Tarlalar artık ‘cep telefonu’ suluyor

Tarlalar artık ‘cep telefonu’ suluyor

Geleceğin teknolojisi yapay zekânın tarımda da kullanılma başlanmasıyla, sulama, gübreleme ve ürün analizi işlemleri, cep telefonuyla yapılmaya başlandı.

Yapay zekâ sulama sistemi ile hedef verimlilik ve tasarruf

Tüm dünyada temiz su kaynaklarının büyük bir kısmı tarımsal sulamada kullanılıyor. Küresel ısınma ile birlikte oluşan kuraklık sorununu sürdürülebilir bir anlayışla azaltmayı hedefleyen Netafim, doğru ve yeteri kadar sulama ve sürekli optimizasyon ile su tasarrufunun yanında gübre ve enerji tasarrufunu da amaçlıyor. Akıllı telefonlar tarafından kapalı devre platformla yönetilebilen sistem, taşınabilir cihazlar ile çiftçiye kolay kullanım avantajı sunuyor. Bulut tabanlı sistemde üçüncü parti veri entegrasyonu ile uzaktan erişim, destek ve güncelleme olanağı bulunuyor. Her an müdahale edilebilen sistemi ile çalışan hatalarını minimuma indirmeyi hedefliyor. Tarlaların kontrolünü parmaklara taşıyan sistem, sulama alanında en kolay kullanılabilir ve kapsamlı entegrasyon sistemi ile dijital tarımda iddiasını ortaya koyuyor.

ANLIK ANALİZ MÜMKÜN
Temiz su ve tarım arazileri gibi sınırlı kaynakların gittikçe azaldığını belirten Netafim Digital Tarım Başkanı Guy Leventon, "Bizleri geleceğe taşıyacak akıllı tarım sistemlerinde yapay zeka gittikçe artan bir hızla ön plana çıkacak. Meteoroloji verileri, bitki gelişim istatistikleri, hava-toprak ısı ve nem analizleri gibi onlarca veriyi yapay zekâ ile birlikte hızla analiz ederek çiftçilerin doğru ve zamanında karar almasında yol gösterici olabiliyoruz. İklim değişikliğinin tarımı büyük ölçüde etkilediği günümüz koşullarında çiftçilerin bu verileri anlık izleme ve analiz etme imkânı bulunmuyor. Burada yapay zekanın gücü üretimin daha az kaynakla ve daha çok verimle devam edebilmesi için vazgeçilmez bir unsur haline gelecek" dedi.