BEŞİKTAŞ İSKELESİ KURTULDU, SIRA MEYDANDA!

Günümüzde çirkin büfeler, geçici gibi duran ama kalıcılaşmış ucube TIR’dan bozma stantlar, beton ve tabii ki telaşlı insan kalabalığı arasında algılanışı imkânsıza yaklaşmış olsa da Kadıköy Beşiktaş İskelesi, Şehremaneti Binası ve günümüzde Haldun Taner Sahnesi olarak kullanılan yapı gibi 1. Ulusal Mimarlık Dönemi eserleri ile çevrilidir Kadıköy İskele Meydanı.

Meydanın yukarıda adları geçen ‘mükemmel üçlüsü’nün en yaşlısı 1914 yılında inşa edilen Şehremaneti Binası’dır. ‘İşgal yıllarındaki İstanbul’ denildiği zaman akla Halide Edip Hanım’ın Sultanahmet Meydanı’nda yaptığı ateşli konuşma gelir ancak 1919 yılında Halide Edip Hanım bu binanın balkonundan da seslendiği pek bilinmez Esir Şehrin İnsanları’na… Uzun yıllar Kadıköy Belediye Başkanlığı olarak kullanılan bina, günümüzde yine Kadıköy Belediyesi himayesinde kütüphane olarak kullanılmaktadır.

Üçlünün en genci ise Haldun Taner Sahnesi olarak kullanılan yapıdır. İtalyan Mimar U. Ferrari tarafından 1927 yılında inşa edilen yapı 1937’ye kadar kiracı bulamamış ve Belediye İmar Bürosu tarafından yıkılması önerilse de sonrasında İtfaiye Garajı’na çevrilmiştir. 1940’lardan 1970’li yılların ortalarına kadar hal olarak kullanılan bina 1980’lerin ortasında bugünkü halini almıştır.

Üçlünün ortanca kardeşi ise 1926’da inşa edilen ‘Eski İskele’ binasıdır. Günümüzde Beşiktaş ve Adalar vapurlarının kullandığı iskele sırasıyla 1959, 1984, 1995 tadilattan geçirilmiştir. En son 2017 yılında kapsamlı da sayılabilecek bir tadilattan geçirilmesine rağmen, 2019 yılının meşhur iki seçimi arasında önüne çadır görünümlü bir eklentinin de eklendiği yeni bir tadilat sürecine girmişti. Koruma altındaki tarihi bir yapıya bu şekilde bir müdahale edilmesi yaz aylarında çokça olmasa da bir kısım tartışılmıştı. İskele Binası ile tartışılan konulardan biri de malum çevreden birilerine kiralanacağı yönündeydi.

23 Haziran Seçimleri şüphesiz İstanbul için bir milat oldu. Birçok alanda iyi işler yapılmaya başlandı. Bu işlerden biri de kimliksizleşen Kadıköy İskele Meydanı’na dikilen bir tüy görüntüsü veren söz konusu eklentinin geçtiğimiz hafta kaldırılması oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyazıt ve Taksim gibi İstanbul’un önemli meydanlarında düzenlemeler yapılacağını sürekli olarak dile getirmekte. Umarım, bir düzenleme de şimdiki haliyle Kadıköy’ün bir parçası olmaktan çok uzakta olan Kadıköy İskele Meydanı için yapılır. Umarım, Tarihi İskele önündeki ucubenin kaldırılması bunun bir başlangıcı olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar