Ah şu Mart ayı!

Mart ayı, bana göre, 12 ayın en talihsiz ayıdır. İnsanlar Mart ayını ''ah bir gelse'' diye beklemezler. Tam tersi, ''ah bir bitse'' diye dua ederler. ''Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır'' lafı, bu ''bitsin artık'' bekleyişinin simgesi olmuştur. Mart ayına ''güvenilmez'' gözü ile bakılır.

Halbuki Mart ayı ilkbaharın ilk ayı değil midir? Buna lâyık bir değer görmesi gerekmez mi?

Eskiler, çok eskiler, Mart ayına neredeyse kutsal bir değer verirlermiş. Sümerler'le başlayıp devam eden Mezopotamya efsanelerinde, Mart ayının gün dönümü gününde, yani gece ve gündüzün eşitlendiği günde, Venüsü temsil eden Tanrıça ''İştar'' ile, güneşi temsil eden Tanrı ''Tammuz'' (sonraları Baal) birleşirlermiş. Büylece toprak ana gebe kalır ve ilerleyen günlerde insanlara nimetlerini doğururmuş.

Efsanenin başka bir versiyonunda, İştar savaşı ve kanı, Tammuz barışı ve iyiliği temsil eder ve Mart ayında iyilik ve kötülüğün diyalektik birleşimi oluşur. Evren hem iyiliklere hem de kötülüklere gebe kalır.

Hangi yüzünden bakarsanız bakın Mart ayı yenilenmenin, canlanmanın, umutlanmanın ayıdır. bu ay atılan tohumlar, insanların geleceğinde önemli rol oynarlar.

Buradan lâfı ülkemizde Nisan ayında yapılacak halk oylamasına getireceğim.

AKP ve MHP, iki iktidar partisi, muhteşem bir coğrafyaya, görkemli bir tarihe, doyulmaz bir kültüre sahip bu koca ülkenin yönetilmesini, kanun yapmasını, yargılamasını tek bir kişinin eline vermek için, bence ne yaptıklarını pek de iyi bilmeden, sırf günü kurtarmak amacı ile, getirdikleri Anayasa değişikliklerine ''evet'' denmesi için, vaadlerle, tehditlerle, karalamalarla bir ''kötü tohum'' ekmeye çalışıyorlar bu Mart günlerinde.Buna ''hayır'' demek, yalnızca bir yurttaşlık görevi değil aynı zamanda bir insanlık görevidir.Aksi halde Nisan ayı ve sonrasında ortaya çıkacak ürünler, güneşimizi karartacak, çocuklarımız, torunlarımız için beslediğimiz umutları bulutlandıracak sonuçlar doğuracaktır. Türkiye hiç hak etmediği bir tek sesliliğe boğulacaktır.

Siz şimdi, Mart ayının erkek kedileri gibi, hem üstümüze çıkan hem de bizden çok bağıran iktidar tayfasına bakmayın.Mart ayı güzel günlerin, aydınlık geleceklerin, gürleşen umutların filizlendiği iyi bir ay olacaktır.

Bu ayın kıymetini bilelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar