İzmir’in öncü kadınları 'lordlar kamarasında'

 İzmir’in öncü kadınları 'lordlar kamarasında'

İzmir’de uzun yıllardır yaptığı sosyal projelerle tanınan sosyal girişimci ve sivil toplum önderi  Muharrem DAYANÇ başkanlığında kurulan Biz Dünyayız Platformu  Londra'da İzmir'in kadın kanaat önderleriyle, kadına yönelik şiddetle ilgili farkındalığı arttırmak için  19-24 Şubat 2018 tarihleri arasında başta İngiltere parlementosunda ve lordlar kamarasında olmak üzere bir dizi toplantılar gerçekleştirdi.

İngiltere Kadın Platformu ve Londra Enfield Belediyesi’nin davetiyle, Muharrem Dayanç’ın liderliğinde harekete geçen İzmir’in kadın kanaat önderleri Londra’ya gitti.

 2010 yılından beri İzmir’de dezavantajlı çocuklar  ve kadına yönelik şiddet üzerine  sosyal projeler üreten  Dayanç: Sadece ülkemizin değil tüm dünyanın en önemli meselelerinden biri olan şiddet konusunu tartışmak üzere, İngiltere Kadın Platformu ve Londra Enfield Belediyesi ev sahipliğinde 19-24 Şubat’ta Londra’da Türkiye Londra Büyükelçiliği ve KKTC Londra Büyükelçiliği ziyaretlerinin ardından, Londra Enfield Belediyesi’nde düzenlenen panel ve  ardından İngiltere Parlamentosu Lordlar Kamarasında Barones Meral Hussein ECE başkanlığındaki  toplantıda soruna karşılıklı çözümler geliştirmeye çalıştık. Son gün Londra Büyükşehir Belediye Başkanlığının kadına ve çocuğa yönelik şiddet ile ilgili kentteki yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldık.
Her iki ülkenin gerek yerel yönetimleri gerekse sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen projede  fırsat eşitliği ve toplumsal cinsiyet eşitliğini hep birlikte sağlanması çocuk ve kadına yönelik şuçlarla mücadelede neler yapılabileceğini  tartıştık.Ülkelerimiz arasındaki mesafeye rağmen hem ülkelerimizde hep birlikte hem de tüm dünyada şiddete karşı mücadele etmeye ve cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına  katkı vermeye hazırız.
Dayanç: İzmirli kadınların böylesine anlamlı bir projeye öncülük yapmasından gurur duyuyorum ‘’dedi. 
Ulusal ve küresel farkındalık yaratmak için kadın erkek elele ve daha geniş kapsamlı bir kampanya başlatılmasının gerekliliği inancındayım. Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu  ATATÜRK’ün dediği gibi bir toplum cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse o toplum yarı yarıya zayıflamış olur düşüncesini savunuyoruz.

2010 yılından beri gerçekleştirdiğimiz 7.sosyal projemiz olan ‘biz dünyayız’ adlı projemizin Türkiye'deki yerel yönetim ayağında Seferihisar Belediyesi'nin destek verdiğini söyleyen Dayanç grubu oluşturan vakıf, dernek, birlik başkanları ve iş insanları 4 gün boyunca çeşitli temaslarda bulunduk, İngiliz makamlar tarafından düzenlenen resepsiyonlara katıldık. 
Erkeklerin desteği olmaksızın kadına yönelik şiddetin durdurulamayacağı kanaatindeyim.  Kadına karşı şiddet ülke ve din ayrımı gözetmeksizin tüm dünyada görülmektedir .Amacımız bu etkinliğin bir başlangıç olması ve hemen devamında 7 Mart 2018’de İzmir’de gazeteci, siyasetçi, sanatçı, yazar ve akademisyenlerin katılacağı tüm gün sürecek beş oturumdan oluşan 'Dünya Vatandaşı Kadınlar Konferansi'nı gerçekleştireceğiz. Londra'ya gittiğimizde bu çağrıyı yaptık.ve konuyla ilgili kanaat önderlerini Izmir'e davet ettik. Dileğimiz ilerleyen yıllarda bu konuda daha çok işbirliği yapabilmek, toplumlararası diyaloğu geliştirmek ve toplumların bu konudaki farkındalığını arttırmak."dedi.

2015 yılında ‘’notalar şiddete karşı’’ 2017 yılında “kıyafetime karışamazsınız” defilesinin sivil toplum örgütleri ve kadın dernekleri tarafından desteklenmesinin ardından, İngiltere Kadın Platformu ile geliştirdikleri temaslar neticesinde bu projenin şekil aldığın söyleyen Dayanç:”Türk Kadınını İngiltere’de temsil eden öncü isimlerden biri olan İngiltere Kadın Platformu Başkanı Nilgün Yıldırım ile yaptığımız toplantıların ardından akademisyen, gazeteci, iş insanı ve sivil toplum temsilcisi kanaat önderi kadınlarla bir araya geldik. Ekim 2017’den bu yana adım adım şekillenen projede, İzmir’li Kadınların böyle bir konuya öncülük yapmalarını gurur verici buluyorum. Seferihisar Belediyesi’ne ve Başkan Tunç SOYER’e bizi desteklemesinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Kadına yönelik şiddet sadece kadının bir sorunu değil cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm toplumun tüm dünyanın global bir sorunudur bu mesajımızı İngiltere’ye taşıdık. Sonuç olarak kamu ve özel hayatta kadınları güçlendirmek ve şiddetten uzak yaşamak için el ele vermek ilerlemenin yoludur.dedi

GRUPTA KİMLER YER ALIYOR

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı  İş Kadını Aysel Öztezel, Celal Bayar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Onay, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) Başkanı Yasemin Türk Reşitoğlu,İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Tülin Eraslan,Açev İzmir İl sorumlusu -Sivil toplum gönüllüsü,Fatoş Dayıoğlu,İzmir kent konseyi kadın meclisi Başkanı Kızbes Seyhan Aydın, Köy Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer,Akademisyen Ayla Çelik, Bahçeşehir Koleji Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kulübü Başkanı Zeynep Kolday-Ata Kolday ,İzmir Barosu yönetim kurulu üyesi Avukat Nuriye Kadan,Behçet uz çocuk vakfı Başkanı Belkıs Ülkü Karlı,Ebso Vakfı Kadınlar Birliği Başkanı İhsan Özduran Özbelge,İpek Özçelik ,Konak kent konseyi kadın meclisi Başkanı Avukat Aydan Ersezen,Nevin Çağırgan.Sosyal Girişimci Harun  Cici