Buğdayda üretim alanı daralıyor

Buğdayda üretim alanı daralıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday ithalatındaki artışı, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ürün deseninin değişmesi nedeniyle buğday ekim alanlarında gerileme yaşandığını söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl ithal edilen buğday ve un miktarını sorduğu yazılı soru önergesinde, TMO’nun ne kadar alım yaptığını, ithalatın tüm üretime oranını, hangi ülkelerden buğday ve un alındığını sordu ve ekim alanlarındaki gerilemenin nedeninin açıklanmasını istedi. 

"BUĞDAY EKİM ALANLARINDA KISMEN GERİLEME YAŞANMAKTADIR"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “Ülkemiz genelinde kuru tarımı yapılan buğdayın yetiştirilme alanlarında, sulu tarıma geçilmesi ile ürün deseni de değişmektedir. Bu nedenle, buğday ekim alanlarında kısmen gerileme yaşanmaktadır” dedi. Buna rağmen buğday üretiminde bir gerileme olmadığını ifade eden Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, “buğday üretimimiz, 2016 yılında 20,6 Milyon, 2017 yılında ise 21,5 Milyon ton buğday üretimi gerçekleşmiştir” açıklamasında bulundu. 

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, “Ülkemizde buğdayda verim potansiyeli yüksek sertifikalı çeşitlerin kullanılması ile birlikte birim alandan elde edilen verim miktarı 2002-2017 döneminde %34 oranında artmıştır” diye konuştu. Fakıbaba, Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında stratejik açıdan önemli olan buğdayın, tüm havzalarda desteklendiğini de ifade etti. 

"TARLALAR ÇEŞİTLİ NEDENLERLE BOŞ KALMAKTADIR"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her ne kadar ürün deseni değişiyor olsa da buğday ekim alanlarının azaldığının bir gerçek olduğunu söyledi. Bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin son yıllarda uygulanan yanlış tarım politikası nedeniyle pek çok üründe olduğu gibi buğday ve un ithal eder hale geldiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Tarlalar çeşitli nedenlerle boş kalmakta, ekim yapılmamaktadır. Üretici ürününü maliyetine bile satamaz duruma gelince, ekim yapmayı bırakmaktadır. Girdi maliyetlerinin sürekli artması, buğday üretimi yapan çiftçilerin bir kısmının bu ürünü ekmeme kararı almasına neden olduğu belirtilmektedir” dedi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl tam hasat zamanında buğday ithalatında gümrük vergisinin büyük onarda indirilmesi nedeniyle, üreticilerin büyük mağduriyet yaşadığını da vurguladı.