Sarıyer'de Geleneksel 23 Nisan Haftası şenlikleri başladı

Sarıyer'de Geleneksel 23 Nisan Haftası şenlikleri başladı

Sarıyer Belediyesi tarafından son dört senedir farklı ülke ve şehirlerden çocukların katılımıyla düzenlenen ve gelenekselleşen '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Haftası' bu sabah düzenlenen açılış etkinliği ile başladı.

Tolga Kaan Ateşli

Sarıyer Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve Türkiye üzerinde yalnızca Sarıyer'de gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Haftası, bugün "Hepimiz farklıyız, hepimiz eşitiz" sloganıyla, dünyanın ve Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen katılımcı çocuklarla yapılan basın toplantısı ile başladı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in ve basın mensuplarının katıldığı toplantı, Sarıyer Belediye Başkanı Genç'in açılış konuşmasının ardından, katılımcı çocuklar kendilerini tanıttı ve verdikleri mesajlarla şenliği selamladı. 

Belediye Başkanı Şükrü Genç, açılış konuşmasına; "Bugün burada Türkiye'nin her yerinden ve Avrupa'nın çeşitli yerlerinden çocuk temsilciler ve beraberlerinde sorumlular var. Günün bu sabahında sizinle olmaktan, güne sizinle birlikte başlamaktan çok mutlu olduğumu belirtmek isterim" diyerek başladı. 

'DÜNYANIN EN GÜZEL ŞEYİ BİRLİKTE YAŞAYABİLMEK'

Konuşmasının devamında dünyanın en güzel şeylerinden birinin 'birlikte yaşayabilmek' olduğuna dikkat çeken Genç, şenlik süresi boyunca Sarıyer'de çocuklarla birlikte olacaklarını, her anı birlikte yaşayacaklarını dile getirdi. 

Konuşmasına çocuk temsilcilere hitaben devam eden Genç: "Bizler sizleri tanıdıkça, sizler birbirinizi tanıdıkça; özellikle yurtdışından gelenler ile ülkemizden katılanlar birbirlerini tanıdıkça, daha mutlu olacağız. Herkesin en fazla ihtiyacı olan mutluluğu birlikte yaşayacağız. Günler öncesinden gelişinizi planladığımız için öğleden sonra kotejimizi kurarak bir kez daha çocuk sevgisini ve çocukların bayramını, büyüklere hatırlatacağız. O yüzden hepiniz hoşgeldiniz" dedi. 

'HER ÜLKE KURTULUŞ SAVAŞI YAŞAMIŞTIR'

"23 Nisan'ın ne anlama geldiğini bu hafta öğreneceksiniz ama bugün özellikle söylenmesi gereken bir şey var: Geldiğiniz ülkeler neresi olursa olsun, Anadolu'nun her tarafı gibi mutlaka bir Ulusal Kurtuluş Savaşı yaşamışlardır. Ulusal Kurtuluş Savaşlarının sonrasında kurtuluş günleri yapılmasının ötesinde unutulmayacak çok önemli bir takım programlar da yapılır. Örneğin; 23 Nisan 1920'de Ankara'da TBMM kuruldu ve o günü de Mustafa Kemal Atatürk, çocuklara ve özellikle de savaşta şehit olan, annesini babasını kaybeden çocuklar için, onların yalnız hissetmemeleri için çocuklara bir bayram verdi. İsmi de 23 Nisan Ulusal egemenlik ve çocuk bayramı oldu" diyen Genç, "Çocuk bayramı bildiğim kadarıyla yalnızca Türkiye'de var. Farklı ülkelerde çocuk günleri vesaire var ancak bir bayram olarak sadece Türkiye'de kutlanıyor diye biliyorum" diyerek, bu özel gün için Mustafa Kemal Atatürk'e teşekkür etti. 

'ÇOCUK MECLİSİ KURACAĞIZ'

Çocukların bakış açılarının, 23 Nisan'ı anlamalarının ve bir anlam çıkarmalarının önemine vurgu yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, bir çocuk meclisi kuracaklarını ve bu mecliste bir hafta boyunca çocukların değerlendirmelerini toplayıp, bir bildirge haline getireceklerini söyledi. Hazırlanacak bildirinin bütün dünya kamuoyu ile paylaşacağını da ekledi. 

'SARIYER İSTANBUL'DA EN HUZURLU BÖLGEMİZ'

Genç, "Türkiye geneline bakıldığında gerek İstanbul'da gerek diğer illerimizde Sarıyer'in en huzurlu bölge olduğunu sizlere bildirmek isterim. Bunun çocuklar adına hissedilmesi oldukça önemli. Mesele isim değil hissedilendir. Bizim için aslolan insanların, çocukların buraya baktıklarında ne hissettiğidir" diyerek belediye sınırları içerisinde yaşayan insanların huzuruna vurgu yaptı.

Şükrü Genç'in konuşmasının ardından 8 ülke ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen çocuklara söz hakkı verildi. Çocukların ülkelerinden getirdiği mesajların ağırlıklı olarak 'birlik ve beraberlik' mesajı taşıması ilgi görürken, Doğu illerinden gelen çocukların 'toplumsal barış' vurgusu dikkat çekti. 

'TÜM DÜNYADA BARIŞ İSTİYORUZ'

Etkinliğe katılmak üzere Hakkari'den gelen çocukların ortak mesajı, "Savaşların sona ermesini ve tüm dünyada barış olmasını istiyoruz" oldu. Şenliğe Manisa'nın Soma ilçesinden katılan 12 yaşındaki Türkan ise "Birlik, beraberlik ve kardeşliği güçlendirmeye geldik" dedi. 

Şenliğe Azerbaycan'dan katılan Nuray adlı çocuk, Azerbaycan ve Türkiye halkları arasındaki kardeşliğe vurgu yapan bir şiir okudu. Macaristan'dan katılan bir çocuk ise "Macaristan'dan geliyoruz, bu bayramı bize hediye ettiği için Mustafa Kemal Atatürk'e teşekkür ediyoruz" dedi. 

Başlangıç toplantısının bitiminde çocuklar ülkelerinden ve şehirlerinden getirdikleri hediyeleri Başkan Genç'e takdim etti. 

Bir hafta sürecek etkinliğin programı şöyle: 

18 NİSAN PERŞEMBE

11.00 - 12.00  BASIN TOPLANTISI 

16.00 – 18.00 ŞENLİK AÇILIŞI, KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ VE PERFORMANS GÖSTERİLERİ (SARIYER MERKEZ – ANIT ÖNÜ)

20 NİSAN CUMARTESİ

10.00-12.00    ULUSLARARASI GELENEKSEL KOSTÜM SERGİSİ - ÇOCUK MECLİSİ (BKSM )

12.30 – 13.30 KALBİN İÇİN OLTA AT ETKİNLİĞİ PERFORMANS GÖSTERİSİ (SARIYER MERKEZ)

14.00 – 15.00  PERFORMANS GÖSTERİSİ ( AYAZAĞA MEYDAN)

16.00 – 18.00  PERFORMANS GÖSTERİSİ (VADİSTANBUL)

21 NİSAN PAZAR

15.00- 18.00   ULUSLARARASI GELENEKSEL KOSTÜM SERGİSİ, RENKLERİN BULUŞMASI GALA PROGRAMI, YARIŞMA VE ÖDÜL TÖRENİ ( BKSM )

23 NİSAN SALI

10.00 – 11.00  RESMİ İLÇE TÖRENİNE KATILIM ( SARIYER MERKEZ)

14.30-17.00    23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ GÖSTERİ PROGRAMI   ( LİFEPARK )

17.00-18.00    ALEYNA TİLKİ KONSERİ ( LİFEPARK )