Aşı karşıyız dediler 2.666 çocuk kızamık oldu

Aşı karşıyız dediler 2.666 çocuk kızamık oldu

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim azası Prof. Dr. Songül Yalçın, aşı karşıtlığı nedeniyle toplumda hastalıkların ve ölümlerin artacağı ikazında bulunarak, aşılamanın belli hastalıkları kontrol altına almak için tıp tarihindeki en iyi silah olduğunu söyledi.

İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) Aşı Çalışma Grubu Genel Sekreteri Dr. Hamza Özdemir ise aşı karşıtlığı nedeniyle geçen sene 2 bin 666 kızamık teşhisi konulduğunu söyledi.

Son senelerde aşı karşıtlarının sayısı dünyada ve Türkiye'de artıyor. Türkiye'de 2013 seneninde 980 olan aşı reddi, 2017'de 23 bine kadar çıktı. Aşısızlığın artması hasebiyle 2019 seneninde 2 bin 666 kişi kızamığa yakalandı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bu sayı 2016'da 9, 2017'de 69, 2018'de ise 716'ydı.

'AŞI, FERT İÇİN DEĞİL, TOPLUM İÇİN YAPILIYOR'

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim azası Prof. Dr. Songül Yalçın, aşılamanın belli hastalıkları kontrol altına almak için tıp tarihindeki en iyi silah olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yalçın, "Aşılar sayesinde çiçek hastalığı artık tamamiyle yok oldu. Çocuk felcinde ise tip 2 ve 3 yok olurken, sadece tip 1 ile mücadele ediliyor. Ancak aileler, 'Artık nasıl olsa gözükmüyor' diyerek aşı yaptırmaktan kaçınıyor. Aşı fert için değil, toplum için yapılıyor. Aşı olmadıkları için hastalanan çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere hastalıklarını bulaştırıyor" dedi.

'HASTALIKLARI VE ÖLÜMLERİ ARTIRACAK, ŞU AN KIZAMIK SALGINI VAR'

Aşı karşıtlığının çarpıcı haberlerle artırıldığını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, "Şu an eksik aşı hasebiyle kızamık salgını var. Çocuklarda kızamık rehabilitasyon edilse bile 5-10 sene sonra beyinde kalıcı hasara sebep olabiliyor. Karaciğer kanserinin en büyük sebebi olan Hepatit B'nin, aşıyla önüne geçilmeye çalışılıyor. Bitkisel ürünler ile hiçbir hastalığı önleyemezsiniz. Son 4-5 senede ülkemizde ve dünyada aşılanmayan çocuk sayısında artış var. Ehemmiyetli olan aşılama yapılmayan kişilerin sayısı değil. Ancak bu kişiler hasebiyle toplumda hastalıklar ve ölümler artacaktır. Aşı karşıtlığını popüler hale getirenler, kendi çocuklarına aşı yaptırıyor. Aşılamanın azalması kimlere yarıyor bunu görebiliyoruz" dedi.

'AŞI KARŞITLARININ SAYISI ARTIYOR'

Kişilerin şahsi çıkarları nedeniyle aşı karşıtlığı yaptığını söyleyen İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) Aşı Çalışma Grubu Genel Sekreteri Dr. Hamza Özdemir ise, "Aşı karşıtlarının sayısı artmaya devam ediyor. Günümüzde aşı konusunda bir kitap daha çıktı. Bu konularda ortaya çıkan kişiler netlikle aşı ile ilgili uzman değil. Anne ve babalar çocukları sıhhatliyken aşı yaptırmaktan imtina etse de, hasta olduğunda her şeyi yapmaya hazır hale geliyorlar" diye konuştu.

'2019 YILINDA 2 BİN 666 KIZAMIK'

Aşısızlık oranının toplumda yüzde 5'i geçmesi halinde salgının artacağını belirten Dr. Özdemir, "Türkiye'de aşı karşıtlığı nedeniyle 2019 yılında kızamık salgını sayısı 2 bin 666'ya erişti. Bu hastalık nedeniyle ölümler binde 1 oranındadır, şu ana kadar bir ölüm olmaması sevindirici. Kızamık geçiren çocukların 10-15 sene içerisinde geri dönüşü olmayan, beyinde kalıcı hasara veya ölüme kapı aralayan SSPE hastalığına yakalanma ihtimali bulunuyor. Şu an birkaç ülkede kızamık hasebiyle ölümler var. Ölümlerin başlamasıyla devletler bu konuyla alakalı tedbirler alıyor. Elimizde olanak varken çocuklarınızı ölüme ayrılmayın" ikazında bulundu.