Turizmciler 2018’den umutlu

Turizmciler 2018’den umutlu

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, sezonun başlamasına kısa bir süre kala beklentileri YURT’a değerlendi. İşler, “2016 ve 2017 yıllarındaki çöküş, 2018 yılında artışa 2019 da ise rekor rakamları getireceğine inanıyorum” dedi.

2016 yılında zor bir süreç geçiren turizm sektörü, 2017’de yakaladığı artış rakamlarını 2018 yılında sürdürmek istiyor. Turizm sektörünün 2018 beklentilerini Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, YURT’a değerlendirdi. 

İşler, “2017'nin uluslararası pazarların Türkiye’ye yeniden yüzünü çevirdiği bir yıl oldu. Doluluk oranları yılın ilk 3 ayı itibariyle %35 dolaylarında gerçekleşti. 2016- 2017 Türkiye turizmi açısından kriz yılı oldu. Önceki yıllarda çift haneli büyüme sağlanırken 2016 yılında çift haneli düşüş yaşadık. Cirolarda %50'ye varan bir düşüş oldu. 2017 yılında bu düşüş durduruldu. Üzerine %10-%15 bir pay koyuldu. 2018 yılına bu şekilde girildi" diye konuştu. 

2018’DEN BEKLENTİ BÜYÜK 

Rusya'nın Almanya'yı geride bırakarak Türk turizmi açısından en önemli kaynak pazar durumuna geldiğini belirten İşler; "2018 İngiltere pazarında çift haneli, Rusya'da tüm zamanların en büyük rezervasyonu ile Almanya’yı geride bırakarak Türkiye'ye karşı bir yoğunluk gösterdi. Yurt dışında da yaptığımız toplantılarla 2018'de yoğunluk devam ediyor. 2019'da birçok ülke uçak sayısını arttırarak İzmir'e sefer düzenleyecek. 2016 ve 2017 yılındaki dibe çöküş 2018 yılında yerini yükselmeye bıraktı.  Bu yükselmeyle 2019'da Türk turizminde bir patlama yaşanmasını bekliyoruz” dedi.

TÜRKİYE UCUZ ÜLKE KONUMUNDA 

TL'nin döviz karşısında değer kaybetmesi yabancı turist için Türkiye'yi ucuz ülke konumuna getirdiğinin altını çizen İşler; Ayrıca örneğin İspanya ve Portekiz'e göre çok daha kapsamlı paket turlar var. İspanya'ya gittiğinizde kendi aracınızı kullanmak zorunda kalıyorsunuz ancak ülkemizde uçak bileti dahil paketler sunuluyor. Bu da turizm açısından ülkemiz için bir avantaj sağlıyor" dedi.

ÇEŞME HAVALİMANI KOLAYLIK SAĞLAR 

Mehmet İşler,  turizm açısından ulaşımın büyük önem arz ettiğini, turizmin gelişmesi ve sezonun verimli sürdürülebilmesi için havalimanının gerekli olduğunu söyledi. İşler ayrıca; "Daha önce Bodrum için havalimanı açılmasın dendi. Dalaman'a da aynı şekilde açılmasın dendi. Ancak ne kadar karşı çıkılsa da bunlar bir ihtiyaçtır. Nitekim Çeşme'de spesifik bir yer. Sezonu verimli sürdürmesi için havalimanı gereklidir. Şimdi diyeceksiniz ki İzmir var orda havalimanı var. Ancak şimdi Çeşme'de marinalar var. Yabancı turistlerin yelkenlileri var. Buradan İzmir'e gel oradan tekrar Çeşme'ye geç zaman kaybı oluyor. Bir de İstanbul'daki İş dünyası insanları var. Onlar içinde müthiş kolaylık sağlayan bir durum bu." diye konuştu.

YERLİ TURİST HER ŞEY DAHİL PAKETLERE GİDİYOR 

İç pazarda en çok Antalya ve Bodrum'a talep olduğunu aktaran İşler; "Yerli turistin tercihi her şey dahil olan paketler. Son zamanlarda Ege'nin serin bir havasının olmasından dolayı İç Anadolu'da yaşayan insanları buraya çekiyor. Antalya ve Bodrum'un çok sıcak olmasından dolayı buraya tatil için gidiyorlar. İzmir'de ise daha uzun süre kalmak için gidiyorlar. Ayrıca Urla'daki Enginar Festivali, Alaçatı'daki Ot Festivali iç pazardaki turistin gelmesini sağlayan önemli etkinliklerdir" diye konuştu. 

KURUN YÜKSELMESİ YURT DIŞI TATİLİNİ AZALTABİLİR 

Yurt dışını tercih etmede en büyük nedenin cazibe olduğunu da belirten İşler; "Düne kadar Yunan Adaları'na gidiliyordu. Masumane olarak ucuz diye gidiyoruz deniliyordu. Ancak kurun yükselmesine rağmen gidiliyorsa bu cazibeden ve oradaki yerel yönetimlerin başarısından kaynaklıdır. Ne olursa olsun kur yükselmesinden dolayı geçmiş yıllara nazaran yerli turistin yurt dışına gitme eğiliminde ciddi bir azalma olacağını düşünüyorum" diye ekledi. 

ADALARA KAPIDA VİZE FAYDA SAĞLAMAZ 

Son olarak Ege Adaları kapılarında giriş vizesi programı başlıyor olmasının, Türk turizmi açısından bir fayda sağlamayacağını dile getiren Mehmet İşler, “Türkiye'dekiler dövizini çok çabuk dışarıya bırakıyor. Bu kendi insanımızın dışarıya ihracatı gibi oluyor. Bu parayı harcamayıp kendi ülkemizde kalması bizim için çok daha önemli. Yunan Adaları'na neden gidiliyor dersek Türkiye'de alkol fiyatları çok yüksek. Bunu bir bahane haline getirerek biz içki kullanıyoruz bu yüzden dışarıda daha uygun olanı tercih ediyoruz deniliyor. Biz bakanlıklara bu vergilerin düşürülmesi konusunda talebimizi de ilettik bununla ilgili bir çalışma yapılmasını bekliyoruz" diye sözlerini noktaladı.