AKP şimdi de Milli Saraylar’a göz dikti

Saray, köşk, kasır, müze ve tarihi fabrikaların, geçmişten kalan özel koleksiyon ve müzelerin bakımı, onarımı, restorasyonu ve müze olarak iş- letilmesi 1 Mayıs 1925 tarihinden bu yana Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesindeki Milli Saraylar tarafından yürütülüyor. Aslında Milli Saraylar’ın geçmişi 1825 yılına kadar dayanıyor.

Şu anda Milli Saraylar bünyesinde iki saray, üç köşk, beş kasır, üç müze ve iki fabrika bulunuyor. Beylerbeyi ve Dolmabahçe Sarayı’nın dışında Yıldız Sarayı-Şale, Aynalıkavak, Beykoz, Ihlamur, Küçüksu ve Maslak kasırları, Yalova Atatürk Köşkleri, Florya Atatürk Deniz Köşkü, Yıldız Çini Fabrikası ve Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası, Milli Saraylar bünyesinde yer alıyor. Bu özel ve tarihi mekânların yönetimi ve işletmesi TBMM’de olunca haliyle iktidarlar bu tarihi ve özel mekânlar, fabrikalar ve özel koleksiyonlar üzerinde tasarrufta bulunamıyorlar.

Artık “bulunamıyorlardı” diyeceğiz, çünkü 2015 yılında İstanbul en merkezi noktalarından birinde yer alan Yıldız Parkı’nın içindeki Yıldız Sarayı-Şale’nin, çalışma ofisi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tahsisi için restorasyon çalışmaları başlamıştı. Son aldı- ğım bilgilere göre artık ülkede “Milli Saraylar” diye bir kurum kalmayacak. Çünkü TBMM bünyesindeki tüm bu tarihi saray ve kasırların Kültür Bakanlığı’na bağlanması için çalışmalar başlamış bile… Ancak bir istisna ile! Kültür Bakanlığı’na bağlanacak olan eserler arasında Dolmabahçe Sarayı bulunmuyor. Atatürk’ün yaşadığı ve hayata gözlerini yumduğu bu saray, Cumhurbaşkanlığına devredilecekmiş. Yani Erdoğan için yeni bir çalışma ofisi daha listeye eklenecek. Erdoğan’ın gittiği her yerde yaya ve araç trafiği durduruluyor. Dolmabahçe’ye geldiğinde İstanbul trafiğinin ne olacağını varın siz düşünün.

Peki, durup dururken neden böyle bir çalışma başlatılmış olabilir? Aslında oldukça basit; yazının girişinde de belirttiğim gibi AKP, hükümet bünyesinde olmadığı için bu mekânları istediği gibi kullanamıyor. Kültür Bakanlığı’na bağladıktan sonra istediğine çalışma ofisi yapar, istediği Arap şeyhine kiraya verebilir… Koleksiyonları satabilir, fabrikaları Varlık Fonu’na devredebilir. Maksat turizm gelişsin, Efes antik kentinde sünnet yapan bir zihniyetten her şey beklenir.

Önceki ve Sonraki Yazılar