CHP'li Sönmez: Nihat Bey sizi neyi pazarlıyorsunuz? 

CHP'li Sönmez: Nihat Bey sizi neyi pazarlıyorsunuz? 

Kamu yönetimi anlayışına bir uzman bakışı...

Yurt Haber Merkezi

İzmir Buca Belediye Başkan aday adayı aynı zamanda Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Zekiye Seda Sönmez, AKP'nin İzmir Büyükşehir adayı Zeybekçi'ye adeta ders verdi.

Sönmez YURT'a yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

Kamu yönetiminin, siyasal ve ekonomik alanda meydana gelen ve yönetim anlayışını derinden sarsan etkisi "vatandaşı müşteri" olarak gören anlayışa doğru evrilmesidir.

Vatandaşlar, kendilerine sunulan kamu hizmetinin bir lütuf olmayıp, devletin varlık nedeni olduğunu, verginin kararlaştırılması ve kamu yönetimi uygulamaları ile ilgili süreçlere demokratik mekanizmalar aracılığıyla katılmalarının bir vatandaşlık hakkı ve ödevi olduğunu bilir. 

Günümüz koşullarında vatandaşı merkeze almayan yönetimler, vatandaşı müşteri olarak görmektedir. Sağlık gibi kamu hizmetinde vatandaş müşteri, eğitimde vatandaş müşteri ve diğer alanlarda da para ile satın alınan hizmetlerde öncelik vatandaşın değil parası olan müşterinin olmuştur.

Gelelim PAZARLAMA(!) mantığına, orada da stratejik yönetim, toplam kalite yönetimi, performans yönetimi gibi yönetim anlayışlarının kamu yönetiminde kullanılmasını ifade eden yeni kamu İŞLETMECİLİĞİ anlayışı oluşmaktadır. 

İşte "İzmir'i pazarlamak" demek bu mantığın bir tezahürüdür. Bir başka deyişle vatandaşı müşteri olarak gören anlayış, kentini de pazarlama ve işletme mantığı ile yönetecek demektir. 

Kamu yönetiminin en temel görevi vatandaşların beklentilerini karşılayacak hizmetler sunmaktır. Bu noktada kamu hizmetlerinin vatandaşların ihtiyaç, talep ve görüşleri doğrultusunda hazırlanması ve sunulması gerekmektedir...

Diyeceğim o ki: Nihat Bey sizi neyi pazarlıyorsunuz? 

Yoksa bizi mi işletiyorsunuz !