Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay İzmir'de anıldı

Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay İzmir'de anıldı

İzmir'de Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı anma programı kapsamında ilk olarak Yıldıztepe Şehitliği'nde resmi tören düzenlendi. 

Özgür Tuğrul-Menemen ilçesinde 87 yıl önce meydana gelen kanlı ayaklanmada, Cumhuriyet karşıtı güçler tarafından şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Şevki Bey, Yıldıztepe’de düzenlenen törenle anıldı. Kubilay Anıtı’na çelenklerin konulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve saygı atışıyla başlayan törende İzmir Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menemen Kaymakamı Gülihsan Yiğit, CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve Şehit Asteğmen Kubilay’ın ailesi de hazır bulundu.

Törende, Topçu Binbaşı Mustafa Kıraç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın mesajını okudu. Mesajda, “23 Aralık 1930'da Atatürk ilke ve devrimleri uğruna canlarını veren Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Şevki Bey'i rahmetle anıyoruz. Bizi biz yapan değerlerimizin simgesi olan tüm şehitlerimiz gibi Kubilay ve arkadaşları da Türkiye Cumhuriyeti'nin gönlünde ebedi yerlerini almıştır. Milletimizin birlik, beraberlik ve fedakarlıkları sayesinde, ülkemizin bütünlüğüne kastedenler hüsrana uğratılacaktır. Bugüne kadar şehitlik mertebesine ulaşmış tüm polis, asker, güvenlik güçlerimizi rahmet ve minnetle,  gazilerimizi ise şükranla anıyoruz” sözlerine yer verildi.

Akar'ın mesajının okunmasından sonra Türk Silahlı Kuvvetleri adına Topçu Binbaşı Mustafa Kıraç konuşma yaptı. Mustafa Kıraç, "Kubilay: vatanseverlik demektir. Gericiler karşısında boyun eğmemek demektir. Şehit Kubilay ve arkadaşları rahat uyusunlar, onların emanetlerine sahip çıkacağız" dedi. Anıt Özel Defteri imzalandı. Katılımcıların hep birlikte anı fotoğrafı çektirmesinin ardından Yıldıztepe’deki şehitliğe geçildi ve şehitlerin mezarlarına karanfil bırakmasıyla resmi tören sona erdi.

İKİNCİ KUTLAMAYI HALK YAPTI

Resmi anmanın ardından bu kez çok sayıda kişi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'in yanı sıra çok sayıda ilçe belediye başkanının da katılımıyla, Menemen Tren Garı'nda toplandı. Topluluk buradan bir kilometrelik yolu yürüyüp, Yıldıztepe Şehitliği'ne geldi. Yürüyüşe, Atatürkçü Düşünce Derneği, bazı sendika ve sivil toplum kuruluşları üyeleri de destek verdi. Yürüyüşte Türk bayrağı, Atatürk ve şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın resimleri taşındı, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diye slogan atıldı. Şehitlikte sesli yayına izin verilmediği için, Kubilay Anıtı önünde saygı duruşunda bulunanlar, şehitliği ziyaretlerinden sonra buradan ayrıldı.