İzmir'in geleceğinde genç girişimcilerin izi olacak: Genç Başarı Şirket Programı başladı!

İzmir'in geleceğinde genç girişimcilerin izi olacak: Genç Başarı Şirket Programı başladı!

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), Genç Başarı Eğitim Vakfı ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde eğitimde girişimciliğin geliştirilmesine yönelik programın ilk bölümü öğretmen eğitimleri ile başladı. İzleyen modüllerinde katılımcı liselerden gençlerin oluşturacağı takımlar ve bu takımlarca kurulacak şirketlerin yer alacağı inovasyon kampları ve ticaret fuarı ile devam edecek olan işbirliğinin ana amacı, girişimcilik fikrinin lise düzeyinde ele alınarak, erken dönem girişimci yetiştirilmesi olarak beli

Genç Başarı Şirket Programı ile ortaöğretim seviyesindeki öğrencilerin, gönüllü mentörler eşliğinde iş planı geliştirmeleri, şirket kurmaları, ürün ya da hizmet üreterek, satış, şirket idaresi gibi konularda doğrudan kendilerine ait projeler üzerinden deneyim kazanmaları hedefleniyor. 26 hafta sürmesi planlanan program sayesinde gençler gerçek bir şirket deneyimi yaşama şansına sahip oluyorlar. Genç Başarı Şirketleri, iş dünyası gönüllülerinin destekleri ve rehberlikleriyle gelişiyorlar. Eğitim öğretim dönemi sonunda düzenlenen “Genç Başarı Ticaret Fuarı”nda ürün ve hizmetlerini sergileme fırsatı bulan şirketler, jüri önünde proje ve şirket sunumlarını gerçekleştirip “Avrupa Yılın Şirketi Yarışması”nda Türkiye’yi temsil etmek için birbirleriyle yarışıyorlar.

2015 yılından bu yana İzmir’de gerçekleştirilen ve her yıl okullardan daha fazla ilgi gören program, 2016 yılından bu yana İZKA desteğini alarak devam ediyor. Bu yıl İzmir’de üçüncüsü gerçekleştirilen programın açılış konuşmalarında program sonucunda hedeflenenlerin gençlerin yaşam kalitelerini geliştirmek, serbest girişim, iş yaşamı ve ekonominin değerinin gençler tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamak, şirket uygulama pratiği ile gençlere işgücü yönetme becerileri kazandırmak, günün ekonomik koşullarına uyum gösterebilme kabiliyetlerini artırmak, bireysel ve aile hayatlarında finansal uygulamalar için yardımcı olabilmek ve nihayetinde girişimciliğin önemini daha iyi kavramaları olduğu ifade edildi.

Etkinlikte konuşan Genç Başarı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Çelik ÖREN, bugün dünyada aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 123 ülkede uygulanan programın başarısında öğretmenlerin rolüne dikkat çekti. Kendi yaşamında özellikle beş öğretmenin bıraktığı izin gerek iş başarısı gerekse yaşamının şekillenmesinde büyük etkisi olduğunu belirterek, Genç Başarı Şirket Programı’nın öğrenciler için bir iş yaşamı simülasyonu sunarak onlara yenilikçi bir deneyim imkanı verdiğini belirtti.

İZKA Genel Sekreter Vekili Sena GÜRSOY ise konuşmasında, İZKA olarak girişimcilik alanındaki çalışmalara bilhassa girişimcilik ekosistemini güçlendirme yönünde ağırlık verdiklerini belirterek, genç girişimcilerin yetişmesine imkan ve ortam sağlayacak bu etkinliğin paydaşlarından biri olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına açılış konuşmasını yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer YAHŞİ, öğretmenlerin rolüne dikkat çekerek, öğrencilerin programa katılımları ve yaratıcılıklarında öğretmenlerinden aldıkları yönlendirmelerin çok değerli olduğunu, özgüvenli, cesur ve girişimci nesiller yetiştirmede aileden sonra en önemli rolü üstlenenlerin öğretmenler olduğunu belirterek, böylesi yenilikçi bir programın parçası olmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.

Genç Başarı Şirket Programı öğretmen eğitimlerinin ardından katılımcı okullarda oluşturulacak ekiplerin kuracakları şirketler ve inovasyon kampları ile devam edecek, ilkbaharda gerçekleştirilecek  ticaret fuarı ile son bulacak.