Biber gazından ölen yaşlı adam olayındaki doktor açığa alındı

Biber gazından ölen yaşlı adam olayındaki doktor açığa alındı

Giresun’da Aile sağlığı merkezine başvurarak ilaç yazdırmak isteyen, ancak hastayı görmeden ilaç yazmayı reddeden doktorla tartışan Yusuf Topal, şikayet üzerine gelen polislerin biber gazı sıkmasıyla kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada tartışma sonrası “beyaz kod” veren doktorun açığa alındığını duyurdu

Aile sağlığı merkezine başvuran Yusuf Topal (82), iddiaya göre, hastayı görmeden ilaçları yazmayacağını belirten Ö.Y. adlı kadın doktorla ile tartıştı. Doktorun ‘beyaz kod’ vermesi üzerine gelen polisler, gözaltına almak istedikleri Yusuf Topal’a ters kelepçe takıp, biber gazı sıktı. Fenalaşarak yere yığılan ve sürüklenerek bindirildiği polis aracıyla hastaneye götürülen Topal, kalp krizinden öldü.

Bakanlık: Doktor açığa alındı

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklama ile Yusuf Topal ile tartışarak “beyaz kod” bildiriminde bulunan doktorun açığa alındığını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı’ndan açığa alma işlemine ilişkin yapılan açıklama şöyle:

Giresun’da meydana gelen müessif olay ve neticesi sağlık camiamızı derinden üzmüştür. Sayın Bakanımız acılı aileyi arayarak rahmet ve baş sağlığı dileklerinde bulunmuştur. Konuyla ilgili olarak Bakanlığımızca acil soruşturma başlatılmış ve soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi için olaya adı karışan hekim açığa alınmıştır. Soruşturma bizzat Sayın Bakanımız tarafından hassasiyetle takip edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Bakan Koca: Olay yakın takibimde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Giresun’da yaşanan müessif olay sağlık camiamızı derinden üzmüştür. Konuyla ilgili acil soruşturma başlatılmış, soruşturmanın selameti açısından olaya adı karışan hekim açığa alınmıştır. Süreç yakın takibimdedir. Hayatını kaybeden vatandaşımıza rahmet, acılı aileye sabır dilerim” ifadelerini kullandı.

Giresun’da yaşanan müessif olay sağlık camiamızı derinden üzmüştür. Konuyla ilgili acil soruşturma başlatılmış, soruşturmanın selameti açısından olaya adı karışan hekim açığa alınmıştır. Süreç yakın takibimdedir. Hayatını kaybeden vatandaşımıza rahmet, acılı aileye sabır dilerim.

Valilikten açıklama

Giresun Valiliğinden olaya ilişkin ilk açıklama geldi. Üzücü bir olayın vuku bulduğunu belirtildiği açıklamada, “Hekimlerin şiddete maruz kalmaması hassasiyetiyle beraber merhumun sağlık durumu, yaşı ve şartlarının göz önünde bulundurularak müdahale edilmesi gerekirken olayın bu şekilde cereyan etmesi üzüntümüzü daha da arttırmıştır” denildi.

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı:

Merhum Yusuf Topal 23.07.2018 günü 15 Temmuz Şehitler Aile Sağlığı Merkezine başvurmuş, çıkan tartışma sonucu Beyaz Kod verilerek, polis davet edilmiştir. Sağlık Merkezinin içerisindeki tartışmanın dışarıda da devam etmesi sonucu maalesef hiçbir şekilde tasvip edilemeyecek, üzüntü verici hadise vukuu bulmuştur. Hekimlerin şiddete maruz kalmaması hassasiyetiyle beraber merhumun sağlık durumu, yaşı ve şartlarının göz önünde bulundurularak müdahale edilmesi gerekirken olayın bu şekilde cereyan etmesi üzüntümüzü daha da arttırmıştır. İdari ve adli işlemler derhal başlatılmış, olayı izleyen gün ilk tespitler çerçevesinde polis Memuru açığa alınmış, konunun soruşturulması için müfettiş talep edilmiştir.

Önleyici bir hizmetin böyle sonuçlanması tüm camiamızı üzmüştür. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyor, idari ve adli açıdan sorumluluklarımızı takip ettiğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.