İBB'de AKP ile CHP karşı karşıya: Ortada metro yok!

İBB'de AKP ile CHP karşı karşıya: Ortada metro yok!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, henüz tamamlanmayan Dudullu – Bostancı ile Kabataş – Mahmutbey – Esenyurt hatlarında kullanılacak 120 vagon alımı için 137 milyon 530 bin Euro borçlanma kararı aldı. CHP'liler “ortada metro yok” derken; AKP'liler “önceden sipariş verilmeli” açıklamasını yaptı

Istanbul Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB), henüz yapımı tamamlanmayan metro hatlarında kullanılmak üzere vagon alımı için 137 milyon 530 bin Euro borçlanma kararı aldı. Yapılacak borçlanma ile henüz yapılmayan metro hatları için 120 adet vagon siparişi verilecek.

45 GÜN GEÇMEDEN BORÇ İSTENDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin önceki günkü oturumunda gündeme gelen 'dış borçlanma maddesi' tartışmalara neden oldu. Meclis Birinci Başkanvekili Ahmet Selamet'in yönettiği oturumda borçlanma yetkisinin istenmesiyle ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu'nun raporuyla ilgili söz alan CHP'li Hakkı Sağlam, ekim ayında İBB'nin 20 milyar 100 milyon liralık 2018 yılı bütçesinin geçtiğini hatırlatarak, “Biz gerekli tasarruf tedbirlerinin alınmadığını, bütçenin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını, bütçenin kullanımını doğru bulmadığımızı söyleyerek ret oyu vermiştik. 45 gün geçmeden haklılığımız ortaya çıktı” dedi.

ORTADA METRO YOK

Dış borçlanmanın gerekçesinin metrolarda kullanılacak araç alımı olduğunu söyleyen Sağlam, “Ocak ayında Sayın Mevlüt Uysal Çekmeköy – Sancaktepe – Sultanbeyli metrosu, Kaynarca – Pendik – Tuzla, Çekmeköy – Sancaktepe -  Sultanbeyli metro hattı ihalelerini iptal etti. Şu an yürüyen bir metromuz yok. Zorunuza gitse de bitiremediğiniz Üsküdar – Çekmeköy metrosu var. Merak ediyorum, bu parayı nereye kullanacaksınız?” diye konuştu.

ÖNCEDEN SİPARİŞ VERİLİYOR

Daha sonra söz alan Komisyon Başkanı Erdal Yılmaz ise borçlanmanın 2018 bütçesinde belirlendiğini, alınacak 120 vagonun 40'nın Dudullu – Bostancı, 80'inin de Kabataş – Mahmutbey – Esenyurt hattında kullanılacağını söyledi. AKP Grup Başkanvekili Temel Başalan ise yapılanlarla birlikte 2019 yılından sonra İstanbul'da yaklaşık bin 23 kilometre metro olacağını belirterek, “Bu vagonlar buralarda kullanılacak. Şimdiden siparişi veriliyor ki hazır olsun. Çünkü bunlar sipariş üzerine yapılıyor. İstediğiniz zaman alamıyorsunuz” açıklamasını yaptı.

ÇALIŞMALARDA SORUN YOK

CHP’li Hakkı Sağlam'ın “2012'de Üsküdar – Çekmeköy metrosu temeli atıldı. 2013'te vagon alındı, ancak 2018'de bir kısmı açıldı. Eğer bu kaynakları bu yatırımları bitirmek için kullanırsanız daha çok sorun çözeriz. Dolayısıyla 4 – 5 yıl sonra açılacak metronun vagonunu şimdiden almaya gerek gerek yok. Bu tasarruf değildir” eleştirisine de yanıt veren Başalan, ihaleleri iptal edilen metro çalışmalarının da planlandığı şekilde devam ettiğini söyledi. Karar CHP'lilerin ret oyuna karşın AKP'li üyelerin oyu ile kabul edildi.

BORÇLANILAN İHALELER İPTAL EDİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Ekim ayında ihalesi yapılan ve inşaatına başlanan 6 metro hattının finansmanı için 925 milyon euro (3 milyar 968 milyon 25 bin Türk lirası) borçlanma kararı almıştı. CHP'lilerin ret oyuna karşın oy çokluğuyla geçen karara göre, Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattı için 120, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattı için 170, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı için 175, Kirazlı-Halkalı metro hattı için 170, Başakşehir-Kayaşehir metro hattı için 70 ve Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattı için 220 milyon olmak üzere toplamda 925 milyon euro dış finans kullanacaktı. Ancak İBB Başkanı Mevlüt Uysal'ın aldığı kararla bu 6 hattın ihalesi ocak ayında iptal edildi.

120 ADET ARAÇ ALINACAK

Rapora göre belediyenin 2015-2019 yıllarını kapsayan Stratejik Planda öngörülen toplu ulaşım hedefleri kapsamında yer alan projelerden '120 Adet Metro Aracı Temini' ihalesi 15 Eylül 2017'de sonuçlandırıldı. Bu kapsamda Anadolu Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü bünyesinde dış kredili olarak ihalesi yapılan bahse konu projenin gerçekleştirilebilmesi için 137.530.656 Euro tutarında dış borçlanmaya ihtiyaç duyuldu.