Bornova Belediyesi’nin örnek kararı yürürlüğe girdi

Bornova Belediyesi’nin örnek kararı yürürlüğe girdi

Yenilenebilir enerji kullanan az vergi ödeyecek 

Dünyanın enerji politikalarının belirlendiği Enerji Kentleri Birliği’nin(Enerjicities) yönetim Kurulu’nda yer alan Bornova Belediyesi bu konuda ortaya koyduğu projelerle Türkiye’ye örnek oluyor. Bornova Belediye Meclisi’nin oy birliği ile aldığı yenilenebilir enerji kaynağı kullanan binalardan her türlü belediye ücretinin yüzde 25 indirimli alınması kararı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de onaylanarak yürürlüğe girdi. Daha önce 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Sistemi kuran ve bu sayede her yıl 250 bin ton karbon salımını engelleyen Bornova Belediyesi bu konuda örnek olmaya devam ediyor.

Bornova Belediyesi’nin aldığı; yenilenebilir enerji kaynağı kullanan (güneş, jeotermal, su,rüzgar) binalardan yasa gereği belediyenin aldığı tüm ücretlerden yüzde 25 oranında indirim yapılması kararı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de onaylanarak yürürlüğe girdi. Bundan böyle bu tür enerji kullanan bina yapanlar 2018 yılı başından itibaren gerekli indirimlerden yararlanabilecek.

Temiz ve yenilenebilir enerjide örnek

Bornova Belediyesi’nin Erzene Mahallesi’nde 2013’te çalışmalarına başladığı ve 2014 yılı sonunda üretime geçen 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Tesisi’nde üretilen elektrik 20 ayda maliyetini karşılayıp para kazandırmaya başladı. İzmir Kalkınma Ajansı’ndan hibe desteği kazanarak 820 bin liralık proje bedelinin 234 bin lirasını karşılayan Bornova Belediyesi, 2016 yılının Haziran ayından itibaren Fotovoltaik Güç Tesisi için harcadığı paranın tamamınıburada üretilen elektrikten karşıladı.

Bornova Belediyesi, güneş ışınlarıyla yıllık 150 bin liralık elektrik enerjisi üretiyor. 300 kilowattlık ‘Fotovoltaik Güç Sistemi’ kurdu. Erzene Mahallesi’nde 1250 güneş panelinin yerleştirildiği 7 dönümlük arazide çalışmaya başlayan sistem, ürettiği elektiriği dağıtım şebekesine vermeye başladı. 1250 güneş paneliyle kurulan sistem, her yıl çevre kirliliğine neden olan 250 ton karbon salımı engellendi.

Daha yaşanabilir çevre konusunda birçok proje üreten Bornova Belediyesi’nin hava kirliliğinin önüne geçmek için yaptığı çalışmalar sonuç verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nda bulunan Hava Kalitesi İndeksi’ne göre Bornova’nın hava kalitesinin iyi nitelikte olduğu ölçüldü. İlçe sınırları içine konulan 2 adet hava ölçüm istasyonundan çıkan verilen örnek nitelikte çıktı.