Bebek ile Uçak Yolculuğu Yaparken Kolaylık Sağlayan Öneriler Nelerdir?

Bebek ile Uçak Yolculuğu Yaparken Kolaylık Sağlayan Öneriler Nelerdir?

Bebeğinizle yapacağınız ilk tatilin keyfi paha biçilemez. Bebeğinizin ilk kez deniz ve havuzla tanışacak olması, iki kişilik çıkılan tatillerin yerini çekirdek aile tatiline bırakması ise ayrı bir heyecan. Bebekli tatil fikri ne kadar sevimli görünüyorsa bebekli uçak yolculuğu bazı ebeveynler için bir o kadar da ürkütücü olabiliyor. Yeni anne babaların aklında bebeğin uçaktaki uykusu, ağlayıp ağlamaması, nasıl besleneceği veya nasıl bunaltmadan oyalanacağı ile ilgili pek çok soru işareti mevcut.

 Bebekli hayat demek pek çok ihtimali ve olumsuz durumu göz önünde bulundurarak fazladan tedbirli olmak ve sıkıntıları bu şekilde önlemler alarak aşmak demek. Hazırlayacağımız rehber sayesinde ilk bebekli uçak yolculuğunuz olumlu bir deneyime dönüşecek. Alacağınız küçük tedbirler ve yapacağınız kısa süreli pratik hazırlıklar sayesinde uçak seyahatinizi huzur ve konfor içerisinde geçirebilirsiniz.

Bebek ile Uçak Yolculuğu Yaparken Kolaylık Sağlayan Öneriler Nelerdir?

Yalnız başına uçak ile seyahat etmeye alışık olsanız bile bebek ile uçak yolculuğu pek çok yönden tedbirli olmanızı gerektiren oldukça farklı bir deneyim. Yolculuktan önce yapılacak hazırlıklar ve alınacak önlemler sayesinde bebeğinizle konfor ve huzur içerisinde bir uçak yolculuğu yapabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken hayat kolaylaştırıcı pratik bilgiler ise şu şekilde sıralanabilir:

Uçak yolculuğuna çıkmadan önce yanınıza fazladan eşya alarak bebekli yolculuğa mutlaka ön hazırlık yapın.

Uçağa binmeden önce kapsamlı bir el bagajı hazırlamakta yarar var. Uçak personelinden temin edemeyeceğiniz veya bagajınıza ulaşamayacağınızdan yanınızdaki küçük el bagajı hayat kurtarıcı olabilir. El bagajına bebek bezi, ıslak mendil, pişik pudrası, pişik kremi ve bir çift yedek kıyafet koyabilirsiniz.

Uçaktaki basınç değişimi nedeniyle bebeklerin sindirim düzeni değişiklik gösterebilir. Bebeğiniz normalde olduğundan daha fazla altını kirletebilir. Bu durumda bebek bezine ve ıslak mendile ihtiyaç duyulur. El bagajınızdaki gerekli malzemeler sayesinde bebeğinizin altına rahatlıkla değiştirip yolculuğa huzurla devam edebilirsiniz. Aksi halde altının kirlenmesinden rahatsız olan bebek ağlayacak ve hem sizi üzecek hem de diğer yolcuları rahatsız edecektir. Uçaktaki basınç değişiminin bebeğiniz üzerindeki bir diğer olumsuz etkisi de mide bulantısı olabilir. Midesi bulanıp kusan bebeğinizin üzerini yanınızdaki temiz kıyafetlerle değiştirebilirsiniz.

Yedek alınan bebek bezi ve kıyafetlere ek olarak bir adet kirli torbasına da ihtiyaç bulunuyor. Kirli bezi ve lekelenen kıyafetleri yanınızdaki kirli torbasına koyarak derli toplu bir şekilde uçak yolculuğuna devam edebilirsiniz. Günü kurtaran küçük önlemler sayesinde bebeğinizle uçak yolculuğunu kötü bir tecrübe olmaktan kurtarabilirsiniz.

Yanınıza bebeğinizin sevdiği ufak atıştırmalıklardan alın.

Bebeğiniz eğer anne sütü emmeyi bırakmışsa ek gıdalar ile besleniyor demektir. Bu durumda karnı acıkan bebeğin uçakta ağlamaması için kabine alınacak ek gıdalar adeta hayat kurtarıcıdır. Yanınıza aldığınız atıştırmalıklar hem bebeğin dikkatini çekerek ağlamasını engeller hem de bebeğinizin açlığını bastırır. Yolculuk sırasında eline verdiğiniz küçük atıştırmalıklar hem basınç farkına bağlı olarak oluşabilecek olan mide bulantısını engeller hem de bebeğinizin yolculuk boyunca kendi kendine oyalanmasını sağlar.

El bagajına konulacak ek gıdaları seçerken etrafa bulaşmayan, kokmayan ve dökülüp dağılmadan tüketilebilen besinlerin tercih edilmesi oldukça önemli. Bu sayede hem bebeğin üstü başı kirlendiği için hem de uçağa ve yanınızda oturan yolculara kirli bir görünüm ile rahatsızlık vermediğiniz için içiniz rahat bir şekilde seyahat edebilirsiniz.

Yanınıza alacağınız atıştırmalıkların sağlıklı olmasına özen gösterin. Bebeğinizin seveceği elma, havuç, salatalık, kiraz, kayısı gibi taze meyveler oldukça yararlı bir seçim olabilir. Bu meyveleri yıkayıp küpler veya şeritler halinde bebeğinizin eliyle kavrayabileceği boyutlara getirip kilitli poşetlere koyarak yanınızda taşıyabilirsiniz. Meyvelerin uzun süre boyunca kabuğu soyulu halde kararmadan durmayacağını düşünüyorsanız üzerine az miktarda limon suyu sıkabilirsiniz.

Taze meyvelere ek olarak kuru üzüm, kuru kayısı, dut kurusu, pestil gibi kuru meyvelere de el bagajında yer verebilirsiniz. Bu kuru meyveler sağlıklı şeker içerdiğinden bebeğiniz için hem faydalı hem de lezzetli bir atıştırmalık seçeneği olabilir. Bu yüzden küçük kilitli poşetlere kuru meyve eklemenizde yarar var.

Kuru meyvelerin yanında ceviz içi, çiğ badem, çiğ fındık, kabuksuz fıstık, kabak çekirdeği içi gibi kuru yemişlere de yer verebilirsiniz. Kuru yemişler de oldukça sağlıklı bir atıştırmalık seçeneği. Ancak bebeğinizin uçak yolculuğu sırasında uyumasını istiyorsanız kuru yemişleri tercih etmemeli veya çok az miktarda bebeğinize vermelisiniz. Bunun sebebiyse kuru yemişlerin enerji deposu olması ve bebeğinizin bunları tüketerek daha hareketli olmasına yol açması. Uyumayan ve enerjisi yüksek olan bebek uçakta sıkılıp bunalacağından ağlayarak seyahatinizin daha zor geçmesine sebep olabilir. Bu nedenle kuru yemişlerden az miktarda vermekte yarar var.

Meyve, kuru yemiş ve kuru meyvelere ek olarak isteyen anneler kendileri de atıştırmalıklar hazırlayabilir. Bunun için belli miktardaki kuru yemiş ve kuru meyveyi karıştırıp rondodan geçirebilirsiniz. Daha sonra üzerine az miktarda süt ilave ederek hamurumsu bir kıvam elde edersiniz. Hamur kıvamındaki malzemeyi fırın tepsine minik toplar halinde dizerek fırınlayarak sağlıklı bir atıştırmalık yapabilirsiniz. Kilitli poşete koyduğunuz bu atıştırmalıklar sayesinde bebeğiniz uçak yolculuğu boyunca hem lezzetli, sağlıklı besin tüketmiş olacak hem de sıkılmadan kendi kendisine oyalanarak yolculuğu tamamlamış olacak.

Uçakta ortam sıcaklığının daha düşük olacağını göz önünde bulundurarak bebeğiniz için yanınıza yedek kalın kıyafet almayı unutmayın.

Bilindiği üzere kabinler mevsim fark etmeksizin her zaman soğuk olur. Bu yüzden uçaklarda yolculara verilmek üzere her mevsim battaniye veya şal bulundurulur. Yetişkinlerin bile üşüdüğü kabinde bebeklerin soğuk havadan daha fazla etkileneceği şüphesiz. Bu yüzden bir ebeveyn olarak mutlaka tedbirli olmalısınız. El bagajına bebek battaniyesi, çorap, uzun kollu ceket ve uzun pantolon eklemelisiniz.

Ayrıca kabindeki serin hava ile havalandırma sistemi bebeğinizin cildinin kurumasına yol açabilir. Bu yüzden yanınıza masaj kremi veya bebe yağı almanızda fayda var. Böyle bebeğinizin kuruyan cildine bu kremlerden sürerek rahatlamasını sağlarsınız.

Uçağa size destek olacak bir yetişkin ile beraber binmenizde fayda var.

Eğer uçak yolculuğuna iki yetişkin olarak çıkıyorsanız pek çok yönden avantajlı sayılırsınız. Siz bebeğiniz ile ilgilenirken diğer kişi de size yardımcı olabilir. Bu sayede uçağa biniş ve iniş ile yolculuk süresince daha rahat olursunuz. Yanınızda size destek olan kişi el bagajınızı taşımaya ve kabine yerleştirmeye yardım ederken siz de bebeğinizin rahat edeceği ortamı sağlayarak koltuğunuza yerleşmiş olursunuz. Bu sayede hem diğer yolcuların uçak içerisindeki yerleşimine engel olmazsınız hem de kendi konfor alanınızı yaratırsınız. Hem bebekle ilgilenmek hem de uçağa yerleşmek zor bir süreç. Bu da sizin paniklemenize ve bebeğinizin huzursuz olmasına yol açabilir. Bu yüzden imkan varsa uçak yolculuklarında size destek olacak bir aile büyüğü veya arkadaşınızdan yardım isteyin.

Kalkış ve inişlerde artan basınç farkının bebeğinizde kulak tıkanmasına yol açmasını engelleyin.

Uçağın iniş ve kalkışı esnasında bilindiği üzere basınç farklı oluşur. Basınç farkı yüzünden de kulak tıkanıklığı meydana gelir. Kulak tıkanıklığı bazı hallerde oldukça rahatsız edici ve ciddi boyutlarda olabilir. Bunun önlenmesi amacıyla yetişkinler olarak sakız çiğnemeyi veya bir şeyler yiyip içmeyi çoğu zaman tercih ederiz. Biz yetişkinler olarak bu şekilde önlem alırken bebeklerin de korunmaya ihtiyacı olduğunu unutamayız. Bebekler sakız çiğneyemeyeceği için farklı çözüm yöntemlerinin denenmesi gerekli.

İniş veya kalkış esnasında bebekte kulak tıkanıklığının oluşmaması için eğer hala emzirme dönemindeyseniz bebeğinizi emzirmeniz oldukça etkili bir çözüm. Emzirme sayesinde bebeğin çene kasları çalışır ve kulak tıkanıklığı önlenir. Emzirme döneminden daha büyük olan bebekler için de biberonla süt veya su gibi sıvıları içirmek de oldukça yararlı olan bir diğer yöntem. Biberon sayesinde bebek yutkunacağından çene kasları çalışır ve kulağı tıkanmaz.

Bazı durumlarda bebekler biberonu ve bir şeyler içmeyi reddedebilir. Bu durumda ise emzik kullanılması etkili olabilir. Emzik de bebeğin yutkunup çene asları çalıştıracağından istenilen etki ayı şekilde elde edilebilir.

Bebeğinizin burun tıkanıklığı yaşamaması için tedbirli davranın.

Burun tıkanıklığı hem yetişkinler hem de bebekler için oldukça rahatsız edici bir durum. Burnu tıkanan ve rahat nefes alamayan bebek büyük bir huzursuzluk içine düşerek ağlar. Bu da uçak yolculuğunda diğer yolcuları da düşünerek kendinizi rahatsız ve huzursuz hissetmenize yol açar. Burun tıkanıklığı ayrıca bebeğin yolculuk sırasında uykuya dalmasını da engeller. Bebeğinizde burun tıkanıklığını yok etmek için el bagajına mutlaka burun damlası ile aspiratör eklemelisiniz. Burun damlasıyla burun mukozasını yumuşatarak bebeğinizin rahatça nefes almasını sağlayabilirsiniz. Böylece stressiz ve bebek ağlaması olmadan keyifli bir uçak yolculuğu geçirebilirsiniz.

Bebek koltuğu için ayrıca bilet alabilirsiniz.

Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebekler için de uçak seyahati boyunca koltuk satın alabilirsiniz. Böylece yolculuk boyunca bebeğinizi kucağınızda taşımak zorunda kalmayarak daha konforlu bir seyahat geçirmeniz mümkün. Yanınızdaki koltuğu bebeğiniz için rezerve ettirmelisiniz. Bu koltuğa bebeğinizin taşınabilir küçük yatağını koyabilirsiniz. Eğer bu tarz bir yatağa sahip değilseniz araç koltuğunu da sabitleyerek yerleştirebilirsiniz. Araç koltuğunu yerleştirmek için gerekmesi halinde mutlaka kabin yetkililerinden yardım isteyin.

Ek koltuk alarak üreteceğiniz çözüm sayesinde bebeğinizin kucağınızda sıkılıp ağlayarak seyahat geçirmesini engellemiş olursunuz. Böylece hem siz bebeğiniz ağladığı için tedirgin olmazsınız hem de diğer yolcuları rahatsız etmemiş olursunuz.

Uçakta en ön koltuğu mümkünse tercih etmenizde yarar var.

Bilindiği üzere uçağın kabin yerleşim planında en önde buluna koltukların sahip olduğu mesafe her zaman daha fazladır. Diğer koltuklarda oturma mesafesi daha kısadır ve yolcunun hareket alanı kısıtlıdır. Bu durumda bebekle uçak seyahatinizi daha da zorlaştırabilir. En ön koltukta oturmak üzere check-in yaparsanız daha geniş bir hareket alanına sahip olursunuz. Koltuğun önündeki boşluğa bir örtü sererek bebeğinizin orada oyuncaklarıyla oynayarak oyalanmasını sağlayabilirsiniz. Önünde hemen duran bir koltuk görmeyen bebek daha geniş bir alana sahip olacağından daha az bunalır. Bu da bebeğinizin ağlama olasılığını azaltır.

Gördüğünüz gibi bir ebeveyn olarak alacağınız küçük önlemler sayesinde sakin ve huzurlu bir uçak yolculuğu yapabilirsiniz.

Bebek ile Uçak Yolculuğu Yapmadan Önce Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

Bebeği ile ilk kez uçak yolculuğu yapacak olan anne babanın aklında sayısız soru bulunuyor. Yolculuktan önce kendinizi daha rahat hissetmeniz için aklınızdaki soru işaretlerini gidermek üzere kısa bir liste hazırladık:

Bebeklerin uçağa binmesinde bir sakınca var mı?

Uzman doktorlara göre bebeklerin uçağa binmesinde sağlık yönünden herhangi bir sakınca bulunmuyor. Özellikle altıncı aydan itibaren bebeğiniz içinde bulunduğu ortamın farkına varmaya başlar. Duyduğu sesleri ve gördüğü nesnelere algılayarak ayırt etme yetisini kazanır. Bu sayede bebek daha az tedirgin olacağından uçakta uyuması kolaylaşır. Daha az stresli ve daha rahat bir seyahat geçirmek isteyen anne babalar bebeklerinin altıncı ayına kadar otobüs veya özel araç yolculuğu yapıp altıncı aydan sonra uçağı tercih edebilir.

Bebeklerin uçak bileti ücretsiz midir?

Pek çok anne babanın merak ettiği bir diğer husus da bebekler için ödenen uçak bileti tutarları. 2 yaşını doldurmamış olan bebekler için normal bilet fiyatlarından daha ucuz bir fiyat tarifesi uygulanarak bebek bileti alınır.

Bebek için ayrı bir koltuk satın alınmak istenirse havayolu şirketi tarafından çocuk bileti kesilir. Çocuk bileti yetişkin biletinden daha ucuz ancak bebek biletinden daha pahalı bir tarifeye sahip. 2 yaşını doldurmamış bir bebek için ek koltuk satın alındığında anne baba mutlaka yanında araç koltuğu getirmek zorunda. Bebeğiniz için alacağınız koltuğun cam kenarı olmasını öneririz. Bu sayede bebeğiniz camdan dışarıyı izleyerek kolayca oyalanabilir. Böylece daha stressiz ve rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz.

Yukarıdaki görselde olduğu gibi uçak bileti satan web siteleri sorgu öncesi yolcular hakkında bilgileri alıp, daha sonra fiyatları ona göre listelemektedir. Farklı firmalar, bebek ve çocuk koltukları konusunda farklı fiyat politikaları izlemektedir. Bebek koltuğu için tüm alternatifleri

 https://obilet.com/ucak-bileti

veya https://biletbayi.com/ucak-bileti sitelerinden sefer sorgulayarak görebilirsiniz.

Uçakta yanımıza bebek arabası alarak kabine giriş yapabilir miyiz?

Uçuş kuralları gereği ne yazık ki kabine bebek arabasının alınmasına izin verilmiyor. Uçak girişine kadar bebek arabası ile gelseniz bile kabine bu şekilde giriş yapılamıyor. Bu durumda uçuş yetkililerine bebek arabasını katlayarak teslim etmeniz gerekli. Oturacağınız koltuğu seçmeden önce check-in işlemleri yaparken uçuş yetkililerine bebek arabasının varlığından bahsetmenizde yarar var. Bu sayede bebek arabasının bagaja verilme zahmetinden kurtulmuş olursunuz. Kabine girmeden önce personele katlayıp teslim ettiğiniz bebek arabanızı uçuş sonunda bagaj sırası beklemeden geri alabilirsiniz.

Gece yolculuğunu mu gündüz yolculuğunu mu tercih etmeliyiz?

Bilindiği üzere gündüz uykusu kısa süreli olan bebekler bile gece derin bir uykuya dalar. Bu yüzden uçakta bebeğinizin uykuda olmasını tercih ediyorsanız mutlaka gece yolculuğu yapmalısınız. Gündüz uykusu uyuyan bir bebeğe sahip olsanız bile değişen ortam ve pek çok farklı ilgi çekici uyarıcı sebebiyle bebeğinizi gündüz uçakta uykuya yatıramayabilirsiniz. Bu durumda da yolculuk boyu ağlamadan sakince bir seyahat geçirebilmek için çeşitli yöntemlerle bebeğinizi oyalamanız gerekecek. Bu gibi yorucu süreçlere katlanmadan gece uykusunda uçak seyahatini atlatabilmenizi öneririz.

Uçakta yanımıza bebek arabası alarak kabine giriş yapabilir miyiz?

Eğer bebeğinizle yalnız olarak uçak seyahati yapacaksanız kolay katlanabilen bir bebek arabası seçmenizde yarar var. Böylece bebek arabasını katlarken fazla zaman kaybederek bebeğinizin huzursuz olmasını da engellemiş olursunuz. Ayrıca bebek arabasının katlanıp kabin yetkililerine teslim edilmesi veya güvenlik kontrolünden geçmesi sırasında yakında bulunan yetkililerden de yardım istemekten çekinmeyin. Onlar bebek arabasıyla ilgilenirken siz de bebeğinizi huzurla yatıştırarak ağlamasını engelleyebilirsiniz.