Sıcak bölgelerde yoksulluk ve yatay kentleşme tehdidi!

Sıcak bölgelerde yoksulluk ve yatay kentleşme tehdidi!

Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) hazırladığı raporda, gelecekteki iklim değişikliklerinin ülkemizde en çok etkileyeceği bölgenin Adana ve Mersin olacağına dikkat çekilerek, olası tehditler ve alınacak önlemler konusunda uyarı ve planlara yer verildi.

Raporun bir bölümünde Çukurova'da iklim değişikliklerinin giderek yoksullar üzerinde daha olumsuz etkiler yaratabileceği, binaların dikey değil de yatay planlarla yapılmasının sıcağı daha da artıracağına dikkat çekildi.

ÇKA'nın 2014'de yürürlüğe koyduğu, 2023'e kadar geçerli olup kamu kurumlarınca gözetilecek planındaki değerlendirmelere göre yoksul sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu Adana ve Mersin'de, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin en çok bu bölgede hissedileceği, bu alanda yapılmış çeşitli bilimsel araştırmalara göre öngörüldü. Sera gazı etkileri ve diğer birçok alanda yapılan araştırmalarla, kentlerdeki konutların dikey değil yatay planla inşa edilmesi halinde, beton ısınması nedeniyle sıcaklığın artacağı sonucuna ulaşıldı.

Bu nedenlerle  Çukurova'da 'pilot bölge' olarak tarım ve enerji kullanımı da dahil değişik sektörlerde farklı birçok projenin uygulanacak. Kamu kuruluşları iklim değişikliğini dikkate alırken, aynı nedenle analizler de sürdürülerek gelecekte daha sağlıklı bir ortam yaratılmaya çalışılacak.

RAPORDAN BÖLÜMLER

Raporda iklim değikliğine ilişkin bazı saptamalar ve öngörüler şöyle yer aldı:

*  Küresel iklim değişikliği ve sera gazı salımlarındaki artışa bağlı olarak iklimsel aşırılıklar, gıda

yetersizlikleri, biyolojik çeşitliliğin azalması ve bazı türlerin yok olması, kitlesel göçler ve sosyal

sorunların ortaya çıkması kentlerin gittikçe artan oranda kırılgan olmasına neden olmaktadır.

* Bölgede Yaşlılar ve kent yoksulları arasında hastalık ve ölümlerde artış, kuraklık ve sele maruz bölgelerde tarım ve mera veriminde azalma.

* Yaz aylarında yüksek sıcaklık değerlerinin görüldüğü Adana ve Mersin'de bina tasarımı, inşaat yöntem ve malzemeleri ile soğutma sistemleri konularında enerji verimliliği uygulamalarına ihtiyaç bulunmaktadır. Aşırı yayılmış kent formlarının küresel ısınmaya yol açtığı, buna karşın yayılmayan ve çok-merkezli kent formlarının daha sürdürülebilir olduğu kabul görmektedir.

* Adana ve Mersin gibi metropol özellikleri gösteren ve birbirine yakın iki büyük kentte, hem kent içi hem de kentler arası bölgesel entegrasyonun sağlanması büyük öneme sahiptir. Bu çerçevede 2014- 2023 döneminde öncelikle toplu taşıma hizmetleri iyileştirilecek, hazırlanacak olan bölgesel bir ulaşım master planı ile farklı ulaşım modları arasındaki bağlantılar sistematik biçimde sağlanacaktır.