İstanbul'da AVM'lerde büyük skandal: Yurttaşın canı tehlikede 

İstanbul'da AVM'lerde büyük skandal: Yurttaşın canı tehlikede 

CHP İBB Meclis Üyesi Abdulhadi Akmugan İstanbul'daki AVM'leri mercek altına alarak yurttaşların canını tehlikeye atan eksikleri tespit etti. CHP İBB Meclis Üyesi Abdulhadi Akmugan bu kapsamda İBB Meclis'ine yazılı soru önergesi verdi.

CHP İBB Meclis Üyesi Abdulhadi Akmugan hazırladığı yazılı soru önergesinde Alış Veriş Merkezleri (AVM) Yangın Yönetmenliği ve Acil Çıkış Kapıları ile ilgili sorunlara dikkat çekti, meclis gündemine taşıdı, önergesini toplantıda sözlü okudu ve şunları söyledi: “Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artması ile beraber AVM’lerde elektrik enerjisi ile çalışan cihazların uzun süre çalıştırılması sonucu sık sık yangınlar meydana gelmektedir. Son günlerde gündeme gelen yangınlarda alışveriş merkezlerinin acil çıkış kapılarının talimatlara uygun yapılmadığı ve kullanılmadığı görülmektedir. Ülkemizin en büyük şehri olan İstanbul giderek bir AVM’ler şehri haline dönüşmüştür. Üstelik de bu dönüşüm devam etmektedir.  AVM’ler deki acil çıkış kapıları, gün içinde alışveriş merkezleri çalışanları tarafından sıklıkla kullanılıyor. Günlük hayatta bazı AVM’lerin acil çıkış kapılarının alışveriş merkezindeki dükkânların depolarına gittiği bilinmektedir. Acil çıkış koridorlarının depolara açılması devamlı olarak bir sirkülasyona neden oluyor. Bu nedenle kapılar altına takoz konularak açık bırakılıyor. Ayrıca bu kapılar kendiliğinden kapanmalı. Ama bazı kapılarda bu sistem yok. Yönlendirmeler de yanlış, ışıklı olmalı. Bazı kapılar da yangın kapısı değil. Bu kapılardan bazılarının 90 dakika yangına dayanması mümkün değil. Bu anlamda sorularımız; Ülkemizde en fazla AVM’nin İstanbul’da faaliyet gösterdiği göz önüne alınırsa bunların yönetmeliklere uygunluk denetimi nasıl ve ne sıklıkla yapılmaktadır? Yönetmeliklerine uymayan AVM’ler hakkında ne tür uyarılar yapılmakta, ne tür cezai işlemler uygulanmaktadır? Yönetmeliklere uymadığı için bu güne kadar kapatılan AVM sayısı ne kadardır? Bu güne kadar Yönetmeliklere uymadığı için kapatılan ya da cezai müeyidelere muhatap olan herhangi bir AVM var mıdır? Varsa sayısı ve kesilen ceza tutarı ne kadardır?”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2017 yılı Temmuz ayı Meclis toplantısında İBB Meclisi CHP Üyeleri Abdulhadi Akmugan, Zeynel Yılmaz ve Hüseyin Sağ’ın imzaları ile Meclis Başkanlığına sunulan, oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önerge:

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞMANLIĞI’NA

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artması ile beraber AVM’lerde elektrik enerjisi ile çalışan cihazların uzun süre çalıştırılması sonucu sık sık yangınlar meydana gelmektedir. Son günlerde gündeme gelen yangınlarda alışveriş merkezlerinin acil çıkış kapılarının talimatlara uygun yapılmadığı ve kullanılmadığı görülmektedir. Ülkemizin en büyük şehri olan İstanbul giderek bir AVM ler şehri haline dönüşmüştür. Üstelik de bu dönüşüm devam etmektedir.

Kamuoyun da son zamanlarda AVM’ler ile ilgili haberler sıklıkla yer almaktadır; 07.07.2017 tarihli Haber Türk gazetesinde yer alan bir haber aynen şöyledir: “İstanbul’da gezdiğimiz 28 AVM’de en az 3’er acil çıkış kapısını kontrol ettik. Yangın Yönetmeliği’ne göre, acil çıkış kapılarının en az 90 dakika yangına dayanıklı ve duman geçirmez nitelikte ve sürekli kapalı olması gerekiyor. Ayrıca kapıların, kendiliğinden kapatan düzeneklerle donatılması ve itfaiyecilerin ya da görevlilerin gerektiğinde içeriye girmelerine imkân sağlayacak şekilde olması gerekiyor. Kimi AVM’lerde bu kapıların sıklıkla personel tarafından kullanıldığını ve acil çıkış kapılarının sürekli açık olduğunu gördük. Hatta bazı acil çıkış kapılarının takoz ve dubalarla duvara sabitlenerek açık kalmaları sağlanmıştı.” şeklindedir.

Bu konuda İTÜ Makina Fakültesi Öğretim Üyesi ve eski İstanbul İtfaiye Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Kapının açık bırakılmasının birinci sakıncası, eğer merdiven basınçlandırılıyor ise bütün hava o açık bırakılan yerden gireceği için basınçlandırma etkisi olmaz. Etkisi olmadığı için de katlardan bu yangın koridorlara ve merdivenlere girer. Oysa basınçlandırmanın amacı içeride her zaman 15-50 pascal arasında bir basınç olması, böylece yüksek basınç olduğu için oraya dumanın girmemesinin sağlanmasıdır” demiştir.

AVM’ler deki acil çıkış kapıları, gün içinde alışveriş merkezleri çalışanları tarafından sıklıkla kullanılıyor. Günlük hayatta bazı AVM’lerin acil çıkış kapılarının alışveriş merkezindeki dükkânların depolarına gittiği bilinmektedir. Acil çıkış koridorlarının depolara açılması devamlı olarak bir sirkülasyon’a neden oluyor. Bu nedenle kapılar, altına takoz konularak açık bırakılıyor. Ayrıca bu kapılar kendiliğinden kapanmalı. Ama bazı kapılarda bu sistem yok. Yönlendirmeler de yanlış. Işıklı olmalı. Bazı kapılar da yangın kapısı değil. Bu kapılardan bazılarının 90 dakika yangına dayanması mümkün değil. Bu anlamda sorularımız;

1-Ülkemizde en fazla AVM ‘nin İstanbul’da faaliyet gösterdiği göz önüne alınırsa bunların yönetmeliklere uygunluk denetimi nasıl ve ne sıklıkla yapılmaktadır?

2-Yönetmeliklerine uymayan AVM’ler hakkında ne tür uyarılar yapılmakta ve ne tür cezai işlemler uygulanmaktadır?  

3-Yönetmeliklere uymadığı için bu güne kadar kapatılan AVM sayısı ne kadardır?

4-Bu güne kadar Yönetmeliklere uymadığı için kapatılan ya da cezai müeyidelere muhatap olan herhangi bir AVM var mıdır? Varsa sayısı ve kesilen ceza tutarı ne kadardır?’