CHP İzmir’de tüzük zirvesi

CHP İzmir’de tüzük zirvesi

CHP İzmir il binasında yaşanan tüzük zirveleri ve genel merkez tarafından oluşturulan taslak sonrasında İzmir İl Örgütü’ndeki Tüzük Komisyonu bu kez kurultay delegelerini 9-10 Mart öncesinde bilgilendirmek amacıyla tüm örgütü topladı.

Özgür TUĞRUL/YURT

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde İl Başkanı Deniz Yücel ve Tüzük Komisyonu Başkanı ve İl Sekreteri Birgül Değirmenci’nin yönettiği programa başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, kurultay delegeleri, Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı ve Gençlik Kolları Başkanı Ozan Uyan katıldı.  

Zirvede Değirmenci sunum yaparken İl Başkanı Yücel de delegelere bilgi verdi. Görüş ve önerilerin alındığı toplantıda çok sayıda kurultay delegesinin oluşturulan taslaktan memnun kalmadığı öğrenildi. Delegelerin ilerleyen günlerde kesinleşecek taslağın düzeltilirken İzmir’in önerilerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladıkları öğrenildi.

TEK TEK İNCELEDİLER, NELER ELEŞTİRİLDİ?

İzmir’den Ankara’ya gidecek somut öneri ve eleştirilerin şu şekilde olduğu öğrenildi:

Partinin yüzde 10’dan az oy aldığı ve 1 milletvekili çıkaran iller dışındaki diğer illerde yüzde 15, siyasi partiler yasasına göre de yüzde 5 kontenjan uygulanacak olması tepkilere neden olduğu öğrenildi. Bu iki kontenjanın toplamı yüzde 20’nin az bir oran olmadığı belirtildi. Milletvekillerinin belirlenmesine ilişkin kontenjan oranının kabul edilemez olduğuna vurgu yapıldı.  Bazı delegelerin, ‘30 tane ilde yüzde 20 kontenjan kullanılsa ne olur?’ dediği ve çok sayıda delegenin ise,  ‘İsterse ilin tamamını kontenjan yapar diyor. Böyle bir maddenin kabul edilemez’ olduğunu düşünüyoruz noktasında birleştikleri ifade edildi.

Diğer bir itiraz ise gençlik kotasına ilişkin yapıldı. Gençlik kotası yaşı yeni tüzükte 35 ‘e çıkarılıyor. Kişinin kadın olması halinde ‘hem cinsiyet kotasından hem gençlik kotasından sayılır’ ibaresinden İzmir delegeleri rahatsız oldu. Bu uygulamanın kadınlara haksızlık olduğuna dikkat çekildi. ‘Yüzde 33”ü aşağıya çekiyorsun. Gençleri de 35 yaparak orta yaşa çekiyorsun’ şeklinde tepki gösterildi.

Kurultay delegeliği belirleme sisteminin değişmesi gerektiğini söylediler. İzmir delegelerinin temsilde adalet olmadığını düşündükleri vurgulandı. Taslakta her ilin milletvekili sayısının iki katı kadar delege seçilebiliyor. Çok sayıda delegenin, ‘Yüzde 1 oy almış bir yerle 1 milyon 200 bin oy almış İzmir aynı kategoride. Bunun adil olmadığını düşünüyoruz’ dedikleri öğrenildi.

Toplantıda Merkez Yönetme Kurulu’nun (MYK) seçimine ilişkin öneriler de dile getirildi.  Genel Sekreter ve bazı genel başkan yardımcılarının (5-6 )direk genel başkan tarafından atanması ve geriye kalan görevlerin Parti Meclisi (PM) tarafından seçilmesi eleştirildi. Tüm MYK’nın PM tarafından seçilmesi öneri olarak getirildi.

Ayrıca genel başkan seçimiyle PM seçiminin aynı gün olmasını istediler. Yani bu öneri taslağa girer ve kabul edilirse PM ve genel başkan kurultayda aynı anda belli olacak.  

En büyük eleştirinin ucu açık bırakılan bir maddeye yönelik olduğu ifade edildi. Bazı görevler ve talimatlar tanımlanırken il başkanı ve ilçe başkanlarının yapması gereken en can alıcı noktalara ‘yönetmelikle belirlenir’ ibaresi eklendiğini için bu durumun sıkıntı yaratacağı ön görülüyor. Delegeler genel merkezi kast ederek, ‘Bunları istedikleri gibi düzeltirler. Ucu açık’ dedikleri öğrenildi.

Öte yandan kayyum atamalarıyla ilgili süre ve görev değişikliği de tepki topladı. Önceki dönemlerde yönetimlerin görevden düşmeleri sonrasında tüzükte belirtilen süre boyunca kayyum idare eder ve kongre kararı alarak başkan ve yönetim seçilmesini sağlardı. Taslakta ise ’kayyum dönem boyunca görevini yürütür’ şeklinde bir düzeltme yapıldığından dolayı madde eleştirildi.

İZMİR DİKKATE ALINMAMIŞ!

Hemen hemen tüm delegeler İzmir’deki tüzük komisyonu çalışmasının hiç dikkate alınmadığında hem fikir olarak genel merkezin taslağına tepki gösterdi. İzmir’in daha demokratik bir tüzük için refleks gösterdiği ifade edildi.

ÖRGÜTÜN BEKLENTİLERİNİ PEK KARŞILAMADI

İl Başkanı Deniz Yücel toplantıyı ve taslağı değerlendirirken, “Delege arkadaşlarımızla konuştuk, tartıştık. Belediye başkanları kurultay delegesi olmamıştı. Onları da davet ettik ve sürece dahil ettik. Çok verimli bir toplantı oldu. İzmir olarak önerilerimizin bir kısmı taslağa alınmış bir kısmı alınmamış. Örgütün beklentileri çok yüksekti tüzük değişikliğiyle ilgili. Örgütün beklentilerini pek karşıladığını söyleyemiyoruz. Önerileri aldık. Hafta sonu Ankara’dayım. İl başkanlarıyla ve genel merkezle bir araya geleceğiz. Genel Başkanımızla da oturup tartışacağız” dedi.

TASLAKTA TESPİT ETTİĞİMİZ EKSİKLİKLER MEVCUT

İl Sekreteri ve Tüzük Komisyonu Başkanı Değirmenci de, “Genel merkezin gönderdiği taslak üzerine sunum yaptım. Öncekiyle yenisi arasında bir kıyas yaptık. Arkadaşlarımız görüş ve önerilerini sundular. Biz notlarımızı aldık. İl başkanımız da hafta sonu gidecek ve iletecek. Başka iller de gönderir biz de göndereceğiz. Taslak da bizim tespit ettiğimiz eksiklikler mevcut. Onların nasıl giderileceğini konuştuk. Onlar maddeleşecek. İl başkanımız Ankara’dan döndüğünde çalışma yapabiliriz. Ama net değil. Daha alınmış bir karar yok” diye konuştu.