Okul bahçesinde olan 'Gizemli yanıklar' sırrı çözüldü

Okul bahçesinde olan 'Gizemli yanıklar' sırrı çözüldü

Afyonkarahisar'da okul bahçesinde kar topu oynarken, vücutlarının çeşitli bölgelerinde yanıklar oluşan 9 çocuktan Berat Sardoğan'a bacağından alınan cilt ile doku nakli gerçekleştirildi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Uygulama Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım, çocuklarda oluşan yanıkların rastgele bir kimyevi madde yanığı olamayacağını belirterek, "Buza düşmeye ve çarpmaya bağlı travma veya birbirlerine buz parçası atmaları neticesi oluşan yaralar olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

​10 Ocak günü Afyonkarahisar şehir merkezi Dumlupınar Semti'nde bulunan Şemsettin Karahisari Ortaokulu ile Atatürk İlkokulu'nun ortak kullanımında olan bahçede kar topu oynayan ilkokul 1'inci ve 2'nci sınıf talebesi 9 çocuğun vücutlarında, kaşıntıyla beraber yanıklar oluştu. Çocuklar, aileleri tarafından hastanelere kaldırıldı.

Olayla alakalı başlatılan inceleme dahilinde çocukların vücudundan ve okul bahçesindeki kardan alınan numuneler, incelenmek üzere Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderildi.

Hastanelerde rehabilitasyona alınan çocuklardan 8'i, rehabilitasyonlarının hemen peşinden taburcu edildi. Berat Sardoğan'a ise Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Uygulama Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü'nde bacağından alınan doku ile cilt nakli yapıldı. Greft operasyonu ile Sardoğan'ın bacağından alınan sağlam doku, yara dokusunun üzerine nakledildi. Yarası bugün açıldı ve dokunun tuttuğu görüldü. Berat Sardoğan'ın birkaç gün içinde taburcu edileceği öğrenildi.

AFSÜ Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım, konuya ait Demirören Haber Ajansı’na konuştu. Prof. Dr. Yıldırım, çocuklardan Mirzah Tunç Kösem'in (8) ise daha pansuman ile izlendiğini, pansuman rehabilitasyonuna cevap alınamadığı taktirde, ona da küçük bir doku nakli gerekebileceğini söyledi.

'KESKİN HUDUTLU YARALAR, KİMYASAL NEDENLİ OLAMAZ'

Prof. Dr. Yıldırım, çocuklarda oluşan yaraların netlikle herhangi bir kimyasal madde yanığı olamayacağını belirterek, radyoaktivite veyahut kimyevi madde söylentilerinin asılsız olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Yıldırım, "Yaraların bazılarının düz çizgi şeklinde keskin hudutlu olması dikkatimizi çekti. Düz çizgi şeklinde keskin hudutlu olan bir yara, kimyevi veyahut alev neticesi oluşmuş olamaz. Kimyevi yaralar daha yuvarlak şekilde görülür. En büyük yarası olan 7 yaşında olan yavrumuz zati buzun üzerine düştüğünü dile getirmiştir. Buza düşmeye ve çarpmaya bağlı travma veya birbirlerine buz parçası atmaları neticesi oluşan yaralar olduğunu düşünüyoruz" dedi.

'ELLERİNDE NEDEN YARA YOK'

Yaralanmalarla alakalı sosyal medya ve kimi mecralarda üretilen gizemli senaryoların asılsız olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Kimyasal yanık tecrübe ediyor. Öyle bir şey olsa elleriyle tutmadılar mı bu karı? Ellerinde neden herhangi bir yanık, yara yok? Elleri de yanardı netlikle. Soğuk yanığı deseniz, uzun müddet donmaya bağlı dokuda çürüme en uçlarda daha fazla olur. Bu hastalarda ayak ve parmak uçlarında herhangi bir problem yoktur. Hastalarımız bu karların ve buzların ayakkabıları içlerine girdiğini de dile getiriyorlar, kimyasal madde olsa idi ayak parmaklarında da yanıklar görürdük. Endişelenecek bir vaziyet netlikle yok."

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş da çocukların izlediğini ve gerek duyulması halinde plastik cerrahinin müdahale edeceğini izah etti.