Esenyurt Belediyesinin TÜRGEV’e yaptığı jeste CHP İlçe Başkanından tepki geldi

Esenyurt Belediyesinin TÜRGEV’e yaptığı jeste CHP İlçe Başkanından tepki geldi

AKP’li Esenyurt Belediyesi’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’e bir kıyak daha. Daha önce belediye tarafından yaptırılan yurt binasını TÜRGEV’e 25 yılığına bedelsiz şekilde devreden Esenyurt Belediyesi, bu süreyi 49 yıla çıkarmak için yeni bir teklif getirdi. Düzenlemeye CHP Esenyurt İlçe Başkanı Ali Gökmen’den tepki geldi. 

Esenyurt Belediyesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’e kıyak yapmaya doymuyor. Daha önce belediye tarafından Çınar Mahallesi’nde yaptırılan yurt binasını 25 yıllığına TÜRGEV’e bedelsiz olarak tahsis eden belediye yönetimi, bu süreyi 49 yıla çıkarmak için Esenyurt Belediye Meclisi’nin Şubat ayı meclis oturumuna yeni bir teklifle geldi. Teklif, CHP’li meclis üyelerinin “Hayır” oylarına karşılık mecliste çoğunluğu elinde bulunduran AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. 

“YANDAŞA KIYAK ÇEKİYORLAR”


Düzenlemeye tepki gösteren CHP Esenyurt İlçe Başkanı Ali Gökmen, ilçede yol yapmak için İller Bankası’ndan borç alan belediye yönetiminin, mülkü belediyeye ait taşınmazları bedelsiz şekilde yandaş vakıflara tahsis ettiğini söyledi. Benzer tekliflerin aynı haftada Üsküdar ve Fatih belediye meclislerine geldiğine de dikkat çeken İlçe Başkanı Gökmen, “AKP’li belediyeler, aynı anda hem ilçemizde hem de farklı ilçelerde, malum vakfa kamunun taşınmazlarını tahsis etme yarışına giriyor. Burada açıkça bir kayırma, yandaşa kıyak çekme durumu söz konusudur. Türkiye’de onlarca vakıf varken Cumhurbaşkanının oğlunun vakfına kıyak üstüne kıyak yapılıyor” dedi.

“YUKARIDAN TALİMAT GELMİŞ”


TÜRGEV’e yapılan tahsislerin, kamunun elindeki taşınmazların eğitim ve yurt faaliyeti yapan vakıflara verilmesinin önün açan Torba Yasa’nın TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından ilçe belediyelerinde gündeme geldiğini belirten Gökmen, “Bu tahsislerin yukarılardan gelen talimatla yapıldığı apaçık ortadadır.  Halkın parasıyla yapılan kamuya ait taşınmazlar ayrımcılık yapılarak yandaş vakfa bedelsiz şekilde veriliyor. Bunu onaylamamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.   

“AYRIMCILIK VAR, KARAR DOĞRU DEĞİL”


Meclis oturumunda teklife ilişkin söz alan CHP’li Meclis Üyesi Deniz Aslan ise şunları söyledi: “Özel amaçlı vakıflara bu tip tahsisleri doğru bulmuyoruz ve desteklemiyoruz. Esenyurt Belediyesi hakkaniyet açısından bakıldığında da sayısı 267’yi bulan vergiden muaf diğer dernek ve vakıftan herhangi birinin taşınmaz talebi söz konusu olduğunda onların taleplerini de aynı ölçüde, hassasiyette ve süre de karşılayacak mıdır? Yoksa bir ayrım var mıdır?  Bize göre bir ayrımcılık vardır. Bir taşınmazı 49 yıllığına tahsis etmekle o alanda 2068 yılına kadar doğabilecek ihtiyaçları ötelemek sonucu çıkmaktadır. Bunu doğru bulmamız mümkün değildir. Etik açıdan baktığımızda bir belediye meclisinin kendisinden sonra göreve gelecek 10 tane belediye başkanının 10 dönem belediye meclis üyelerinin iradelerini 49 yıllığına bağlayan bir karar alması doğru değildir. Bize göre özel bir vakfa yurt yapmak amaçlı yer tahsisi de doğru değildir. Ancak yer tahsis edilecek ise 5 yıllık bir süreç için yer tahsisi yapılmalı gelecek olan her belediye başkanı ve meclis üyeleri kendi dönemlerini kapsayan süreçte vakfın çalışmalarına göre sürenin uzatılıp uzatılmamasını yeniden değerlendirmelidir.