Belediyesi, özellikle Sosyal Belediyeciliğin kurumsallaşması ve akademikleşmesi anlamında birçok çevrede olumlu yankılar uyandırıyor. Argüden Yönetişim Akademisi, İstanbul ilçelerinin Belediye Yönetişim Karnelerini açıkladı. Liderliğini Fikret Toksöz’ün yaptığı projede, Emeritus Prof. Dr. Korel Göymen, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Doç. Dr. Erbay Arıkboğa ve Enver Salihoğlu bulunuyor. Belediyelerin, Stratejik Plan, Bütçeleri, Faaliyet Raporları, Performans Programları ve İnternet siteleri üzerinden paylaştıkları bilgiler incelendi. 625 puan üzerinde yer alan Avcılar, Bağcılar ve Kadıköy Belediyeleri “Belediye Yönetişim Karnesi” en iyi olan 3 Belediye arasına girdi.

 GENEL DEĞERLENDİRME

430.770 nüfuslu bulunan Avcılar Belediyesi’nde nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 8.615 kişidir. Ortalama hane halkı büyüklüğü 3,5 kişiden oluşmaktadır. İlçede bulunan halkın yaş ortalaması 32,3’tür. Ortalama eğitim süresi 8 yıl olmakla birlikte, nüfusun %14’ü üniversite mezunu. 2016 yılı kişi başına yapılan yıllık harcama yaklaşık olarak 600 TL’dir. İlçede kişi başına düşen yeşil alan 1,4 metrekaredir. Avcılar Belediye’sinin karne puanı tüm ilçelerin ortalamasından üstün olmasıyla dikkat çekiyor. Bununla birlikte adillik, şeffaflık ve hesap verilebilirlik alanlarında tüm ilçelerin ortalama puanının olduğu aralıkta yer almaktadır. Yapılan araştırmada; kaynak kullanım, hizmet sunumu sürecinde ve kurumsal işleyişte iyi yönetişimin benimsenmesi; temsil ve katılım, sorumluluk ve duyarlılık, etkililik ve verimlilik raporların ve dokümanların tutarlılığı ilkeleri bakımından; iyi yönetişim yapısının oluşturulması, uygulanması ve ölçümleyerek sürekli gelişim ortamının tesisi noktalarında gelişim alanı bulunmakla birlikte, Avcılar’ın tüm ilçelerin ortalama puanlarının üstünde seyretmekte olduğu denildi.

37 ilçenin incelendiği çalışmada belediyeler; süreç yönetişimi, yönetişim ilkeleri ve öğrenme döngüsü gibi 3 ana başlıkta ele alındı. Puanlama sonucu; Avcılar, Kadıköy ve Bağcılar ilçe belediyeleri en yüksek puanı alan belediyeler oldu. İstanbul’da yer alan 37 ilçe belediyesinde gerçekleştirilen araştırmada; belediyelerin büyük ölçüde 625 puanının altında kaldığı tespit edildi. Süreç yönetişimi, yönetişim ilkeleri ve öğrenme döngüsünden meydana gelen 3 temel başlıkla belirlenen karne puanlarında 37 ilçe belediyesinden sadece Avcılar, Bağcılar ve Kadıköy belediyeleri 625 puanın üstüne çıkarken, en alt seviyedeki belediyeler ise 325 puanın altında kaldı. Uzman isimlerin yer aldığı araştırmada projenin araştırma yöneticiliğini Dr. Fatma Öğücü Şen ve Araştırma Uzmanı İnan İzci yaptı.