CHP’li Gülsever’den Tire Çiftçisine Destek

CHP’li Gülsever’den Tire Çiftçisine Destek

CHP’nin Enerji konularında uzman ismi Ayten Gülsever, Tire’de kurulmak istenen JES projesine tepki göstererek, Tire çiftçisine destek verdi. Gülsever, “Bu bölgenin evladı olarak sonuna kadar Tire çiftçisinin haklı mücadelesinin yanındayım” dedi

Cumhuriyet Halk Partisi’nde enerji konularında araştırmalar yapan ismi Ayten Gülsever, Tire’nin Başköy Mahallesi’nde yapılmak istenen JES projesiyle ilgili konuştu. Verimli alanlar üzerinde yapılacak bu çalışmanın ekolojik dengeyi bozacağına dikkat çeken Gülsever, Tire çiftçisinin sonuna kadar yanında olacağının altını çizdi.  

‘Kabul Etmemiz Mümkün Değil’

JES’lerin yaratacağı risklerin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Gülsever, “Tarımla, üreticinin hayatıyla, ekolojik sistemle ilgili kararlar alınırken deneme, yanılma şansı yoktur. Tarımla kumar oynanmaz. Jeotermal enerjinin üretilmesine önem verilmeli ancak içinde yaşadığımız çevreyi yok edecek, yaşamımızı sürdürmemizi sağlayan gıda üretimini ortadan kaldıracak bir riski kabul etmemiz mümkün değil. Buralarda açılacak kuyular, her ay ürün alan incirin en verimli tarım alanı olan Tire için büyük bir risk oluşturur” dedi.

‘Ekolojik Dengeyi Bozar’

JES’in tarım alanlarına vereceği zararları aktaran Gülsever, “Jeotermal enerjiden elektrik elde edilen sistemlerin dönüşüm verimlilikleri düşük olduğu için, çevreye büyük miktarda ısı bırakılır. Atık ısı büyük bir alana yayılır ve yerel iklimde değişiklikler yapabilir. Ayrıca atık ısıların borularla yakınlardaki akarsu ve göllere verilmesi de yerel ekolojik dengeyi bozabilir. Jeotermal kuyuların çevre üzerine diğer bir fiziksel etkisi de gürültüdür. Soğutma suyu tüketiminin çevreye etkisi de jeotermal santraller için önemli bir konudur. Yeraltı su akışı üzerindeki potansiyel etkinin yanında, büyük hacimlerdeki suyun buharlaşması yerel iklimi etkiler” diye konuştu.
Alaşehir’de Yaşanan Patlamaları Hatırlattı
Geçtiğimiz yıllarda Alaşehir’de yaşanan patlamalara da dikkat çeken Gülsever, “JES’ler yeteri kadar denetlenmiyor. Firmaların bu konudaki dikkatsizlikleri 2012'de Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı Alkan mahallesinde art arda yaşanan patlamalar yaşanmıştı. Buna örnek Böylesine riskli bir çalışmanın Türkiye'nin en değerli tarım ürünlerinin yetiştirildiği bölgelerde yapılması hem insan hem çevre açısından büyük tehlike arz ediyor” dedi.
‘Tire Halkının Yanındayım’
Gülsever, “Yetkililerin derhal bu yanlış süreçten dönmesi Küçük Menderes Bölgesi için çok büyük bir risk teşkil eden bu tip enerji projelerinin iptal edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Jeotermal santrallerden oluşacak zararın beklenilen faydadan büyük olmasından dolayı tarım kaynaklarının korunması gerekmektedir. Bu bölgenin bir evladı olarak sonuna kadar Tire çiftçisinin haklı mücadelesinin yanındayım” diyerek sözlerini noktaladı.