Reklam verenler, hedef mecralara bütçesi düşmeden ulaşacaklar

Reklam verenler, hedef mecralara bütçesi düşmeden ulaşacaklar

Dijital reklam gelirlerinde yaşanan ve yayıncıların %35’i bulan kayıplarının önüne Adform Türkiye’nin devrim niteliğindeki “Doğrudan Faturalaşma” projesi ile geçilebilecek. Reklam verenlerin ve mecraların hakkını koruyan çalışma, şimdiden Türkiye’nin önde gelen mecralarında ve ajanslarında kullanıma girdi.


Envanter satın alma işlemlerini otomatikleştirilerek zaman ve maliyet kazandırmasıyla dijital reklam dünyasının en yaygın kullanılan biçimi haline gelen programatik reklamlar, Türkiye’de de hızlı bir büyüme grafiği yakaladı.

Ancak programatik reklamlarda, yurt dışındaki Talep Yönlü Platformların (DSP’ler) tercih edilmesi, ek vergi kalemleri (KDV, stopaj ve Dijital Hizmetler Vergisi) ve medya bütçesi faturalarının uluslararası şirketler tarafından kesilmesi gibi sebeplerle, gelirlerde yüzde 35’e varan düşüşe sebep oluyor. Ayrıca, mecralar yurt dışından ödeme alırken %18 KDV ekleyemedikleri için KDV dahil muhasebeleştirmek durumunda kalıyorlar. Bunun sonucunda, teknoloji bedelleri ile birlikte reklam verenin medya satın alma ajansları ve yayıncılar için ayırdığı her 1.000 TL’lik reklam bütçesinin sadece 575 TL’si net yayıncı gelirine dönüşüyor.

Doğrudan Faturalaşma ile yayıncı geliri %40 artacak

Bu durumu değiştirmek için önemli bir adım atan Adform Türkiye, reklam veren ve yayıncı mecraların hakkını korumak için “Doğrudan Faturalama” adlı yeni projesini tanıttı. Proje, Talep Yönlü Platformlar (DSP’ler) ile Arz Yönlü Platformlar (SSP’ler) arasında, seçili marka ve ajanslar ile Adform SSP kullanan seçili mecralar arasında kullanılabiliyor.

Doğrudan Faturalaşma ile alıcı ve satıcı medya bütçe tutarı üzerinden faturalaşabiliyor. Adform ise sadece teknoloji bedelini fatura ediyor. Böylece, önceden 1.000 TL’lik reklam bütçesinin 575 TL’si net yayıncı geliri olurken, Doğrudan Faturalaşma ile net yayıncı geliri 810 TL’ye çıkarak yüzde 40 artıyor. Reklam bütçesindeki kayıp ise %35 azalmış oluyor.

Adform Türkiye, ilk senesindeki sözünü bir kez daha tutuyor

Türkiye dijital reklam pazarına katma değer sağlayacak hizmet hakkında konuşan Adform Türkiye Genel Müdürü ve MEA, APAC Bölgeleri Satış Direktörü Cem Eroğlu, “Yaklaşık bir buçuk senedir üzerinde çalıştığımız ve fatura otomasyon sistemlerinin yeniden düzenlenmesiyle Türkiye pazarına sunduğumuz bu proje, birçok teknoloji şirketine ışık tutacak. Bugüne dek, teknoloji şirketleri birer mecra olmamasına karşın, sistemin başından itibaren tüm medya maliyetini fatura etmek zorunda kalıyordu. Dolayısıyla hak edişi olmayan tutarlar da yurt dışına çıkıp geri gelerek düzenlemelere takılıyordu. Var olan sistemde, düzenlemeler daha çok küresel mecralar üzerinde kurallanırken, teknoloji şirketleri de mecra gibi vergilendiriliyor” dedi.

Eroğlu, şimdiden Türkiye’nin önde gelen, büyük mecra grupları ve medya satın alma ajanslarının dahil olmaya başladığını, Mart ayında OMD Türkiye ve Admatic ile gerçekleştirdikleri ilk test ile sistemin çalışır durumda olduğunu test ettiklerini belirtti ve ekledi: “Doğrudan faturalaşma hesaplaması ile projemizin katma değeri ispatlanmış oldu. Adform olarak Türkiye pazarına girdiğimiz zaman ‘Teknoloji yönetiminde liderliğe oynayan marka ve ajansları, gelişmiş teknolojilere yatırım yapan mecralarla buluşturmayı’ dilemiştik, dördüncü yılımızda da ilk senemizdeki sözümüzü bir kez daha gerçekleştirmiş olmaktan dolayı gururlu ve mutluyuz” dedi.