CEMR Siyasi Komite Toplantısı Soria’da gerçekleştirildi

CEMR Siyasi Komite Toplantısı Soria’da gerçekleştirildi

Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Birliği (CEMR) 2018 yılı ilk Siyasi Komite Toplantısı 18-19 Ocak 2018 tarihlerinde İspanya’nın Soria kentinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşmacı olarak yer alan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, AB’nin temel değerleriyle var olması gerektiğini belirterek, eşitlik, şeffaflık, aktif katılım ve yerindenlik ilkesini içeren temel değerlerin vazgeçilmezliğine vurgu yaptı.

Soria Belediye Başkanı ve CEMR Başkan Yardımcısı Carlos Martínez Mínguez’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantının gündeminde AB uyum politikalarının uygulanma şekli, Avrupa’da 2030, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve bu hususlarda yerel yönetimlerin üstlenebilecekleri roller gibi genel konuların yanı sıra CEMR’ın uluslararası faaliyetleri, 2018-2020 güncellenmiş etkinlik takvimi, usul kuralları, boşta olan “seçilmiş genç temsilci” pozisyonuna bir sözcünün getirilmesi ve üyelik aidatları konuları tartışıldı.

2018 CEMR bütçesinin de oylandığı toplantıda ayrıca 11-13 Haziran tarihlerinde İspanya’nın Bilbao kentinde yapılacak “Eşitlik, Çeşitlilik ve İçerme” temalı CEMR Konferansa yönelik yapılan çalışmalara dair bir sunum yapıldı.

Başkan Soyer: AB, Değerleriyle Var Olmalı

CEMR bütçesinin tercüme kaleminin tartışıldığı oturumda söz alan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, AB’nin temel değerleriyle var olması gerektiğini belirterek, eşitlik, şeffaflık, aktif katılım ve yerindenlik ilkesini içeren temel değerlerin vazgeçilmezliğine vurgu yaptı. Karşılaşılan sorunların çözümünde bu değerlerin baz alınması gerektiğine değinen Soyer, üyelerin CEMR Siyasi Komiteye aktif katılımını negatif yönde etkileyeceğinden tercüme dil havuzunun genişletilmesi hususunda herhangi bir kısıtlamaya gidilmemesi gerektiğini ifade etti.

Benzeri Sorunlar Farklı Politikalarla Çözülemez!

Toplantıda söz alan TBB Encümen Üyesi ve Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Avrupa’da uyum politikalarına ilişkin her ülkenin kendi yaklaşımıyla farklı modeller ortaya koyduğunu belirterek ortak bir uyum politikasının benimsenmesinin daha verimli sonuçlar doğuracağına vurgu yaptı.

Toplantı sırasında ayrıca İspanyol Ulusal Radyosu Cadena SER’in sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hicran Hamza Çelikyay, İstanbul’un mülteci meselesiyle nasıl ilgilendiğini ve uygulanmakta olan mega projelerin İstanbul’a getirdiği altyapı çalışmalarını anlattı.