Microsoft siber güvenlik trendlerini açıkladı

Microsoft siber güvenlik trendlerini açıkladı

Microsoft uzmanları, siber saldırı risklerini en aza indirmek için 2020 siber güvenlik trendlerini açıkladı.

2020’de siber saldırılarla savaşırken en çok yapay zekâdan faydalanacağız, bu alanda yeni iş birlikleri göreceğiz, buluttan güç alacağız, Sıfır Güven sistemini belirleyeceğiz ve gruplaşmış saldırılara karşı hazırlıklı olacağız. Siber saldırılar 10 yılda 27 kat artarken günümüzde veri ihlali yaşayan bir şirket ortalama 4 milyon dolar zarara uğruyor. Dünyada günde ortalama 1,6 milyon siber saldırı raporlanıyor. Son yıllarda görülen Stuxnet, NotPetya ve WannaCry’dan sonra siber saldırılar çok daha zararlı ve karmaşık hale geldi. Siber saldırıların 2020’de artacağı, özellikle yapay zekâ ve makine öğrenmesi destekli siber saldırıların yaygınlaşacağı öngörülüyor. Fidye yazılımı ve DDoS saldırıları daha karmaşık yapıya kavuşurken hem kişisel verileri hem de ulusal boyutlarda bilgileri korumak önemini daha da artıracak.

İstenmeyen posta göndermek, kötü amaçlı yazılımlara yönelik hizmet reddi saldırıları yapmak, çevrimiçi reklamcılıkta tıklama sahtekârlığını kolaylaştırmak için botnet'leri kullanma eğilimi 2020 yılında da devam edecek. Kimlik avcılığı gibi karmaşık sosyal mühendislik teknikleri sayesinde, güvenlik açığı olan bulut uygulamaları ve yazılımlar, siber saldırganlar için kolay lokmalar olmayı sürdürecek. Microsoft, siber suçlarla mücadeleye yıllık 1 milyar dolardan fazla para ayırıyor. Microsoft’ta her ay oltalama tehditlerine ve zararlı yazılımlara karşı güvenlik sağlamak için 1,2 milyar cihaz için 470 milyardan fazla e-posta taranıyor. Bu eylemlerden edinilen bilgiler çerçevesinde Microsoft güvenlik uzmanları 2020 siber güvenlik trendlerini açıkladı.

Tedarik zinciri güvenliği yeni iş birlikleriyle sağlanacak

2020'de küresel olarak kullanımda olduğu tahmin edilen 75 milyardan fazla mobil cihazda saldırganların sistemlere girmesine neden olabilecek çeşitli güvenlik açıkları içerecek. Bunun önüne geçmek için tedarik zincirlerini oluşturan şirketler ortak çözümlerde anlaşacak. Örneğin, Microsoft Identity platformu farklı markaları içeren 1,4 milyon benzersiz uygulama için çok faktörlü kimlik doğrulaması kullanıyor. Bu tip platformlarla modern ve güvenli tedarik zincirlerinin sayısı artacak.

Güvenlik için bulut sistemlerine daha çok başvurulacak

Şirketler çalışan esnekliğini artırmak için evden çalışma ve kendi cihazınla çalışma gibi sistemlere geçiyor. Bu durumlarda BT departmanlarının her cihaz için ayrı bir koruma sistemi geliştirmesi zorlaşıyor. Bunun farkına varan şirketler bu sorunu hibrit bulut çözümleriyle çözüyor. Şu anda, şirketlerin üçte ikisi zaten hibrit bulutta veya yakın gelecekte hibrite geçmeyi planlıyor. Bu nedenle 2020’de daha fazla şirket cihaz güvenliğini hibrit bulut sistemleri üzerinden sağlayacak.