Zeytinlikler jeotermale kurban edilmesin; Bakan bilgi vermiyor

Zeytinlikler jeotermale kurban edilmesin; Bakan bilgi vermiyor

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent ÖZ, 30 Temmuz Cumartesi günü CHP İl Başkanı Nejat ÖNDER, yönetim kurulu üyeleri, CHP Ayvacık ilçe Başkanı Mesut BAYRAM ve CHP Küçükkuyu Belde Başkanı Selçuk ŞAHİN ile birlikte Ayvacık Gülpınar’daki jeotermal arama sondaj çalışmalarının zeytinlik alanlarda yapılmasının, zeytinliklerimizi yok olmayla karşı karşıya bırakacağı için eylem yaparak tepkilerini gösteren hemşehrilerine destek olmak için sondaj çalışmaların yapıldığı bölgeye gitti.

Ayvacık Gülpınar’a giden CHP’li ÖZ, önce Gülpınar Muhtarı Ünal Karaköy'ü ziyaret etti. Burada süreci değerlendirdikten sonra sondaj arama çalışmalarının yapıldığı alana geçti.

Hemşehrilerini dinleyen ve birlikte söyleşi yapan CHP’li Bülent ÖZ, zeytinliklerimizin yok olmasına müsaade etmeyeceğiz diyerek açıklamalarda bulundu.
Açıklamalarında hemşehrilerinin hazırladığı bir pankartta yazan “tek bir zeytin ağacı, sanayi ve madenden daha değerlidir” sözüne değinerek başlayan CHP’li ÖZ, şunları ifade etti:

BİZ YENİLENEBİLİR ENERJİYE KARŞI DEĞİLİZ FAKAT ZEYTİNLİKLERİMİZE DOKUNMAYIN

Sanayileşmenin geliştirilmesi amacıyla yapılan kanun değişikliğinde zeytinlik alanlar sanayileşmeye açılmak istenmiş fakat baskılarımız ve çabalarımız sonuç vererek kanun tasarı maddesi geri çekilmişti.

Fakat yine başka bir konuda yine zeytinlik alanlarımızın tehlikeye atılmasına anlam veremiyoruz. Tepkimizi göstermek ve destek olmak için hemşehrilerimizin yanına geldik ve sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, zeytinlik alanlar dışında ve doğaya zarar vermeden yapılacak tüm yenilenebilir enerji çalışmalarına bizim de destek olacağımız bilinmesine rağmen neden ısrarla zeytinlik alanlarda yapılmaktadır? Anlamış değiliz.
Üstelik Gülpınar köyümüzdeki jeotermal sondaj çalışmaları bölge halkının tek geçim kaynağı olan zeytinlik alanlarda başlatılmıştır.

VALİLİK 15 GÜNDÜR BİLGİ VERMEDİ, NEDEN ZEYTİNLİK SORUMA BAKAN NE YANIT VERECEK?

Geçtiğimiz hafta Çanakkale Milletvekilleri olarak Meclis genel kurulunda konuyu gündeme getirmiştik. Valilik ve ilgili kurumlardan talep ettiğimiz sondaj çalışmalarının neden zeytinlik alanlarda yapıldığı sorularımıza, 15 gündür yanıt verilmemesi üzerine, Meclis Genel Kurulunda söz alarak sorularımı Bakana yönelttim ve açıklama bekliyorum.

Çünkü binlerce yıllık kültürel mirasımız ve bölge halkımızın geçim kaynağı zeytinliklerimiz, bizden sonraki nesillere de miras kalmalıdır.
Bölgedeki jeotermal aramalarının veya başka bir doğa dışı sebebin, zeytinliklerimizi yok olmayla karşı karşıya bırakmasına müsaade etmeyeceğiz.
İfadelerine yer veren CHP'li Bülent ÖZ, “Sizin bu dünyada dikili bir zeytin ağacınız yoksa, adaletiniz ve doğaya verdiğiniz değer zeytin dalınız olsun Zeytinime Dokunma diyoruz.” Ded