Hasan Akgün: Belediyelerin gelirleri artırılmalı    

Hasan Akgün: Belediyelerin gelirleri artırılmalı    

Büyükçekmece Belediyesinin organize ettiği ‘Büyükçekmece Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi Değerlendirme Çalıştayı’ Başkan Dr. Hasan Akgün’ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Başkan Dr. Akgün, “Büyükşehir yasasının sil baştan ele alınması gerektiğini düşünen 40 yıllık belediyeciyim. Küçük belediyelerin, ilçe belediyelerinin yetkileri artırılmalı. Ayrıca belediyelerin finans kaynakları acilen artırılmalı” dedi.

Büyükçekmece Belediyesinin bu yıl birincisini organize ettiği Büyükçekmece Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi Değerlendirme Çalıştayı özel bir otelde gerçekleştirildi. Çalıştay’a Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ile birlikte, kongrede görevli akademisyenler katıldı. Çalıştay’a katılan akademisyenler öncelikle 14-15 Mayıs tarihleri arasında TÜYAP’ta yapılan ilk kongrenin değerlendirmesi yaptı. Kongrenin belediyecilik anlamında sağladığı yararlar ve teorik olarak bilime sağladığı katkılar değerlendirildi.  2019’da yapılması öngörülen kongrenin ikincisinin daha nitelikli ve uygulamaya yönelik olması için tema öneriler çıkarıldı.
Gelecek kongrenin ana tema önerileri arasında, yerel yönetim ve demokrasi, çevre ve iklim değişikliği, Marmara Denizinin temiz tutulması için uluslararası girişim ve belediyelerin kaynak sorunları öne çıktı. 
 
“Belediyelerin gelir kaynaklarının mutlak surette artırılması gerekiyor”

Çalıştayda açıklamalarda bulunan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Türkiye’de 2004 yılında komisyonlar yerel yönetimler, belediyeler kanunu çıkarttı. O kanunla sadece yetkileri artırdık, belediyelere çeşitli yetkiler verildi. Ama para hiç vermedik. Yani pazara gönderiyorsunuz ve elinize verilen listede masraf 100 lira ama cebinizde 10 lira var. Bizimde elimizde belediyeler olarak 1 milyonluk iş yapacağız ama cebimizdeki para 10 lira dahi değil. Bu nedenle Türkiye’de ki belediyeler, bizim hemen Edirne sınırındaki, batıdaki bir avuç diğer belediyelerle mukayese edildiği zaman korkunç şekilde, onların çok altında bir finans imkanına sahiptir. Bu nedenle Türk yerel demokrasinin taçlandırılması için, vatandaşın doğumundan ölümüne kadar, hizmet aldığı belediyelerin daha etkin hizmet vermesi için mutlak surette 2019 seçimlerinden önce belediyelerin finans kanunu çıkartalım. Belediyeleri desteklemek demek merkezi idareyi, demokrasiyi ve vatandaşın huzurunu artırmak demektir. Bu nedenle belediyelerin gelir kaynaklarını mutlak surette artırılması gerekiyor” dedi.

“Büyükşehir yasasının sil baştan ele alınmasını düşünen 40 yıllık belediyeciyim”

Avrupa yerel demokrasisine baktığınız zaman belediyeleşmenin fazla olduğunu söyleyen Başkan Dr. Akgün, “Bizde çok küçük belediyelerin birleştirilerek devam ettirilmesi esasında daha doğru. Ancak bu her yerde olmaz. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’nın dışında büyükşehir statüsünü kabul etmeyen bir yerel demokrasi savunucuyum. Büyükşehirlerin işleyişini değiştirici bir yasa hazırlanmalıdır. Küçük şehir, büyükşehir arasındaki kavgaların ortadan kalkarak, hizmet anlayışının daha iyi olması için büyükşehir sınırlarının çizilmesi gerekiyor. Esas hizmeti götürecek olan ilçe belediyelerinin pozisyonunun yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Büyükşehirler genel büyük işlerle, geleceğe ilişkilendiren büyük planları yapacak. Küçük belediyeler de halkın günübirlik işlerini yapacak. Böylelikle fuzuli zaman kaybını ve enerji israfını ortadan kaldıracaktır. Ben büyükşehir belediyesinin sil baştan ele alınmasını düşünün 40 yıllık belediyeciyim” diye konuştu.