Trafik polisi ceza kesti mahkeme iptal etti

Trafik polisi ceza kesti mahkeme iptal etti

Isparta'da trafik uygulamasında durdurulan Mehmet Altun'a (45), alkolmetreyle yapılan ölçüm sonrası 0.73 promil içkili olduğu gerekçesiyle 1228 TL para cezası yazılıp, ehliyetine 6 ay müddetle el konuldu. İçki kullanmadığını söyleyen Mehmet Altun, hemen hastaneye gidip kan testi yaptırdı. Testte içkisiz çıkan Altun, karara karşı çıktı. Mahkeme, cezayı ve ehliyete el koyma kararını iptal etti.

Olay, 14 Ocak tarihinde Bahçelievler Semti 143'üncü Cadde'de oldu. Bir şirkette pazarlama müdürü olarak çalışan Mehmet Altun'un kullandığı otomobil, saat 02.45 sıralarında trafik polislerince kontrol noktasında durduruldu. Alkolmetreyle yapılan ölçümde Mehmet Altun'a 0.73 promil içkili olduğu gerekçesiyle 1128 TL para cezası kesilirken, ehliyetine 6 ay müddetle el konuldu. Sonrasında olay yerine çağırdığı bir arkadaşının direksiyonuna geçtiği aynı araçla Isparta Şehir Hastanesi'ne giden Mehmet Altun, içki testi yaptırdı. Testte kanındaki içki miktarının '0' olduğu istikametinde rapor verilen Altun, aynı günün sabahı Isparta 1'inci Sulh Ceza Hakimliği'ne yönetimsel para cezası ile sürücü vesikasına el konulması kararına karşı çıktı.

MAHKEME CEZAYI İPTAL ETTİ

Mahkemenin 22 Ocak tarihinde verdiği kararda, "Kandaki içki vaziyetine konusunda Isparta Şehir Hastanesi laboratuvar neticesi ilave ettiği, laboratuvar netice raporunda itiraz edenin 0 promil alkollü olduğunun saptadığı, alkolmetre ölçümünün 14 Ocak 2020 tarihinde saat 02.45'te yapıldığı, Isparta Şehir Hastanesi laboratuvarında kan alımının ise 45 dakika sonra saat 03.30'da yapıldığı, alkolmetreyle ilk ölçüm saatinden sonra sağlık kuruluşunda yapılan ölçüm saatine kadar geçen süre için her bir saatte 0,15 promil ilave ederek, trafik kontrolü olduğunda alkol oranının tespit etmesi gerektiği, bu durumda arada 45 dakika olduğu göz önünde bulundurulduğunda itiraz edenin trafik kontrolü olduğunda 0,11 + 0,01= 0,12 promil alkollü olduğu, bu oranın da Karayolları Trafik Yasayı ve Yönetmeliğinde belirlenen hudutların altında kaldığı anlaşılmış olup, sağlık kuruluşunda laboratuvarda yapılan ölçümün daha ilmi ve doğru olduğu kabul edilerek itiraz edenin itirazı yerinde görülmektedir" denildi.

Kararla beraber, idari para cezası tutanağı ve sürücü dokümanına el koyma tutanağının iptaline, idari para cezasının kaldırılmasına ve sürücü dokümanının iadesine karar verildi.

'EHLİYETİME KAVUŞTUM, MUTLUYUM'

Kararın ardından ehliyetine kavuşan ve cezası iptal edilen Mehmet Altun, Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Mehmet Altun, "Cezayı yedikten sonra Isparta Şehir Hastanesi'ne gittikçe kan tahlili yaptırdım. Rapor sonucu ile mahkemeye müracaat ettik. Ve yaklaşık 10 gün gibi bir sürede de mahkeme cezamı iptal etti. Ehliyetime kavuştum, mutluyum" dedi.

'KAN TAHLİLİ YAPTIRMALARINI ÖNERİYORUM'

Sürücülere de ikazda bulunan Mehmet Altun, "Alkol kullanmadığı halde ceza yiyen sürücülere, hiç zaman kaybetmeden en yakın hastaneye giderek kan tahlili yaptırmalarını öneriyorum. Bizim başımıza geldi, diğer insanların başına gelmesin" dedi.