CHP inceledi: Yurtlarda ihmaller zinciri var

CHP inceledi: Yurtlarda ihmaller zinciri var

12 kişinin yaşamını yitirdiği kız öğrenci yurdunda incelemelerde bulunmak için Aladağ’a giden milletvekilleri, Süleymancılar’a yakınlığıyla bilinen derneğin bir başka yurdunda da benzer ihmaller saptadı.

29 Kasım 2016’da meydana gelen faciada 10’lu yaşlarında 10 çocuk, yurt müdürünün altı yaşındaki kızı ve 18 yaşındaki bir eğitmen hayatını kaybetmişti.

Yurt, sekiz yıl önce Konya’nın Taşkent ilçesinde LPG patlamasında 17 çocuğun hayatını kaybettiği yurt gibi Süleymancılar tarafından işletiliyordu.

Yangınla ilgili bir bilirkişi raporunda personelin yangın eğitimi almış olması halinde facianın önlenebileceği belirtilmiş, sorumluların bazılarının asli, bazılarının tali kusurlu olduğu kaydedilmişti.

'BENZER İHMALLER ZİNCİRİ'

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre Aladağ’da yanan kız öğrenci yurdunun 500 metre kadar yakınında bulunan Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu’nda da benzer ihmaller zinciri söz konusu.

Erkek yurdununun da kız yurdu gibi yerlerinin halı kaplı ve iki yangın merdiveninden birinin üç metre yukarıda, bir diğerinin ise binanın arka tarafındaki bodrum katına baktığı belirtildi.

İncelemelerde bulunmak yurda için giden Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri yurdun içinde yoğun bir rutubet kokusu aldıklarını da not etti.

'BASKI YAPIYORLAR'

Adana emniyet müdürü, vali ve milli eğitim müdürünün de bulunduğu bir toplantıda, söz konusu yurdun denetlenip denetlenmediğini sorduklarını belirten CHP’li komisyon üyeleri, yurdun yeterince denetlenmediğini gösteren yanıtlar aldıklarına dikkat çekti.

CHP’li komisyon üyesi Mustafa Balbay bölgede yaşayan ailelere çocuklarını bu yurda göndermesi konusunda baskı yapıldığını anlattı: “Yangında çocuklarını yitiren ailelerle de konuştuk. Özellikle anneler, bu yangındaki sorumluların ortaya çıkarılmamasından yüreklerinin yandığını söylüyorlar. Davanın adaletli bir şekilde sonuçlanması durumunda ancak yüreklerinin soğuyacağını ifade ediyorlar. O yurtlara bölgedeki özellikle iki köyde yaşayan ailelerin çocukları gidiyor. Biri Köprücek köyü, diğeri ise Kışlak köyü. Oradaki aileler ise başka bir gerçeğe dikkat çekiyorlar, o da kendilerinin çocuklarını bu yurda vermeleri için uğradıkları baskı. ‘Çocuklarımızı o yurda vermek durumunda bıraktılar bizleri’ diyorlar. Çocukların Kozan’da bir başka devlet yurduna gönderilme durumları da var ancak Süleymancılara ait bu yurda çocuklarının gönderilmesi için baskı yapıldığını söylüyorlar.”