Ayasofya ibadete açılıyor ama Edirne’deki

Ayasofya ibadete açılıyor ama Edirne’deki

Edirne'nin Enez kazasında, fetih sonrası Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen, 1965 yılındaki zelzeleden sonraysa kullanıma kapanan Ayasofya Camii, 55 sene hemen peşinden yine imana açılacak

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, "Edirne Enez Ayasofya diğer isimiyle Enez Fatih Camii'nde 2016 senesinin Eylül ayında restorasyona başladık. 1965 senesindeki depremde bu yapı yıkıldı. Restorasyona başlandığı vakit iki duvarı ayaktaydı, tamamiyle kalıntı vaziyetteydi. Fatih Camii'ni imana ve ziyarete açacağız. Burada arkeolojik kalıntıları sergilemek için de peyzaj projesi üzerine çalışıyoruz" diye konuştu.

Edirne'nin Enez kazasında, antik çağdan kalan Enez Kalesi içindeki Edirne'nin Ayasofya'sı denilen Fatih Camii yıllar sonra imana açılmaya hazırlanıyor. Enez'de fetih sonrası Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen, 1965 senesindeki depremden sonraysa kullanıma kapanan Ayasofya Camii, 55 sene sonra 2020 senesinin Ramazan ayında kulluk göreve açılacak. Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce restore edilen Fatih Camii, 1965 yılında yaşanan zelzele sonrası çatısı ve kubbesi çökmesi sonucu kulluk göreve kapatılmıştı. Osmanlı ve Bizans izleri ve kalem işlemelerini günümüze taşıyan Fatih Camii'nde 2016 yılında başlatılan onarım çalışmalarında, çatısı ve kubbeleri aslına uygun şekilde yapılarak sona gelindi. Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, tarihi yapının hem camii hem de müze olarak hizmete açılacağını söyledi.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, gazetecilere yaptığı izahta, "Edirne Enez Ayasofya diğer isimiyle Enez Fatih Camii'nde 2016 senesinin Eylül ayında restorasyona başladık. 1965 senesindeki depremde bu yapı yıkıldı. Restorasyona başlandığı vakit iki duvarı ayaktaydı, tamamiyle kalıntı vaziyetteydi. Geliştirilen onarım projeleri doğrultusunda 3 senedir çalışmalar devam ediyor. Bugüne kadar burada ciddi taban güçlendirmesi yapıldı, mevcut duvarlarla alakalı enjeksiyon çalışmalarıyla güçlendirme gerçekleştirildi. Daha sonra yapı mevcut haliyle sağlamlaştırıldı ve akabinde de kubbesi, çatısı oluşturuldu. Artık kalem içi uygulamalarına geçeceğiz" diye konuştu.

'ARKEOLOJİK KALINTILARDAN MÜZE AÇACAĞIZ'

Yapılan çalışmalarda kale içinde bulunan arkeolojik kalıntılardan müze açacaklarını söyleyen Güneren, "Arkeolojik sit alanında olan, Enez Kalesi'nin içinde kalan bir yapı, çevreninde da arkeolojik kalıntı alanları var. Burada arkeolojik kalıntıları sergilemek için peyzaj projesi üzerinde de çalışıyoruz, cami konusunda olmayan kalıntıları da müze olarak açıp bir hayat alanı oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

'BİZANS VE OSMANLI İŞLEMELERİ MEVCUT'

Tarihi yapının hem Bizans hem de Osmanlı işlemeleri izlerini taşıdığını belirten Güneren, "Yapımız 12'inci asırda yapılmış aslı itibarıyla Ayasofya'dır. Cami 1456 senesinde Fatih Sultan Mehmet'in Enez'i fethiyle kiliseden camiye çevriliyor. Çevrildikten sonra bir minber ve mihrap yapılıyor cami içine, şu andaki mihrabın üzerindeki kalem işçiliği, mihrap yapıldığı vakitten kalma kalem işçiliğidir. Takriben bin sene öncesi, Bizans döneminden kalma işlemelerin de olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

'EĞRİ DUVARI ENJEKSİYON İŞLEMİ İLE ONARILDI''

Güneren, depremden sonra eğrilen duvarlarını yıkmadan enjeksiyon işlemleri ve dondurma çalışması ile onarım çalışması yaptıklarını belirterek, "Cami 1965 senesinde depremde yıkıldıktan sonra çok ciddi bir erozyona maruz kalıyor ve zaman içinde caminin kale duvarı tarafı bölümünde bir eğilme gerçekleşiyor. Enjeksiyon işlemleri bu yıkılma bölgelerinde ekstra yapıldı. Şu an statik açıdan herhangi bir mesele yok. Şu anki caminin üstüne kubbesi ve çatısı konuldu, böylelikle 1965 ve 2020 yılında oluşan 55 yıllık yıpranmalarda gösterilmiş oldu. Burada antik bir restorasyon gerçekleştirildi. Deprem önce cami ne durumda ise restorasyon sırasında bunlar savundu, sadece tarafımızca bitirmeler gerçekleştirildi. Biz yapıyı nasıl bulduysak öyle savunma ihtiyacı duyduk ve olduğu şekilde dondurduk" dedi.

Güneren, caminin 2020'nin Temmuz ayında iç ve etraf çalışmasıyla bitirip, Enez ve Türkiye turizmine kazandırmak istediklerini dile getirdi.