Bamya üreticileri ve Aydın Büyükşehir Belediyesi

Üreticiler her sahada kaybedip sesleri çıkmazken, Aydın'da bamya üreticileri eylemdeydi: Yol kapatıp eylem yaptılar

Bamya üreticileri, yaşadıkları ekonomik sıkıntılar ve girdi maliyetlerinin artması sebebiyle yol kapattı. 

Eylemin başlamasının ardından Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, üreticilerin haklı olduğunu ve çözümün kooperatiflerde olduğunu söyledi

Birgün gazetesinden Berkay Sağol’un haberine göre;

“Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Şenköy Mahallesi’nde çiftçiler eylem yaptı. Yaşadıkları ekonomik dar boğaz nedeniyle isyan eden çiftçiler yol kapattı. 

Girdi maliyetlerinin artması ve yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle seslerini duyurmak isteyen bamya üreticileri bamyaları yola döktü.

Artan maliyetler nedeniyle zor durumda olduklarını belirten çiftçiler seslerini duyurmak için yaptıkları eylemde yetkililerden yardım beklediklerini söyledi. 

Fabrikaların sürekli fiyat düşürdüğünü belirten çiftçiler, Bamyanın fiyatının son olarak da 4 TL’ye kadar düştüğünü ve bu fiyatla, para kazanmalarının mümkün olmadığını, sürekli zarar ettiklerini ve mağdur olduklarını belirttiler. 

Bamya üreticilerinin eylemi üzerine jandarma ekiplerinin bölgeye geldiği öğrenildi.”

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, “üreticilerin haklı olduğunu ve çözümün kooperatifler olduğunu belirterek, “Üretici ürettiği sebzelerin ve meyvelerin karşılığını alamıyor. Özellikle bamyanın sulaması da toplaması da çok zor ve maliyetli bir iştir. Toptancılar bamyaları üreticiden 4 TL’ye alıyor. Pazarda ise aynı bamya 12 TL’ye satılıyor. 

Bamya üreticileri de bugün haklı olarak bir eylem yaptı. Bamyaları yola dökerek bu tepkilerini göstermeleri de son derece doğru. Aracıları ortadan kaldırmadığımız sürece bamyada, sebzelerde, meyvelerde bu sorunlar yaşanmaya devam edecektir. Kooperatiflerin kurulması şart. Üreticiler, ürünlerini direkt olarak halkla buluşturmalı. Üreticinin sorunları ancak bu şekilde çözülecektir” diye konuştu.

Hükümet her sorunda olduğu gibi, görmezden duymazdan ve bilmezden geldiği gibi üreticinin bu çilesine de duyarsız kaldı.

Üreticiye destek herzaman olduğu gibi yine AydınBüyükşehir Belediyesi'nden geldi.

Büyükşehir Belediyesi 5 ton bamya satın aldı, belediyeden; üreticinin sorunu devam ederse elde kalan ürünlerin satın alınarak Aydınlı ailelere dağıtılmaya devam edeceği belirtildi.

 Böylece mağdur olan bamya üreticisinin imdadına Aydın Büyükşehir Belediyesi 5 ton ürün satın alarak yetişti. 

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun talimatıyla bamya üreticisinin elinde kalan ürünleri satın alınıp Aydınlı ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacak. 

Başkan Çerçioğlu çiftçinin yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizerek “Aydınlı hiçbir üreticimizi mağdur etmeyiz. Aydın Büyükşehir Belediyesi üreticimizin tarlada kalan ürününe her zaman alıcıdır” diye konuştu.

Daha önceki yıllarda portakal, patates, erik, nar ve çilek üreticilerinin tarlada kalan ürünlerini satın alarak ihtiyaç sahibi ailelere dağıtan Büyükşehir Belediyesi bu kez de bamya üreticisine destek oldu.

Girdi fiyatlarının düşmemesine rağmen ürün fiyatları sürekli olarak düşen bamya üreticisinin imdadına yetişilirken üreticiler kendilerine Başkan Çerçioğlu'ndan başka hiçbir kurumun destek vermediğinin altını çizdi.

Üreticiler "Bazı kurumlar koperatifleşebilmemiz için 3-4 yıl içerisinde destek vereceklerini söylüyor. Oysa Özlem Başkan hemen kooperatif için destek olmaya başladı. Bunun yanında ürünlerimizi de şimdi alıyor. Bizim sorunlarımızın bugün çözümü kavuşması gerekiyor. Başkanımız Özlem Çerçioğlu'na sorunumuza hemen el attığı için çok teşekkür ederiz" diye konuştu.

Başkan Çerçioğlu ise her zaman Aydınlı üreticilerin yanında olacaklarını vurgularken Büyükşehir Belediyesi’nin tarlada kalan ürünlerin her zaman alıcısı olacağının altını çizdi. Büyükşehir Belediyesi’nin bu politikasını bu yıl bamya üreticisi için de uygulayacağını ifade eden Başkan Çerçioğlu “Öncelikle hızlıca çözüm üreterek bamya üreticimizin elindeki ürünü satın alıyoruz ve bunu Aydınlı ihtiyaç sahibi ailelere dağıtacağız. Üreticilerimizle konuştuk, hemen bir üretim kooperatifi kurulması için de çalışmalara başladık. Üreticilerimizin kooperatifleşmelerini sonuna kadar destekliyoruz, böylelikle alıcılar karşısında daha güçlü olacaklardır. Üreticimiz yeter ki üretsin, biz destek vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Her zamanki sözümüzü tekrar edelim; iyi ki CHP’li belediyeler var.

Önceki ve Sonraki Yazılar