CHP'li Uluğ, AKP'ye 'Arapça tabela'ları sordu

CHP'li Uluğ, AKP'ye 'Arapça tabela'ları sordu

Esenyurt Belediye Meclisi toplantılarında verdiği önergelerle dikkat çeken CHP’li Meclis Üyesi Taner Uluğ, ilçede yoğunlaşan Suriyelilere ait işyerlerindeki Arapça tabelaları gündeme getirdi. Mersin’de bu tabelaların kaldırıldığına dikkat çeken Uluğ, “Benzer bir uygulama Esenyurt’ta yapılacak mı?” diye sordu.

Meclis toplantısının hemen başında söz isteyen CHP’li Meclis Üyesi Taner Uluğ, belediye yönetimini adeta önerge yağmuruna tuttu. Hazırladığı altı tane önergeyi Başkanlık Makamına sunan Uluğ, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Esenyurt’ta yerleşen Suriyelilerin, ilçede açtığı iş yerlerindeki Arapça tabelaları gündeme getirdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Suriyelilere ait iş yerlerindeki Arapça tabelaları “Türkçeleştirmek” için kaldırdığını hatırlatan Uluğ, benzer bir uygulamanın Esenyurt’ta yapılıp yapılmayacağını sordu. Uluğ’un sorusuna yanıt veren AKP Grup Sözcüsü ve Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Akboğa, mevzuata göre hareket ettiklerini belirtti, bir yasak düşünmediklerini söyledi.

yerelgaste.com'un haberine göre llk önergesinde Akşemsettin Mahallesi’nde yapımı devam Hasan Harakani Camii inşaatına dikkat çeken Uluğ, inşaatın yavaş ilerlediğini belirterek, ihale bitim tarihine kadar caminin bitip, bitmeyeceğini sordu.

“YÜKSEK GERİLİM HATLARI NE DURUMDA”

İkinci önergesinde Namık Kemal Mahallesi’nde bulunan yüksek gerilim hatlarına dikkat çeken Uluğ, burada devam eden yükseltme çalışmalarını aylardır durduğunu belirterek, “TEİAŞ A.Ş’nin elektrik akımını durduramadığı söylenmiş olup şu anda ki durum ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini istiyoruz” dedi.

“TRAFİK KEŞMEKEŞ OLDU”

Sonraki önergesinde ilçede yaşanan yoğun yapılaşma ve beraberinde ortaya çıkan trafik sorununa değinen Uluğ, “Esenyurt’un tüm mahallelerinde ara sokaklarda trafik kaosu yaşanıyor. Özellikle kentsel dönüşüm ve yeni inşaatların yoğun yaşanması sebebi ile sokaklardaki araç sayısı artıyor ve bu araçların günlerce aynı yerde sabit durması çift taraflı trafik akışını imkansız kılıyor. Sokaklarda tek yönlü uygulamaya geçilmesiyle ilgili bir çalışma var mı?” sorusunu yöneltti.

“BU UCUBELER ESENYURT’A YAKIŞMIYOR”

Daha sonra, Recep Tayyip Erdoğan Parkı’nın yan tarafı ile Merkez Mezarlığı’nın yanında bulunan butik dükkanları gündeme getiren Uluğ, bu yapıları “Ucubeye” benzetti ve “Esenyurt’a yakışmıyor” dedi. “Bunca sorun varken bu işyerlerine harcanan paralar kaynak israfıdır” diyen Uluğ,  “Bu ucube görüntülerin sonlandırılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

“ARAPÇA TABELALAR YASAKLANACAK MI?”

CHP’li Uluğ’un gündeminde Esenyurt’taki Suriyelilerin açtıkları işletmeler ve Arapça tabelalr da vardı. İlçenin Şam’daymışçasına Arapça yazılı tabelalarla donatıldığını söyleyen Uluğ, Mersin’deki uygulamayı hatırlattı, bu tabelaların kaldırılıp kaldırılmayacağını sordu. Uluğ, “Esenyurt’un muhtelif mahallelerinde Suriyeliler’in açmış oldukları işyerleri vergi denetiminden ve birçok mali mevzuattan uzak olmasına rağmen Suriye’de Şam’da işyerleri açıyormuş gibi işyerlerinin dört bir yanına Arapça tabela ve yazılarla donatıyorlar. Bilindiği üzere bazı kent ve ilçelerimizde bu tabelalarının yasaklandı, Esenyurt’ta da yasaklamayı düşünüyor musunuz?” şeklinde sordu.

“YAĞMALANAN YURT BİNASI MADDE BAĞIMLILARININ MESKENİ OLDU”

Uluğ’un meclisteki son önergesi, Akşemsettin Mahallesi Okurlar Caddesi üzerindeki Fethullah Gülen Cemaati’ne ait yağmalanan yurt binası oldu. Viraneye dönen binanın madde bağımlılarının meskeni haline geldiğini öne süren Uluğ, “Talan edilmiş kız öğrenci yurdu madde bağımlılarının mekanı oldu. Etraftaki mahalle sakinlerini de oldukça rahatsız eden bu konunun çözümlenmesi için gerekli girişimlerin yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“YÜKSELTME ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLADI”

CHP’li Taner Uluğ’un bu önergelerine, AKP Grup Sözcüsü ve Beleidye Başkan Yardımcısı Mustafa Akboğa yanıt verdi. İnşaatı süren Hasan Harekani Camii’nin normal sürede bitirileceğini söyleyen Akboğa, Namık Kemal Mahallesi’ndeki yüksek gerilim hatlarının yükseltme çalışmalarının yeniden başladığını belirtti. Akboğa, trafik sorununa ilişkin önergeye ise, “Şu anda UKOME’de hem Esenyurt’u hem İstanbul’un tamamını izliyorlar. İhtiyaç duydukları yerde tek yönlü uygulamaya onlar geçiyor, o yönde zaten onların çalışmaları var” yanıtını verdi. Merkez Mezarlığı ve Recep Tayyip Erdoğan Parkı’nın yanında yapılan butik dükkanlara yeterince talep olmadığını belirten Akboğa, “Gördüğümüz kadarıyla pek fazla bir rağbet yok. Bir süre sonra herhalde sonlandırılacak, öyle gözüküyor” dedi.

“HÜKÜMETİN BELİRLEYECEĞİ BİR DURUM”

Akboğa, Arapça tabelalara ilişkin belediye olarak bir yaptırım düşünmediklerini, yasal mevzuata göre hareket ettiklerini söyledi: “Suriyeliler ile ilgili; evet şuanda bunlarla ilgili yasal mevzuata hükümetimiz tarafından çalışılıyor çünkü onlar burada ticari faaliyetler yapıyorlar. Bu faaliyetler neticesinde hem vergisel anlamda hem çalışanların belirli bir sigorta ile ilgili mevzuat açısından bir düzenleme yapılıyor. Tabelalarla ilgili de zaten daha önceden tarihini hatırlamıyorum bundan birkaç yıl önce bu tür tabelaların yapılmasıyla ilgili hatta daha önce bazı yasaklı harfler vardı onların kullanılması ile ilgili bir açılım yapılmıştı. Onunla ilgili genel bir yasak hükümetin belirleyeceği bir durum. Yani yasal mevzuat neyi gerektiriyorsa biz onu yaparız, bunun haricinde bizim bir işlem yapmamız gereksiz oluyor.”

“NASIL ENGELLEYECEKSİNİZ, ZOR”

Akboğa’nın bu cevabı üzerine araya giren CHP’li Uluğ, Mersin’deki yasaklamayı bir kez daha hatırlattı. Akboğa ise, “Neticede Esenyurt’ta Suriyeli var ama bizim burada Arap kökenli kardeşlerimiz de var, Mardin’den diğer yerlerden gelen kardeşlerimizde var. Bunu nasıl engelleyeceksiniz, zor bir şey” yanıtını verdi.

“VAKIF BİNADA BEKÇİ BULUNDURACAKTI”

Taner Uluğ’un, yağmalanan yurt binasına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Akboğa, binanın tahsis edildiği vakfın binada bekçi bulunduracağı yönünde söz verdiğini belirtti. Akboğa, “Okurlar Caddesi’ndeki kız yurdu ile ilgili; zaten oranın vakıf başkanını daha önce çağırdık oraya bir bekçi koyduğunu ve gerekli önlemleri aldığını söyledi tekrar orayla ilgili biz bir müdahale edelim öyle bir durum varsa o konuyla hemen ilgileneceğim” şeklinde konuştu.