Yargıçlar Sendikası Başkanının sürgünü protesto edildi

Yargıçlar Sendikası Başkanının sürgünü protesto edildi

Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ'ın Ankara'dan Şanlıurfa'ya sürgün edilmesinin ardından İstanbul Barosu ve Yargıçlar Sendikası, Kartal'daki Anadolu Adliyesi önünde ortak basın açıklaması yaptı.

Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ'ın Ankara'dan Şanlıurfa'ya sürgün edilmesine tepki gösteren İstanbul Barosu ve Yargıçlar Sendikası, Kartal'daki Andolu Adliesi önünde ortak basın açıklamasında bulundu.

Yargıçlar Sendikası adına Hakim İbrahim Fikri Talman tarafından okunan basın açıklamasında, ''Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi sayın Mustafa Karadağ, evrensel ve ulusal ilke, kural ve teamüllere aykırı olarak düşüncesi sorulmadan ve onayı alınmadan HSK kararı ile Şanlıurfa'ya atanmıştır. Ayrıca yine kural ve teamüllere aykırı olarak 14 yıldır Aile Mahkemesinde görev yaptığı halde, daha önce hiç çalışmadığı İş Mahkemesi'nde yetkilendirilmiştir. 30 yıllık meslek kıdemine sahip bir yargıcın bu şekilde gerçekleştirilen ataması, anayasal koruma altındaki yargıçlık teminatına ve ayrıca sendika başkanı olarak sendika merkezinin bulunduğu yerin çok uzağındaki bir başka yere tayini, yasal sendikal güvenceye de aykırılık oluşturmaktadır. Aslında bu haksız ver hukuka aykırı tassarruf, sayın Karadağ'ın kişiliğinde tüm Yargıç ve Cumhuriyet savcılarına karşı yapılmıştır'' denildi.

''Yargıçlık teminatı, sadece yargıçların değil, yargı bağımsızlığı ve adil yargılama hakkının ön koşulu olduğundan halkın güvencesidir. Yargıçlarla ilgili hiçbir işlem, bu teminatı ortadan kaldıramaz. Ulusal ve uluslararası belgelerde, önceden onayı alınmaksızın terfi yoluyla bile olsa, yargıçların görev yerlerinin değiştirilmemesi kesin bir ilke olarak kabul edilmiştir. Sendikal güvence ise düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün ön koşuludur'' diyen Talman, Mustafa Karadağ'a yönelik haksız ve hukuksuz kararın bir an önce geri alınmasını, Karadağ'ın görevine iadesini talep etti.

Yargıçlar Sendikası yönetim kurulu ve üyeleri hakkındaki idari soruşturmaların iptal edilmesini talep eden Talman, ''Unutulmamalıdır ki, yargı, savcısı, yargıcı, avukatı ve tüm çalışmalarıyla bir bütündür, Onların hakları, yargı bağımsızlığının, yargı bağımsızlığı da halkımızın adalete ulaşımının biricik yolu ve teminatıdır'' ifadeleriyle açıklamayı noktaladı.