İHH'dan Bolu Aladağ'da arama kurtarma tatbikatı

İHH'dan Bolu Aladağ'da arama kurtarma tatbikatı

Bolu Aladağ'da, 300 İHH gönüllüsü arama kurtarma uzmanı kamp kurarak, teorik ve pratik eğitim aldı.

İHH İnsani Yardım Vakfı gönüllülerinin oluşturduğu, 25 farklı ilde faaliyet gösteren arama kurtarma ekipleri Bolu Aladağ'da çadır kurarak kamp yaptı. Kurdukları çadırlarda konaklayan 300 İHH gönüllüsü, arama kurtarma, dağcılık, ilk yardım, harita okuma, yön bulma, güvenli arama yapma ve muhabere eğitimi gibi konularda tatbikatlar yaptı. Gönüllüler, senaryo gereği ormana piknik yapmaya gelen bir ailenin kaybolan 3 çocuğunu aradı. İhbar üzerine tamamen gerçekçi şekilde aramaya geçen gönüllüler, ekiplere ayrılarak çocukları bulmaya çalıştı. Gönüllüler bu tatbikat sayesinde aldıkları eğitimlerdeki bilgileri pratiğe döktü. Gönüllüler, öğrendikleri teknikleri kullanarak kısa sürede buldukları çocukları sağlık ekiplerine teslim etti. 3 gün süren tatbikat ve eğitimler sona erdi.

Bolu İnsan Hakları ve Hizmet Derneği(İHH) Başkanı Fethi Sarımsakçı, İHH'nın Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin arama kurtarma gönüllüsünün bulunduğunu ifade ederek şöyle dedi:

"Bolu’da da 3 günlük bir tatbikat düzenledik. Tatbikatımıza, 25 ilden katılım oldu. 300 gönüllümüzle tatbikatımızı yapıyoruz. Şu anda temsili olarak pikniğe gelen bir ailenin 3 çocuğu ormanda kayboldu. Arkadaşlarımız 4 gruba ayrılarak bu çocukları bulmak için aramaya çıktılar. İHH şu anda dünyanın 20 farklı bölgesinde sel, tsunami, deprem bölgesinde. Diğer ülkelerden önce oraya ulaştık. Çalışmalarımız devam ediyor. Allah vermesin ama ilimiz ve Türkiye deprem kuşağında. Dolayısıyla ekiplerimiz her an için olabilecek depreme ve diğer afetlere karşı hazırlıklı olmak zorunda."

Tatbikata katılanların aldıkları eğitim hakkında da bilgiler veren Sarımsakçı şunları söyledi:

"Burada, öncelikle bütün ekipmanların tanıtımı yapıldı. Su altı dalış eğitimi verildi. Saha ve enkaz arama kurtarma eğitimleri ile ormanda arama kurtarma eğitimleri verildi. İhtiyaç olabilecek bütün arama kurtarma çeşitleri arkadaşlara uygulamalı olarak gösterildi."