Samsunlu çocuklar elektronik atıkları dönüştürüyor

Samsunlu çocuklar elektronik atıkları dönüştürüyor

Türkiye’de de elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesini kapsamında toplanan 330 kilo e-atık, lisanslı geri dönüşüm firması Akademi Çevre tarafından geri dönüştürüldü.

Elde edilen gelirle Samsun İlkadım Kubilay İlkokulu’nda 10 bilgisayarlı bir kodlama sınıfı kuruldu. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat işbirliği ile yürütülen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında hayata geçirilen kodlama sınıfında, Samsun ve çevresindeki tüm çocuklar eğitim alabilecek.

Samsun İlkadım Kubilay İlkokulu’nda düzenlenen açılış törenine şirketin Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de katıldı. Süel, konuşmasında şunları söyledi:

“Amacımız, insanları daha iyi bir gelecek için birbirine bağlamak. Bu bakış açısıyla, tüm dünyaya bir söz verdik; 2025 yılına kadar 1 milyar insanın hayatını iyileştireceğiz ve operasyonlarımızdan kaynaklı çevresel etkimizi yarıya indireceğiz. Türkiye’de de 2025 yılına kadar toplam sera gazı salımımızı %50 azaltmayı, tüm şebekemizi %100 yenilenebilir kaynaklardan enerjilendirmeyi ve elektronik atıkların %100’ünün geri dönüştürülmesini hedefliyoruz.”

Vodafone Türkiye’de e-atıkların %99’u geri dönüştürülüyor, tekrar kullanılıyor ya da atık sahasına gönderiliyor. 2018/19 mali yılında bu şekilde değerlendirilen toplam e-atık miktarı 3.354 ton oldu. Elektrikli süpürgeden bilgisayara, şarj cihazından giyilebilir spor ekipmanına kadar her türlü elektronik atık toplanıyor.

Ayrıca, “Plastiksiz Vodafone” uygulamasıyla yılda ortalama 2,5 milyon tek kullanımlık plastik bardak ve 1,3 milyon çeşitli plastik ürün kullanımına son verildi. Dijital işe başlama kiti, kağıtsız mülakat ve değerlendirme merkezi, Red Academy kağıtsız uygulamaları, haystack dijital kartvizit, FSC sertifikalı kağıt kullanımı, e-reçete kullanımı, renkli yazıcıların azaltılması ile 480 bin kağıtlık tasarruf sağlandı. Asansör ve merdiven sensör kullanımı, sensörlü ve led aydınlatma, standby ve timer uygulamaları ile 300 bin kWh enerji tasarrufu sağlandı. Düşük kapasiteli rezervuar, susuz pisuvar, sensörlü musluk ve süre azaltımı ile 1.652 metreküp su tasarrufu sağlandı.