Günlerdir konuşulan İZBAN uygulaması başladı

Günlerdir konuşulan İZBAN uygulaması başladı

Günlerdir konuşulan İZBAN’da ‘Artı Para’ uygulaması bu sabah başladı.

Aliağa ile Selçuk ilçeleri arasındaki 136 kilometrelik hatta yolcu taşıyan İZBAN, bu sabah itibariyle 'Artı Para' adı verilen yeni sisteme geçti. Bu yeni uygulamada yolcular, 25 kilometreye kadar olan seyahatlerini yine 2.86 TL ödeyerek yapacak. 25 kilometreyi aştığı takdirde gittiği mesafenin ücretini ödeyecek.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK

BİRİNCİ AŞAMA
Artı Para Sitemi, kolay aşamalardan oluşuyor. İlk aşamada, yolcunun İZBAN'a biniş yapabilmesi için biniş yapacağı istasyondan gidebileceği en uzak mesafedeki istasyonun ulaşım ücretinin İzmirim Kart'ında olması ya da binmeden doldurması gerekiyor.

İKİNCİ AŞAMA
İkinci adımda yolcunun turnikeden geçişi sırasında gidebileceği en uzak istasyonun ulaşım ücreti kartında bloke edilecek. Yolcu, 25 kilometreye kadar bir seyahat yaptıysa çıkışta 'Artı Para Makinesi' yardımıyla kartındaki blokajı kaldırırken sadece gittiği mesafeye ait olan ulaşım ücreti tahsil edilecek. Bu ücret, mevcut durumda olduğu gibi yine tam 2.86 TL, öğretmen 2.20 TL, öğrenci ve 60 yaş için 1.65 TL olacak. Seyahat 25 kilometreden fazlaysa, tam biletlerden kilometre başına 7 kuruş, öğretmenlerden 5 kuruş, öğrenci ve 60 yaş biletlerinden ise 4 kuruş tahsil edilerek blokaj kaldırılacak. Böylelikle İZBAN yolcuları gitmediği mesafenin ulaşım ücretini ödememiş olacak.

KOCAOĞLU’NDAN ADALET VURGUSU
İzban’ın bugün başlayan ‘Artı Para’ uygulamasına ilişkin geçtiğimiz günlerde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, uygulamanın daha doğru ve daha adil olacağına dikkat çekmişti. Aziz Kocaoğlu yeni uygulamaya ilişkin olarak “Bugün 136 kilometreyi tek biletle gitsin iddiasında bulunmak doğru değil. Bu işin adaleti var. Bizim yolcumuzun büyük bölümü Şirinyer ve Çiğli istasyonu arasında. Onları etkileyen bir şey yok. Büyük bir bölüm yükleyecek sonra geri kesilecek. Ödeyecekleri 2.86 TL’dir. Aynı ücrettir. Bunu İstanbul ve Ankara’yla kıyaslandığında İzmir'dekinin ne kadar ucuz olduğu görülecektir. Ev kiralarının yüksekliğinden dolayı daha uzak semtlerden ev alan ya da kiralayan vatandaşlarımıza destek olmak için 90 dakikayı çıkardık. 25 kilometrenin ötesinde cüzi de olsa bir para almak işin doğasındadır. Gittiğin kadar öde tarifesinin daha adil, daha doğru, daha hakkaniyetli olduğunun ve hizmetin daha adil dağıtıldığının bilinmesi taraftarıyım” demişti.