Gıda israfını önlemeye yönelik en kapsamlı proje hayata geçirildi

Gıda israfını önlemeye yönelik en kapsamlı proje hayata geçirildi

Türkiye genelinde artan gıda israfını önlemeye yönelik, bu tarihe kadar yapılan en büyük proje hayata geçirilmiştir. “Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı” öncelikli olarak turizmde yapılan gıda israfını önlemeye yönelik projeleri hayata geçiren program ile zaman içerisinde ülke genelinde tüm alanlarda kapsamlı çalışmalar planlanmaktadır. 

Kuruluşundan itibaren özgün  projelere imza atan Aral Proje Yönetimi tarafından hayata geçirilen projeye, birçok kamu ve özel sektör kuruluşlarından da destek gelmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TURSAB, TÜROFED, TUREB, ve TAFED gibi kurumlarla özellikle turizm işletmelerinin yoğunlukta bulunduğu illerdeki valilik, belediye ve üniversiteler projeye destek verdiklerini açıklamışlardır.

100 BİN GÖNÜLLÜ

“Afiyet Olsun, İsraf Olmasın” sloganıyla öne çıkan projeyle turizmde gıda israfına farkındalık ve kamuoyu oluşturmak adına çeşitli etkinlik ve tanıtım çalışmaları başlatılmıştır. 

Projeye destek veren turizm işletmelerinde “Turuncu Bayrak” uygulaması başlatan programda konuya yönelik akademik çalıştaylar, anket programı, kamu spotları, yarışmalar gibi faaliyetler de yer alıyor. Projeye destek için turizm çalışanı, turistler veya dileyen herkesin aralarında bulunduğu 100 bin gönüllü hedefleniyor. 

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, (FAO) aynı zamanda kuruluş günü de olan 16 Ekim’i Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Bu günün amacı dünya genelinde açlık ve yoksulluk konularında farkındalık yaratmak, gıda üretimi, tüketimi ve beslenme konuları üzerinde durmaktır. 

Günümüzde dünya genelinde herkese yetecek kadar yiyecek üretilmesine rağmen, her gün açlık ve bağlantılı sebeplerle yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Dünya üzerinde her 7 kişiden biri açlıkla savaşırken, gün geçtikçe bir çığ gibi büyüyen gıda israfını önlemek ülke gündemlerinin ilk sıralarına yerleşmektedir. Gıda israfını önlemeye yönelik projeler hızla hayata geçirilmektedir. 
Türkiye, yeryüzünde besin maddeleri üretiminde kendi kendine yeten yedi ülkeden biridir. Ancak büyük kentlerimizde yapılan bir araştırmaya göre besin maddelerinin onda biri çöplüğe atılmaktadır. Bu oran turizm işletmelerinin yoğunlukta olduğu bölgelerde kat be kat artmaktadır. Bir kişinin günde tüketebileceği azami kalori miktarı 1500 gr iken, açık büfelerde kişi başına 5 kiloya kadar yemek servisi yapılmaktadır. Bir turizm ülkesi olan ülkemizde turizm işletmeleri sayısı düşünüldüğünde, gıda israfı miktarı hesaplanamayacak boyutlara ulaşmaktadır.