Tetikçilerin saldırılarına karşı 'Komünist Başkan' gerçekleri

Tetikçilerin saldırılarına karşı 'Komünist Başkan' gerçekleri

AKP'ye yandaşlığıyla bilinen tetikçi internet sitelerinin, Tunceli'nin komünist başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nu yalan haberlerle hedef göstermesine karşı gerçekleri açıklıyoruz.

Tolga Kaan Ateşli

AKP'ye olan yandaşlığı ve tetikçi haberleriyle bilinen Yeni Akit ve Yeni şafak gibi internet sitelerinde, 'Komünist Başkan' lakabıyla bilinen TKP'li Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun hedef alındığı yalan haberler yapıldı. 

Tetikçi proje, sosyal medyada AKP'li trollerce yaygınlaştırılmaya çalışılırken, yalanlara oldukça fazla kişi tarafından da tepki gösterildi. "Maçoğlu mazbatayı alır almaz aşevini kapattı. 400 işçinin çalıştığı tekstil fabrikasına teşvik kapsamında yapılan yardımları kesti. 15 Temmuz Şehitler Parkı’ndaki ücretsiz çay servisi kaldırıldı. Parkta bulunan mescid ve çocuk bakım odası kapatıldı." gibi yalanların yer aldığı haber üzerine Tunceli Belediyesi de açıklama yaptı. 

Yurt Haber Merkezi olarak yandaşların yalanlarına karşı Maçoğlu gerçeklerini sizler için derledik, değerlendirdik.

İşte Tunceli'de yalanlar ve gerçekler: 

HALKIN PARASIYLA ALINAN GIDA MALZEMELERİ NEREDE?

Yalan: Maçoğlu, Tunceli Valisi olan ve 31 Mart yerel seçimlerine kadar belediye kayyumu olarak görev yapan Tuncay Sonel’in yaptırdığı aşevinin kapısına kilit vurdu.

Gerçek: Kayyum döneminde belediyemize ait terminal yolundaki binanın bir bölümü; ihtiyaç sahiplerine günlük 1 öğün sıcak yemek verilmesi amacıyla faaliyete geçirilmiştir. Aşevi, ilimizde günlük yemek ihtiyacı sahiplerinin hizmetine sunulan belediyeye bağlı bir hizmet birimidir. Bizler mazbatamızı 5 Nisan Cuma günü alarak göreve başladık. Aşevi faaliyeti ise; bizler yerel yönetimi devralmadan önce 2 Nisan günü parası belediyemiz tarafından önceden ödenmiş kuru gıda maddeleri depodan alınmış halde bırakılmıştır. Mevcutta ki kuru-yaş gıda ve diğer yemeklik malzemelerin aşevinden götürüldüğüne dair kamera kayıtları da belediyemizde saklıdır.

Değerlendirme: Kayyum halkın parasıyla stokladığı gıda malzemelerini, belediyeyi devretmeden önce yanında götürmüş. Belediye hepsinin kamera kayıtları olduğunu ifade ediyor. Durum böyleyse üzerine gidilmesi gereken, halkın paralarıyla 'halk için' alındığı iddia edilen gıda malzemelerinin nereye götürüldüğüdür. 

Yalan: 2017’de devlet teşvikiyle faaliyete geçen ve çoğunluğu kadın 400 kişinin çalıştığı fabrikaya yemek yardımını kesti. 

Gerçek: Belediye bünyesine bağlı aşevinin tekstil fabrikalarından birine de yemek verdiği tespit edilmiştir. Aşevinin ilimizde ticaret yapan kurum ve kuruluşlardan herhangi birine de hizmet vermesi kabul edilebilir değildir. Bu noktadan bakıldığında; fabrikada çalışan işçilere aşevinden yemek verilmesi işverenin işçiler lehine yaptığı bir hizmet değildir. Sözde meclis toplantılarında alınan karar gereği;  öğrencilere, ihtiyaç sahiplerine verilmesi gereken yemek eğer fabrika işçilerine veriliyorsa burada sorgulanması gereken bu usulsüz uygulamayı devreye koyan belediye yönetimi ve ticari çıkarlarla bunu kabul eden işverendir.

Değerlendirme: Teşvik adı altında evsiz ve yoksullar için yine halkın bütçesiyle yapılmış aşevinin yemeklerini, patronun yararına işçilere dağıtarak belediyenin patronun yükünü paylaşması istenmektedir. Özel bir fabrikada işçilere yemek tesis etmek patronun görevidir. Belediyenin kaynaklarını patron  yararına kullanmak halkın ya da işçilerin değil, patronun yararınadır. 

Yalan: Servis bazı ilçelere uğramıyor ve işçilerin bir kısmının mağdur bırakıyor.

Gerçek: Ücretsiz servis araçlarının kaldırıldığı yönündeki haberler gerçek dışı olup servis hizmeti aralıksız sürdürülmektedir.

Değerlendirme: Ovacık Belediye Başkanlığı döneminde Türkiye'de ilk kez ulaşımı ücretsiz hale getiren bir anlayışın, işçilerin yararına olan servis hizmetini durdurduğunu iddia etmek gülünçtür. 

PATRONUN YÜKÜNÜ HALK MI SIRTLANSIN?

Yalan: Teşvik için fabrikaya yapılan su yardımı da durduruldu, Birikmiş borç denilerek geçmişe dönük faturaların ödenmesi istendi.

Gerçek: Yaklaşık bir yıldır faaliyet yürüten tekstil fabrikalarının su aboneliklerinin yapılmadığı tespit edilmiş, ilgili fabrikaların yönetimleriyle yaptığımız görüşmeler sonucu bu fabrikaların şimdiye kadar su aboneliklerinin yapılmadığı ve bunun yasalara aykırı olması sebebiyle bir an önce aboneliklerinin yapılması kararlaştırıldı. Daha sonra fabrika yönetimleri bunun için gerekli işlemleri başlatmış; İlgili tekstil fabrika yöneticilerinden biri olan Sevda Ateş; sosyal medya ve kimi basın yayın organlarında çıkan haberlerin asılsız olduğunu ifade etmiştir.

Değerlendirme: İşverenlerin, işçileri asgari ücretle çalıştırırken kamu kaynaklarını kaçak kullanması suçtur ve teşvikle açıklanamaz. 

TEMİZLİK İŞÇİSİ OLMAK ONURSUZLUK MU?

Yalan: Alevi dedesini cemevindeki görevinden alan Maçoğlu, Mehmet Halis’i park ve bahçeler müdürlüğünde görevlendirerek temizlik bölümüne verdi.

Gerçek: Bilindiği üzere Belediyemiz kayyım yönetiminde iken bir kısım belediye çalışanının başka kurumlarda çalıştırıldığı; maaşlarının belediye tarafından ödendiği tespit edilmiştir. Bunlardan biri de aynı zamanda Tunceli Cemevi’nde dedelik yapan bir belediye çalışanımızdır. Kurumsal ihtiyaçlar doğrultusunda adı geçen personel de asli görevine geri çağrılmıştır. Ancak adı geçen personelin cem evinde dedelik yapmaya devam etmek istemesi üzerine; belediye çalışanlarının, belediyemiz çalışma saatleri dışında istediği koşullarda ve istediği yerde çalışmaya devam edebileceği yönünde kendilerine tebliğde bulunulmuştur.

Değerlendirme: Yeni Akit ve Yeni Şafak bu cümlelerle temizlik işçilerine hakaret etmekte, bu işin onursuz olduğunu ima etmektedir. Bir inanç mekanında görevli çalışanın, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde de görev alması oldukça olağan ve doğrudur. 

Yalan: Tunceli şehir merkezinde açılan ve ücretsiz çay dağıtılan 15 Temmuz Şehitler Parkını da hedefine koyan Maçoğlu çay servisini de sona erdirdi. Ayrıca parkta bulanan mescid ve çocuk bakım odası da gerekçe gösterilmeden kapatıldı.

Gerçek: Belediyemiz bünyesinde bulunan Mescit ve bebek bakım odasının kapatılmadığı gibi belediyeyi devraldığımız günden bu güne resmi çalışma saatleri içerisinde hizmet vermeye devam etmektedir. Kapalı olduğuna dair haberler asılsızdır. Çay evi ise; 31 Mart yerel seçimlerinden bir gün sonra yine eski yönetim tarafından kapatılmıştır. İdari ve mali açıdan değerlendirme yapıldıktan sonra görevlendirilecek bir personel eşliğinde faaliyete açılacaktır.

Değerlendirme: Çayevini Maçoğlu değil, kayyum kapatmıştır. Hesap verme mercii olarak Tunceli Belediyesi görülmemelidir.