Seferihisar Belediyesi'nden iddialı proje: Mandalin kurusu

Seferihisar Belediyesi'nden iddialı proje: Mandalin kurusu

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir Haber Merkezi'ne, İzmirlilerin sıkça tercih ettiği denizi, Kaleiçi, Sığacık pazarı ve dünyanın en güzel mandalinası olarak kabul edilen Satsuma’nın yetiştiği topraklar olan Seferihisar hakkında açıklamalarda bulundu. Yapılan tarımsal çalışmalar ve gelecekte halka sunulacak yeni projeler değerlendirildi. 

Başkan Soyer, Türkiye'nin bir tarım ambarı olduğunu ve tarım hikayesinin aynı zamanda Anadolu'nun hikayesi olduğunu belirtti. Tarımda dışa bağlı bir ülke konumuna gelindiğini söyleyen Tunç Soyer sözlerine şöyle devam etti. 

"Üzüntü verici bir tablo. Bu duruma bir çare üretmek gerekiyor.  Tarım meselesi insanlığın en temel meselelerinden biri.  Bizlerinde sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde iki faktör karşımıza çıkıyor. Bir tanesi yerel yönetimler diğeri de tarıma önem verilmesi. Seferihisar denizi ve bereketli topraklarıyla cennetin tarifi diyebiliriz. 

Mandalina için ne yaparız diye çalıştık. En son Mandalina kurusunu icat ettik. Üreticiler birliği ile birlikte geçen yıl bir soğuk hava deposu yaptık. Böylece sezonu ve raf ömrünü 12 aya kadar uzatmış olduk. Mandalinayı jeotermal suyun buharı ile bahçeden topladığımız gibi dilimleyip kurutuyoruz. Bütün vitamin değerlerini koruyor ve çok lezzetli. Seferihisar bakkallarından temin edebilirsiniz." dedi. 
Üreticinin makus talihini yenecek olan budur diyen Soyer, hem mandalina ağaçlarının korunmuş olacağını hem de  küçük üreticiyi memleketini terk edip gidişini engelleyecek bir çalışma olduğunu ifade etti. Soyer, "Ürünün kalitesi gelişecek ve ihracat kapasitesi artacak. Biz burada sadece öncü rolü oynamak istiyoruz. Belediye olarak yatırımcıya, "Bu konuda yatırım yapın, kurutma fabrikası kurun" demek istiyoruz. Aynı zamanda yerli tohumu güçlendirmeye çalışıyoruz.