Harvard Üniversitesi müziğin evrensel olduğunu kanıtladı

Harvard Üniversitesi müziğin evrensel olduğunu kanıtladı

Müziğin evrenselliği konusu sıklıkla dile getirilen ancak yalnızca sınırlı ölçüde tanımlanabilen bir varsayımdı. Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlarının önderlik ettiği yeni bir araştırma, müziğin evrenselliğini kanıtladı.

Müziğin evrenselliği, birçok kişi tarafından sık sık dile getirilen bir konu. Birçok araştırmaya da konu olan bu tartışma, en sonunda bir neticeye ulaştı. Psikolojiden evrimsel biyolojiye, antropolojiden siyaset bilimine pek çok farklı alanda çalışan 19 araştırmacının yer aldığı araştırma sonucunda müziğin evrenselliği kanıtlanmış oldu.

5 BİN ŞARKI ARAŞTIRILDI

Ekip, Müziğin Doğa Tarihi ismini verdiği koleksiyonda yaklaşık 5 bin parçanın ayrıntılı bilgilerine erişme imkânı buldu. Bilgisayardan elde edilen özetler, dinleyici puanlandırması, uzmanların yorumları ve deşifreler sonucunda müziğin tüm kültürlerde bebek bakımıyla, tedaviyle, dans, aşk, ağıt, savaş, tören ve ritüellerle ilişkili olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar; tedavi, dans ve aşk şarkılarının yanı sıra ninnilere de odaklandı ve benzer işleve sahip parçaların benzer özellikler gösterdiğini keşfetti. Harvard Üniversitesi, İnsan Evrimsel Biyolojisi Bölümü’nde yüksek lisans öğrencisi olan Manvir Singh, “Ninniler ve dans şarkıları dünyanın her yerinde var ve yüksek oranda kalıplaşmış” açıklamasını yaparak dünyanın her yerine dans şarkıları ve ninnilerin benzer özelliklere sahip olduğunu belirtti.