CHP'li Tüzünoğlu: Tecavüz ve tacize karşı ayağa kalkma vaktidir!

CHP'li Tüzünoğlu: Tecavüz ve tacize karşı ayağa kalkma vaktidir!

CHP İBB Meclis Üyesi Sabiha Tüzünoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili bir konuşma gerçekleştirdi. Tüzünoğlu, Cumhuriyet Halk Partili belediyeleri örnek göstererek, "AKP'li belediyeler de 8 Mart'ta kadın çalışanlarına izin vermeli" dedi. 

Gaziosmanpaşa Belediyesi ve İBB Meclis Üyesi Sabiha Tüzünoğlu şu ifadeleri kullandı:

8 Mart 1857'de 40 bin işçi kadın, insanca çalışmak için greve çıktı. 8 saatlik iş günü için greve çıktıkları fabrikada yangın çıkması sonucu 120 kadın hayatını kaybetti. O gün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak tarihe geçti. Sınıfsal, yaşamsal taleplerde eşitlik mücadelesini omuzlayan kadınlar tarihe sayısız kez toplumsal dönüşümlerin, diktatörlüklerin yıkılışının, devrimlerin kıvılcımını yaktı. Bugün de bu tarihten ders almaya ve kadına uygulanan öldürülmeye, tecavüz ve tacize karşı ayağa kalkma vaktidir. Kadınlara uygulanan bu haksız tacizlere karşı mücadeleyi göğüslemenin vaktidir. Çünkü dünyanın her yerinde kadınların kazanımlarına ve özlemlerine el uzatılıyor. Kadına yönelik şiddet kadın cinayetlerindeki patlama kadın düşmanlığının özgüvenidir. Emekçi kadınların bağımsız bireyler olarak yaşama tutunma şansı bırakmayan, yoksulluk, düşük ücretler ve toplumsal baskı şiddetin boyutunu arttırıyor. 

'KADINLARIN EN BÜYÜK DÜŞMANLARI, EMEK DÜŞMANLARIDIR' 

Kadınların yaşamı, çifte zincirlerle düzenin çıkarlarının temellerine bağlı. Hem evde hem işte düzenin efendilerine iki kez hizmet etmek için kadınlar hayatlarından hayallerinden ödün vermek zorunda. Emekçiler gittikçe sefalet içinde yaşamaya mecbur bırakılıyor. Emekçiler, işsizler yoksulluğa isyan ederek kendilerini yakıyor. Gerçek işsizlik rakamları %10'ların üzerine dayanırken, kadın ve gençlerin işsizlik oranı %20'lere dayandığı günümüzde çalışan kadınlar ise güvencesiz, örgütsüz, ucuza ve ağır koşullarda çalıştırılmaya katlanıyor. Emekçi kadınların hakları ve yaşadığı zorluklar ülkemizde gündem bile olmuyor. Dünyanın her yerinde kadınların en büyük düşmanları aslında temelinde en büyük emek düşmanlarıdır.

'BU KADIN DÜŞMALARINDAN KURTULMAK İSTİYORSAK...'

Biz kadınların gündemi, emekçilerin gündemidir. Emek ve eşitliktir.  Biz kadınlar bir geleceğimiz olsun istiyorsak, bu kadın düşmanlarından kurtulmak istiyorsak, bu gücü besleyen kaynakları kurutmalıyız. O kaynağı kurutmanın tek yolu cehaletle mücadele yani eğitim eğitim eğitimdir. Taciz, tecavüz ve öldürülme bu dünyada kadının yaşadığı her türlü baskı ve tehdidi ortadan kaldırmak için mücadele ederken aslında bütün toplumu eğitmeliyiz değiştirmeliyiz. Çünkü toplumsal eşitlik olmadan kadınlar eşit olamazlar. Her yanımız adaletsizliklerle, eşitsizliklerle dolu iken biz kadınların kurtuluşu mümkün mü? Evet mümkün sessizlerin sesi olmak, indirim yasasından faydalananların karşısında dik durmak ve evde hizmetçi işte ucuz işçi, sokakta şiddet mağduru bizler istersek bu dünyada ölümü değil yaşamı hakim kılabiliriz. Evet biz kadınlar son 15 yılda  yüzde  1400 artan kadına şiddeti son 15 yılda artan çocuk istismarının da önüne geçebiliriz. Çünkü her çocuk istismarı annelerin kalplerine saplanan bir hançerdir. Biz kadınlar Atamızın emanet ettiği bu toprakların kardelenleriyiz. Kimselerin boy göstermeye cesaret edemediği mevsimlerde açan, kuşatılmış sokaklarda yüreğinde nice sevdalar yeşerten bir evlat çığlığına düşünmeden kendini feda eden annelerdir kadınlar. 

'KADINLARI GERİDE BIRAKAN TOPLUM GERİDE KALMAYA MAHKUMDUR' 

Bu ülkede kadınsak öldürülme, şiddet, taciz ve tecavüz gibi tüm kötülüklere rağmen hala nefes alabiliyorsak mücadele edeceğimiz daha çok yolumuz olduğu içindir. Evet, biz kadınların bu ülkede özgürce  gezebileceği, 'Sen kadınsın, susmak zorundasın' lafını duymayacağız tecavüz edilen kızlarımızın işkence ile öldürülmediği, kadınların töre cinayetlerine kurban edilmediği, kadın erkek eşit lafının sözde değil özde gerçekten yapılması gerektiği, "Canım o da gecenin bir yarısı dışarı çıkmasaymış, hak etmiş" lafının söylenmeyeceği kadının anne ve bu dünyada en önemli varlık olduğunu herkesin anlayacağı bir dünya istiyoruz.  Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün sözü ne kadar doğru ve anlamlı: "Kadınları geride bırakan toplum geride kalmaya mahkumdur." diyor.  Sözlerimi bitirirken CHP'li belediyelerimizde çalışan kadınların 8 Mart'ta izinli sayılmaları hususunda öncelikle kendi belediyemizde daha sonra tüm AKP'li belediyelerde uygulanmasını diliyor. Tüm dünya emekçi kadınları sevgi ve saygı ile selamlıyorum."